Yorben Lauryssen weer op de fiets na pechmaand: “Nog mooie koersen op komst”

Yorben Lauryssen kon na zijn val anderhalve week niks doen. (foto Coghe) © GINO COGHE Foto Coghe
Redactie KW

Door een val in de Ronde van Oost-Vlaanderen bleef Yorben Lauryssen anderhalve week zonder fiets. De 19-jarige belofte van EFC-L&R-Vulsteke zette in zijn eerste echte campagne als wegcoureur wel al enkele knappe resultaten neer.

Met bijvoorbeeld een zege op de Koppenberg kan Yorben Lauryssen als cyclocrosser heel wat adelbrieven voorleggen. Uitgerekend zijn ploegleiders in het veld gaven hem vorig najaar het beslissende zetje in de richting van de weg. “Op training hebben Mario De Clercq en Gianni Meersman me daarover aangesproken. Ik mocht blijven, maar Gianni zag in mij een betere wegrenner dan een echte crosser. Gianni heeft dan ook het contact gelegd met Wim Feys van EFC.”

De Jabbekenaar, die tegenwoordig in Roksem woont, heeft alleszins nog geen spijt van zijn beslissing. “Ik reed in de zomer natuurlijk al op de weg als voorbereiding en dat ging altijd supergoed. Ik voelde dat ik minder moeite moest doen dan in de cross. Ik kwam in de cross iets te kort om een topper te zijn. Mario verwees dan ook naar iemand als Tim Merlier als voorbeeld. Ik ben dus wel nog van plan om af en toe te crossen. In november, december en januari denk ik in totaal ongeveer tien crossen te rijden.”

Aubisque

In de Tour du Piémont Pyrénéen – in 2019 nog gewonnen door streekgenoot Mauri Vansevenant – mocht de eerstejaarsbelofte onmiddellijk kennis maken met het hooggebergte. “De Aubisque was te zwaar, maar het was dan ook de eerste keer dat ik een echte col in koers deed. Ik koos van in het begin voor mijn eigen tempo.” Met respectievelijk een tiende en een achtste plaats wist Lauryssen zich in rit 1 en 4 wel te onderscheiden.

“In de eerste rit sprintte ik naar de tweede plaats van het peloton. In de laatste rit lag de aankomst op een helling van anderhalve kilometer, echt iets voor mij. In de Boucles de l’Austreberthe bij Rouen was ik trouwens 13de en derde van het peloton. Daar lag de uitkomst op de uitloper van een helling. Zo’n dingen liggen me echt wel goed.”

Gianni Meersman zag in mij meer een wegrenner

Na zijn Franse avonturen vielen er geen topresultaten meer te noteren. De tegenspoed begon met een lekke band op het PK tijdrijden, gevolgd door een val in de tijdrit van de Ronde van Vlaams-Brabant. “Op het PK was ik echt slecht. Ik had nog last van die val en werd er gewoon uitgereden. En dan was er ook nog die val in de eerste rit van de Ronde van Oost-Vlaanderen.”

Op een smal boerenwegeltje werd Lauryssen verraden door het slechte asfalt. “Ik wou drinken met mijn linkerhand, maar op dat moment schiet mijn rechterhand van mijn stuur. Ik had schaafwonden en was op mijn hoofd gevallen. De scan was oké, maar ik denk toch dat ik een hersenschudding had, want ik sliep heel veel en had veel hoofdpijn. Uiteindelijk heb ik anderhalve week niks gedaan.” Ondertussen heeft de Jabbekenaar de trainingen hervat.

“Zondag doe ik mee aan de Memorial Bjorg Lambrecht in Knesselare. De ploeg rijdt daarna onder andere ook nog de Flanders Tomorrow Tour en Luik-Bastenaken-Luik. Het is nog wachten op de selecties, maar er zijn dus sowieso nog mooie koersen op komst.”

(Adriaan Clynckemaillie)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.