Jens Vandenbogaerde zet puntjes op de i

Tom Vandenbussche

Jens Vandenbogaerde uit Zwevegem heeft zich in Dentergem tot de nieuwe West-Vlaamse kampioen op de weg bij de elite zonder contract gekroond. De renner van Superano Ham-Isorex-Tarteletto ging Gianni Marchand en de plaatselijke Niels Nachtergaele vooraf.

Jo Maes, Niels Nachtergaele en Thierry Declercq gooiden meteen de knuppel in het hoenderhok, maar werden al vlug tot de orde gegrepen. In de derde ronde werd de wedstrijd al in een eerste plooi gelegd, toen zeven renners in de aanval trokken: Gianni Marchand uit Aartrijke, Jens Vandenbogaerde uit Zwevegem, Niels Nachtergaele uit Dentergem, Thijs Vandaele uit Oeselgem, Kenny Constant uit Ichtegem en ploegmaats Ruben De Marez uit Moorsele en Kim Borry uit Rumbeke.

In de achtervolging kwamen er nog pogingen, maar de vogels waren gaan vliegen. In de finale probeerde Marchand er nog alles aan te doen om Vandenbogaerde te lossen, maar dat lukte niet. In een langgerekte sprint haalde de Zwevegemnaar het voor Marchand en de plaatselijke Nachtergaele, die op 500 meter van zijn voordeur brons veroverde.

Reacties na afloop.

Jens Vandenbogaerde (winnaar): “Ik wist vooraf dat als het hier meezat ik voor winst zou kunnen meespelen. De laatste weken zat ik door alle gebeurtenissen (het zag er lange tijd naar uit dat Vandenbogaerde een contract bij Wanty-Groupe Gobert tekende, red.) mentaal in een dipje. Het brons op het PK tijdrijden van donderdag gaf me echter de nodige moed. De verstandhouding in de kopgroep was goed. Ik wist dat ik de snelste was en voelde dat er nog veel kracht achter zat. Dit is mijn derde zege van het seizoen, maar mijn eerste voor mijn nieuwe ploeg, Superano Ham-Isorex-Tarteletto. Ik ben blij dat ik van hen het vertrouwen heb gekregen. De komende weken volgen heel wat mooie afspraken met de Driebergenprijs in Stasegem, Paris-Mantes in Frankrijk en de interclub in Menen. Ik heb mijn profdroom nog niet opgegeven.”

Gianni Marchand (zilver): “Ergens was dit het hoogst haalbare, want als je met Jens naar de meet gaat, weet je dat hij de snelste is. Ik heb in de finale geprobeerd en geprobeerd, maar jammer genoeg was ik de enige die het probeerde, waardoor Jens, die heel explosief is, zich alleen op mij moest focussen. In het centrum van Dentergem ben ik na een bocht nog eens vol doorgegaan en kreeg ik toch een gaatje, maar toen was het Niels die me kwam halen. Ik begrijp dat wel, al blijft het spijtig. Vanaf 24 april volgen heel wat mooie wedstrijden voor mij met de interclub in Affligem, de Ardense Pijl, de Triptyque Ardennais en de Ronde van België tussen de profs”, besloot de renner van het continentale Cibel-Cebon.

Niels Nachtergaele (brons): “Of ik tevreden ben? Eigenlijk wel. Ik voelde me niet super en was zeker niet de sterkste vooraan. Vandenbogaerde en Marchand waren de twee beste renners in koers. Dit was mijn derde medaille op een provinciaal kampioenschap. Als belofte werd ik al eens derde in Westouter, als elite zonder contract eens tweede in Torhout na Dries Depoorter. Dit was sowieso mijn laatste PK voor eigen volk. (grijnst) Maar of dit mijn laatste seizoen is, weet ik niet. De voorbije maanden waren behoorlijk zwaar door mijn verhuis. Vanavond slaap ik trouwens voor de eerste keer in mijn eigen bed. Eigenlijk was het de bedoeling om vorig jaar te stoppen, maar na mijn zware val in juli kwam ik nog amper in competitie uit. Op die manier wilde ik niet stoppen. Nu bekijk het door een andere bril en wil ik vooral plezier aan mijn sport beleven. We zullen nog wel zien.”

Jo Maes (elfde): “Ik zat redelijk goed vooraan toen de zeven wegreden, maar Emiel Vermeulen kwam ten val en daardoor scheurde het voor mij. We zijn niet meer kunnen terugkomen, ondanks enkele pogingen. Ontgoocheld ben ik niet echt. Ik zit momenteel met een virus en moet antibiotica nemen. Echt goed ben ik dus momenteel niet, maar het gevoel was nog beter dan verwacht. Ik zat ook met een bloccage in de rug, maar ook dat euvel is opgelost. De komende maanden wil ik zoveel mogelijk goeie koersen rijden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier