Jens Debusschere wint Dwars door Vlaanderen

Redactie KW

De renner van Lotto Soudal haalde het in de sprint, nadat Greg Van Avermaet nipt werd ingelopen in de laatste kilometer.

Na bijna 200 kilometer tussen Roeselare en Waregem haalde hij het in de schaduw van het Regenboogstadion in een sprint van de Fransman Bryan Coquard en Edward Theuns. De Italiaan Filippo Pozzato eindigde op de vierde plaats, Jens Keukeleire sloot de top vijf af. Topfavoriet Greg Van Avermaet ging na een late ontsnapping nog bijna met de zege aan de haal, maar met de meet in zicht werd de man in vorm van BMC alsnog gegrepen. Op de erelijst van Dwars door Vlaanderen volgt Jens Debusschere Jelle Wallays op.

De 71e editie begon woensdag met een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslagen in Brussel. Daarna onderhield het peloton een stevig ritme. Na 25 kilometer koers slaagden zes renners erin een uitval op te zetten. Dat waren Kevin Van Melsen, de Fransman Alexis Gougeard, de Nederlander Jesper Asselman, de Luxemburger Alex Kirsch, de Duitser Phil Bauhaus en de Rus Igor Boev. Zij boekten een maximale voorsprong van 7:45 op het peloton.

Jens Debusschere wint Dwars door Vlaanderen

Belgisch kampioen Preben Van Hecke ging versnellen, maar werd snel weer tot de orde geroepen. Zijn teamgenoot bij Topsport Vlaanderen-Baloise, Jonas Rickaert, reageerde op een uitval van de Nederlander Mike Teunissen. De Australiër Luke Durbridge vervoegde wat verderop dit tweetal. Ter hoogte van de Valkenberg telden de zes leiders nog 2:15 op de drie achtervolgers en 2:50 op het peloton. Op de Eikenberg, de poort van de finale met nog 58 kilometer voor de boeg, werd voorin Gougeard er samen met Boev afgereden. In de grote groep trokken die van Etixx-Quick Step en Lotto-Soudal het tempo fiks op. Voor Jelle Wallays ging het nog allemaal te traag. Hij kreeg Loic Vliegen, Nicolas Maes, Jens Keukeleire, Dries Devenyns, Amaury Capiot, Scott Thwaites en met Oscar Gatto nog een andere ex-winnaar mee in steun. De Oude Kwaremont zorgde ervoor dat nog enkel Kevin Van Melsen overbleef van de oorspronkelijke kopgroep. Achter hem volgde een groepje met Devenys, Maes en Gatto.

Tiesj Benoot en Greg Van Avermaet probeerden de kloof naar die dertienkoppige groep te dichten. Voor het aansnijden van het Vossenhol was de samensmelting een feit, maar trok Benoot opnieuw door. Hij kreeg Vliegen, Maes, Giacomo Nizzolo, Luke Durbridge en Thwaites mee. Zij raapten met nog minder dan twintig kilometer te rijden eenzame leider Kevin Van Melsen op. Voorin zat het spel op de wagen en werd er steevast gedemarreerd. Dat zorgde ervoor dat de verstandhouding helemaal wegebde en de kopgroep aangedikt werd tot zowat veertig renners.

Jens Debusschere wint Dwars door Vlaanderen
© BELGA

Net voor het aanvatten van Nokereberg, de allerlaatste helling, toen het peloton aansloot bij de omvangrijke kopgroep, plaatste Greg Van Avermaet zijn versnelling. Hij begon dan aan zijn tijdrit over de acht resterende kilometers. De Waaslander vatte de laatste vier kilometer aan met een voorsprong van tien seconden. Onder de rode vod had hij hiervan nog slechts de helft over, maar net na het ingaan van de laatste rechte lijn gegrepen werd hij gegrepen. In de daaropvolgende sprint was voormalig Belgisch kampioen Jens Debusschere de snelste van het pak.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.