https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Belofte Louis Blouwe ziet Ardense Pijl in extremis geschrapt: “Dit is echt te belachelijk”

Louis Blouwe.© foto Bingoal-Pauwels Sauces-WB
Louis Blouwe.© foto Bingoal-Pauwels Sauces-WB
Redactie KW

Zonder val op training had Louis Blouwe (21) tien koersdagen in de benen. Kniepijn hield hem enkele weken van de fiets. De Izegemnaar zou in de Ardense Pijl het seizoen aanvangen, maar de wedstrijd is in extremis geannuleerd. Woensdag kan hij wel de Ronde van Hongarije beginnen.

Eind vorig jaar stapte de neef van ex-renner en -ploegleider Johan Bruyneel over van EFC-L&R-Vulsteke naar de Waalse opleidingsploeg Bingoal-Pauwels Sauces-WB Development Team. Die transfer biedt hem de kans te koersen met het procontinentale team van Christophe Brandt. “Ik had al de Grand Prix Chôlet in Frankrijk, twee eendagskoersen in Italië en de Ronde van Turkije kunnen rijden”, zucht Blouwe. “Een val op training besliste daar anders over. Op een brug kwam plots een haas van onder een vangrail. Ik kon het beest niet meer ontwijken, sloeg over de kop en bezeerde mijn knie. Twee weken heb ik niets kunnen doen, de derde week mocht ik rustig fietsen zonder te belasten.”

Intussen traint hij weer voluit. De Ardense Pijl van zondag 9 mei zou z’n seizoensdebuut worden, maar woensdag werd de wedstrijd geannuleerd. Omdat de 1.2-koers niet voldoet aan het protocol van professionele wedstrijden. “Echt te belachelijk dat dit pas vier dagen voor de start duidelijk wordt”, vloekt Louis Blouwe. “Dat hadden ze eerder kunnen communiceren. Ik vermoed dat iedereen die op de deelnemerslijst stond de moeite deed om het vernieuwde parcours grondig te gaan verkennen. Ook onze ploeg organiseerde een verkenning. En woensdag ging ik er met Arne Marit en Ruben Apers, ook al reden zij deze wedstrijd niet, trainen. Door het slechte weer lieten we dat plan varen. Ik zag intussen een filmpje van SEG Racing dat woensdag verkende. Ze reden in de sneeuw. Best dat we die extra verkenning schrapten.”

Naar Hongarije

Ook omdat de koers zondag niet doorgaat. Blouwe heeft te doen met de talrijke renners die naar die ene dag toewerkten en beseffen dat alles nutteloos is geweest. “Want zij hebben niet meteen uitzicht op competitie”, beseft de laatstejaarsbelofte. “Wat heel jammer is. Zelf heb ik wel uitzicht op enkele dagen koers. Woensdag mag ik met de profploeg uit onze piramide aan de Ronde van Hongarije beginnen. Een rittenkoers waarvoor ook acht teams uit de WorldTour inschreven. Uiteraard zal ik in Hongarije in dienst rijden. Timothy Dupont aan een sprintzege helpen wordt één van de doelen. Er is ook een rit met een aankomst bergop. Vermoedelijk zullen we in die etappe de kaart Laurens Huys trekken. Hij presteerde recent heel sterk in Luik-Bastenaken-Luik.”

Dinsdag vliegt Blouwe met zijn ploegmaats naar Budapest. Hij grijpt deze vijfdaagse rittenkoers aan om zijn conditie aan te scherpen. Want hij heeft het gevoel dat hij voor die val op training beter was dan nu. “De Ronde van Hongarije ga ik gebruiken om wat procentjes beter te worden”, gaat Blouwe verder. “Want vanaf eind mei wil ik echt goed zijn. Normaal rijd ik dan de Tour de la Mirabelle in Frankrijk.” (HF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.