Belofte Cériel Desal blijft positief na wegvallen voorjaar: “Beter focussen op wat nog komt”

Cériel Desal.©GINO COGHE foto Coghe
Cériel Desal.©GINO COGHE foto Coghe
Redactie KW

Normaal stond EFC-L&R-Vulsteke zondag aan de start van de Ardense Pijl, maar die werd in extremis afgelast. Het team rijdt op 19 mei wel de profkermiskoers in Ruddervoorde. Daar speldt Cériel Desal zijn eerste rugnummer van het seizoen op.

“Omdat we al maanden niet kunnen koersen, zal het misschien raar klinken, maar de wedstrijd in Ruddervoorde zie ik eerder als training”, vertelt Desal. “Ploegleider Wim Feys stuurde recent een kalender door. Met heel veel wedstrijden! Als het allemaal kan doorgaan, kan het toch nog een mooi seizoen worden. Vandaar mijn plan om tegen begin volgende maand in vorm te zijn.”

Ondanks de onzekere situatie klinkt de neef van Guillaume Van Keirsbulck heel positief. Nochtans kan de 21-jarige Roeselarenaar genoeg zaken vinden om in een hoekje te zitten grienen. Onder meer omdat hij zich de voorbije jaren amper kon manifesteren. Zijn beloftenjaren schoten vlug op. Te snel. “Bij de overstap van de junioren naar de beloften begon ik te sukkelen met de knie”, verduidelijkt Desal. “Ook in mijn tweede beloftenjaar had ik knieproblemen. Vorig jaar kwam corona en dat virus zijn we nog altijd niet kwijt. Er zijn heel wat koersen voorbij die niet meer terugkeren. Eind deze maand is ook Parijs-Roubaix voor beloften geschrapt. Nochtans een koers die me ligt. Twee jaar geleden kon ik die klassieker rijden. Ik maakte wat foutjes, maar ik had er heel graag nog eens gestart.”

Nooit meer Roubaix?

Als belofte zal dat niet meer kunnen, want Desal is vierde- en laatstejaars. Bij de profs komt er een najaarseditie van de Helletocht, bij de U23 niet. “Het is niet prettig dat het voorjaar voorbij is zonder te kunnen koersen. Ook Parijs-Roubaix zal ik misschien nooit meer kunnen rijden. Afgelopen winter ben ik twee keer vrij lang naar het Spaanse Calpe geweest. Om klaar te zijn voor het Belgisch openingsweekend. De start werd verdaagd, een maand later opnieuw verschoven en nu is er nog altijd niets. Ik denk dat het beter is te focussen op wat komt dan te zagen over wat niet meer terugkeert. Prof worden is altijd mijn motivatie geweest. Nu nog steeds. Maar ik besefte ook dat het belangrijk was om een diploma te halen.”

Daar is Desal nog mee bezig. Aan Vives Kortrijk werkt hij zijn laatste jaar immobiliën en vastgoed af. “In juni heb ik geen examens, in augustus moet ik twee herexamens afwerken en in september begin ik aan de stages. In theorie zal ik over een studie van drie jaar anderhalf jaar langer gedaan hebben. Zowel koersen als studeren wou ik zo goed mogelijk doen. Vandaar dat ik mijn studies spreidde. De koers primeert, maar ik besef heel goed dat een diploma belangrijk is. Door de pandemie ben ik hooguit twee keer naar de campus geweest. Ik was liever meer geweest, want mij concentreren tijdens onlinelessen is moeilijk. Gelukkig kan ik me in de koers makkelijker focussen.” (HF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.