Jens Keukeleire kijkt met vertrouwen uit naar zijn vijfde Tour de France

Jens Keukeleire begint zaterdag aan zijn vijfde Tour de France. © foto Coghe
Redactie KW

Ook Jens Keukeleire verschijnt morgen aan de start van de Tour de France. De 31-jarige Bruggeling van EF Pro Cycling begint aan zijn vijfde Tour en weet wat hem daarin te doen staat: werken voor de ploeg.

Met al die coronamaatregelen wordt het misschien wel de vreemdste Tour de France in jaren, maar Jens Keukeleire heeft er ontzettend veel zin. Hij heeft er vertrouwen in dat ASO alles goed georganiseerd krijgt en gaat ervan uit dat de karavaan straks gewoon Parijs haalt. “Na het Critérium du Dauphiné zag ik het echt wel goed komen. Dat was zo’n beetje dé test voor ASO en ik denk dat we die meer dan geslaagd kunnen noemen. Als renner werden we perfect afgezonderd van alles en iedereen. De fans werden op afstand gehouden, de ploegen bleven gescheiden, er was een afzonderlijke zone voor journalisten… Het was pas eenmaal we vertrokken waren dat we in contact kwamen met andere renners. En ik veronderstel dat elk team tegenwoordig op zijn hoede is en ervoor zal zorgen dat corona uit het peloton blijft. Dus angst om het virus op te lopen, heb ik niet echt.”

“Ik weet wat me te doen staat: werken voor de ploeg”

Waar de 31-jarige Bruggeling wel schrik voor mag hebben, is het vele werk dat hij straks mag gaan opknappen. “Schrik is een groot woord”, lacht Keukeleire. “Maar ik weet wat me te doen staat. Het wordt werken voor de ploeg. Onze selectie bestaat eigenlijk uit zeven klimmers en ik. Dus dan word ik de eerste in het rijtje. Maar ik voel me er klaar voor. De Dauphiné leerde me dat de conditie op punt staat.”

En ook de motivatie is groot bij de West-Vlaming van EF Pro Cycling. Na vier Tours keert hij nog steeds met plezier terug naar La Grande Boucle. “Een grote ronde rijden zorgt altijd voor een dubbel gevoel… Veel hangt ook van het parcours af. Soms vraag ik me tijdens een ronde af: wat doe ik hier eigenlijk? Maar als ze me na afloop vragen of ik volgend jaar opnieuw wil deelnemen, zeg ik bijna meteen ja. Het blijft natuurlijk wel de Tour hé.”

Richting klassiekers

Na de Tour gaat het voor Keukeleire richting klassiekers: Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. “En misschien neem ik er ook nog een paar Waalse bij”, pikt Keukeleire in. “Dat zal wel wat raar aanvoelen: de voorjaarsklassiekers in het najaar. Hopelijk valt het weer mee, want 260 kilometer in regen en koude… Dat is voor niemand aangenaam.”

Voor Keukeleire is het nog een geluk dat de klassiekers werden uitgesteld naar de herfst. In het voorjaar werd de West-Vlaming namelijk besmet met het coronavirus en daar is hij toch een tijdje niet goed van geweest. “Ik heb daar echt serieus van afgezien. Buiten koorts had ik geen andere symptomen, maar het heeft zeker twee maanden geduurd voor ik me weer renner voelde. Al bij al ben ik er nog goed vanaf gekomen. Ik ben terug helemaal de oude, maar te horen krijgen dat je corona hebt gehad, dat was toch even schrikken.” (BVS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier