Jens Keukeleire is er al voor de derde keer op rij bij op een WK. De Bruggeling weet intussen hoe de vork in de steel zit en net zoals zijn ploegmaten herhaalde hij dinsdagavond op een persmoment het adagium van de Belgische ploeg: "We zijn gebaat bij een harde koers", klonk het, "we staan hier met een sterke ploeg aan de start en moeten dat uitspelen en andere ploegen onder druk zetten. Als door omstandigheden Greg of Phil niet vooraan zitten, dan zijn er nog andere jongens die het kunnen afronden en ja, ook ik hoor daar bij, maar dat is niet in de eerste plaats mijn taak. Ons uitgangspunt moet zijn om met een select groepje naar de finish te gaan, de koers hard te maken en de sprinters er af te rijden."

Ook voor Julien Vermote is het zijn eerste WK bij de profs. Hij kon de voorbije dagen al eens een kijkje nemen op het parcours omdat hij zondag ook de ploegentijdrit reed. "Salmon Hill is niet zo steil als de helling die we moesten bedwingen tijdens de ploegentijdrit", vertelde hij, "maar het is ook lastig en na een paar rondjes zal die helling doorwegen. Het is lastig genoeg om er het verschil te maken. Wie een aanval plaatst in de laatste ronde, een ultieme versnelling, kan nadien mogelijk voorop blijven. Het peloton, wat er dan nog van overblijft, zal dan moeten jagen. Maar is er nog wel genoeg organisatie om een select groepje terug te nemen en met die kasseien en bochtjes op het einde wordt het niet gemakkelijk om dat te realiseren."

Zelf acht hij zich klaar voor het WK. "Ik voel me nog goed genoeg en ga mijn werk doen voor de ploeg. We hebben een sterk blok en we moeten de koers in handen nemen. Dat geeft vertrouwen en dan is het aan de kopmannen om het af te maken."

Vermote noemt Sagan de grote favoriet. Teuns spreekt over Trentin en Jens Keukeleire noemt zijn vroegere ploegmaat Michael Matthews. "Dit is een WK waar ze voluit de kaart trekken van één kopman, alles staat in functie van 'Bling' (Michael Matthews). Iedereen heeft hetzelfde doel: Michael aan de regenboogtrui helpen. Dat wordt een gevaarlijk blok waar we tegen moeten strijden. Ook de Italianen zullen sterk zijn."

Noorwegen heeft Alexander Kristoff en Edvald Boasson Hagen, maar beide renners kunnen het niet met elkaar vinden en dat liep zowel in Richmond als in Qatar fout. "Dat kan wel waar zijn", meent Keukeleire, "maar op het EK in Denemarken hebben ze het toch goed uitgespeeld: Boasson Hagen moest aanvallen (en werd pas op zo'n 500 meter gegrepen), Kristoff zat in een zetel en kon wachten en sprinten. Op het einde sprint hij en wordt hij Europees kampioen. Dat was de juiste tactiek en kunnen ze ook nu toepassen. Alleen is dit wel het WK: het parcours is lastiger en het deelnemersveld beter. Ze hebben niet de sterkste ploeg die de koers in handen kan nemen, maar ze hebben twee sterke kopmannen."

"Met Kristoff ben je nooit klaar", eindigt Teuns. "Ik heb hem bezig gezien in Plouay. Hij moest echt aanklampen op die helling, was er bijna af, maar komt wel terug en sprint nog naar een vierde plaats. Ik zie hem wel goed finishen zondag."

(BELGA)