Ambitieuze Gust Lootens kijkt uit naar BK: “Ik wil zoveel mogelijk van me laten horen”

Gust Lootens won dit seizoen al in Lommel en pakte met zijn ploeg de Belgische titel in het ploegentijdrijden. (foto VDB) © VDB / Bart Vandenbroucke VDB
Redactie KW

Traditiegetrouw zijn deze week een heel pak beloften aan de slag in de Ronde van Oost-Vlaanderen. Een van hen is Zwevegemnaar Gust Lootens, die stiekem toch wel van een ritoverwinning of leiderstrui droomt. Met profambities in het achterhoofd wil hij zich de komende wedstrijden zoveel mogelijk tonen, dus ook op het BK in Bertem.

De renner van het Home Solution-Soenens CT maakt als tweedejaarsbelofte een enorm sterke indruk. Met een overwinning in Lommel én een ploegoverwinning op het Belgisch kampioenschap ploegentijdrijden mag hij zeker niet klagen, al zou hij graag wat meer van die uitschieters hebben.

“Maar het gevoel zit inderdaad wel supergoed op dit moment”, aldus Gust. Deze week is hij aan de slag in de Ronde van Oost-Vlaanderen, een ware klassieker onder de beloften. “Ik heb de ritten nog niet allemaal in detail bestudeerd, dus ik kan nog niet zeggen welke rit me bijvoorbeeld het beste ligt. Ik ga toch altijd voor het hoogste schavotje rijden, ritwinst zou echt wel super zijn. Of een leiderstrui mee naar huis nemen, dat zou ook wel een droom zijn die werkelijkheid wordt. Ik had in de Ronde van Vlaams-Brabant, twee weken geleden, ook een heel goed gevoel, maar de omstandigheden zaten me niet echt mee. Drie van de vijf ritten eindigden op een massasprint, waarin we met de ploeg vol in dienst van onze sprinter Tristan Fyvé gereden hebben. In de tijdrit was ik dan een van de ongelukkigen die vol in het onweer moesten rijden, en op het technische parcours was dat niet meteen een voordeel. Dus daar zat er misschien wat meer in, maar dat hoort er nu eenmaal ook bij.”

BK in Bertem

Na de Ronde van Oost-Vlaanderen gaat hij volop voor het Belgisch kampioenschap in Bertem, waar hij zich ook van zijn beste kant wil laten zien. “Dat geldt overigens voor de rest van het seizoen, ik wil zoveel mogelijk van me laten horen. Mijn droom is om prof te worden, dus dan is het nu wel het moment om me te bewijzen. Natuurlijk is de kans klein dat er dit jaar nog iets uit de bus valt, maar misschien wel volgend jaar, wie weet.”

Mijn droom is om prof te worden, dan is het nu wel het moment iets te tonen

Met vijf seizoenen op de teller is Gust zeker geen nieuwkomer meer in het peloton, en quasi elk jaar behaalde hij wel hier en daar wat ereplaatsen. “Als kind heb ik al altijd graag met de fiets gereden. Toen ik een paar keer met papa meegereden had bij de wielertoeristen, geraakte ik almaar meer gepassioneerd door het wielrennen. Ik heb wel eventjes moeten zagen, maar uiteindelijk mocht ik als tweedejaarsnieuweling dan toch beginnen koersen. En dat heb ik me nog geen moment beklaagd”, verklaart hij.

(Robin Rosseeuw)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.