Jens Keukeleire probeert Rigoberto Uran naar nieuw Tourpodium te loodsen

Jens Keukeleire (32) is aan zijn vijfde Tour bezig, zijn eerste bij EF Pro Cycling. Met één doel: de drie Colombiaanse kopmannen aan een klassement helpen. Na twee weken koers heeft alleen Rigoberto Uran nog uitzicht op het podium. “Rigo is een performer.”

Jens Keukeleire is aan zijn vijfde Tour in zijn carrière bezig. (foto Belga) © belga

Jens Keukeleire excuseert zich bijna als we hem vragen hoe deze corona-Tour hem bevalt. “Ik begrijp dat het voor journalisten vervelend is om in deze omstandigheden te werken, maar voor ons, de renners, is het veel aangenamer. Ik had het er nog over met Renaat Schotte. In de rit waarin Van Avermaet vierde werd, kon hij hem pas interviewen nadat Greg eerst naar de ploegbus was geweest. In een normale Tour kan hij hem meteen spreken, maar nu kwam het interview er pas tien minuten later. Hetzelfde met het startpodium. Als je als één van de laatste ploegen aan de beurt bent, duurt het door de enorme drukte tien minuten vooraleer je er geraakt. Je bent nooit op je gemak en dat is nu helemaal anders. We zijn veel meer afgeschermd van het publiek en de journalisten.”

De Bruggeling moet zich in deze Tour wegcijferen voor kopmannen Daniel Martinez, Sergio Higuita en Rigoberto Uran. “Van Martinez heeft iedereen in de Dauphiné (waar hij eindwinnaar werd, red.) gezien hoe goed hij was, maar in de tweede rit in Nice is hij zwaar ten val gekomen. Hij heeft vlug de knop moeten omdraaien. Daniel moet nu eerst zijn lichaam laten herstellen en kan in de derde week nog voor ritwinst gaan.” Ook Higuita kwam in het begin van deze Tour ten val. “Daar heeft hij de gevolgen van moeten dragen. Vergeet niet dat zo’n val een zware impact heeft.”

Last man standing

Blijft over: Rigoberto Uran. Last man standing, zoals gewoonlijk. Al drie keer eindigde de 33-jarige Colombiaan in een grote ronde op de dichtste ereplaats: in de Giro 2013 na Nibali, in de Giro 2014 na Quintana en in de Tour 2017 na Froome. “Vorig jaar is Rigo in de Vuelta (toen hij zesde stond, red.) heel zwaar ten val gekomen. Zijn schouderblad was in duizend stukjes, waarna de revalidatie lang aansleepte. In de Ronde van Colombia in februari was hij al goed genoeg om te koersen, maar de lockdown was een goeie zaak voor hem. In de Dauphiné zag je dat hij al goed was, maar dat hij nog competitieritme miste.”

Keukeleire vergelijkt de Colombianen met elkaar. “Martinez is zoals Chaves bij Orica. Altijd vrolijk en lachend. Higuita is iets rustiger, maar ik denk dat zijn Engels nog niet zo goed is. Hij begrijpt alles, maar heeft nog moeite om het te spreken. Rigo is Rigo. Een performer. Iemand die altijd in is voor een grapje. Een entertainer. Maar de voorbije maand stelde ik ook vast dat hij honderd procent met zijn vak bezig is. Tijdens de koers vergelijk ik hem graag met de broers Yates, mijn vroegere kopmannen bij Orica. No stress. Hoever hij in deze Tour kan komen? Ik denk niet dat het op de afsluitende klimtijdrit zal aankomen. Iedereen zegt het hier: er is al heel hard gekoerst en er komt nog een loodzware derde week aan. Sommigen zullen boven zichzelf uitstijgen, sommigen zullen er helemaal door zakken. Het podium zal voor de tijdrit al vastliggen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.