Benoît Claus start in eerste Flanders Tomorrow Tour: “Ga proberen mee te doen voor ritwinst”

Benoît Claus moet na één jaar op zoek naar een nieuwe ploeg. (foto Coghe) © GINO COGHE Foto Coghe
Redactie KW

Benoît Claus (18) houdt goed zich staande. De overstap van junioren naar beloften liep, na het coronajaar 2020, zelfs vlotter dan verwacht. De eerstejaarsbelofte uit Torhout werkt van 2 tot en met 4 september de Flanders Tomorrow Tour af.

Begin deze maand werd Claus aan het einde van het open West-Vlaams kampioenschap in Moorslede zesde. Daarmee viel hij net naast het provinciale podium. Ook in de finale van het Belgisch kampioenschap in Bertem liet de pion van Indulek-Doltcini-Derito zich opmerken. “Ik had vrij snel door dat het een heel gesloten wedstrijd zou worden”, beweert Claus. “De laatste twee ronden begon ik mee te koersen. Nadat Cériel Desal en Luca Van Boven ontsnapten en Matthew Van Schoor aansloot, kon ik op een klimmetje alleen naar dit drietal rijden. Maar de verschillen waren heel klein en we werden weer ingelopen. Bij de volgende aanvalspoging was ik opnieuw mee. Alleen viel het peloton opnieuw niet stil.”

Meedoen voor ritwinst

Claus, die studies milieu en duurzaamheidsmanagement aan Hogeschool Gent combineert met koersen, bolde in Bertem als 41ste over de streep. Hij hoopt in de nieuwe Flanders Tomorrow Tour in eigen provincie beter te doen dan tijdens de vijfdaagse Ronde van Oost-Vlaanderen voor beloften. “Zowel de eerste als tweede dag miste ik de beslissende vlucht”, zucht Claus. “Het was ook niet altijd makkelijk om me vooraan de groep te houden. In de Flanders Tomorrow Tour probeer ik mee te doen voor ritwinst. Of als het kan voor een goed klassement. Alleen is het afwachten hoe sterk het deelnemersveld is.”

Nieuwe ploeg nodig

Enkele goeie prestaties tijdens die UCI-driedaagse kunnen deuren openen. Claus moet voor volgend seizoen op zoek naar een nieuwe ploeg. Indulek-Doltcini-Derito, de Oost-Vlaamse ploeg die in 2012 werd opgericht, gooit over enkele weken de handdoek. “Eind vorig jaar moest ik op zoek naar een ander team omdat Jonge Renners Roeselare geen beloften heeft”, verduidelijkt Claus.

In zwaardere wedstrijden kom ik beter tot mijn recht

“Dat was niet eenvoudig en na één jaar stopt het al. Best vervelend, moet ik toegeven. Volgend seizoen wil ik naar een ploeg met een gelijkaardig programma. In grotere en zwaardere wedstrijden kom ik het best tot mijn recht. De zoektocht naar een nieuw team startte ik zachtjes op. Met een paar ploegen heb ik contact, maar ik heb de indruk dat veel club hun rennersbestand afslanken. Tot nog toe kreeg ik nergens een definitieve ja. Nochtans heb ik de overstap van junioren naar beloften vlot verteerd, want in zo goed als elke wedstrijd kan ik mee de koers maken.”

(Hans Fruyt)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.