Jens Debusschere is sterkste op Citadel van Namen: “Zege voor Boeckmans”

© BELGA
Redactie KW

Dadizelenaar Jens Debusschere heeft woensdag de GP van Wallonië (1.1) op zijn naam geschreven. De renner van Lotto-Soudal ontsnapte in het slot en bleef voorop op de Citadel van Namen. Jan Bakelants werd tweede, Christophe Laporte finishte op een derde plaats.

Geen nazomer voor de renners bij de start in Beaufays. Het regende hard, 148 renners trokken zich op gang richting Citadel van Namen. De ontsnapping van de dag kwam na enkele pogingen uiteindelijk op naam van vijf renners: Benoit Jarrier en vier landgenoten: Kevin Van Melsen, Thomas Wertz, Dieter Bouvry en Christophe Prémont. Met Gertjan De Vos en Romain Barroso probeert één duo nog de sprong te maken uit het peloton naar voren, maar zonder succes. Een gesloten overweg maakte immers een einde aan hun vlucht.

De renners kregen onderweg een ware zondvloed over zich heen en dat zorgde voor heel wat valpartijen: eerste slachtoffer was, alweer, Nacer Bouhanni. Eerder dit jaar moest de Fransman ook al opgeven in de Ronde van Frankrijk en de Vuelta na valpartijen.

Iets over halfweg koers bedroeg de voorsprong van de vluchters twee minuten, veel hoger steeg die daarna niet meer. Met nog 76 km voor de boeg werd het peloton opnieuw opgeschrikt door een valpartij. Voornaamste slachtoffer was Pieter Serry. Hij tastte naar zijn arm en stapte uit de wedstrijd. Een paar kilometer verder gleed andermaal een renner uit en kwamen zo’n vijftien renners ten val en zat de koers er ook op voor Bjorn Leukemans en Tom Devriendt.

Jens Debusschere is sterkste op Citadel van Namen:
© BELGA

In het peloton sloegen FDJ, voor Thibaut Pinot en AG2R LA Mondiale, voor Jan Bakelants, de handen in elkaar om de vluchters te vatten. Op 48 km van het eind was het einde verhaal vooraan en was alles weer te herdoen. Na enkele kilometers zag Sander Helven zijn kans schoon. Hij kreeg het gezelschap van Christophe Laborie, Francis Mourey, Michael Schär, Rudy Kowalski, Julien Van den Brande en Sean De Bie. Het peloton hield hen binnen schot en meer dan 15 seconden kregen ze nooit. Op 25 km van de Citadal strandde ook hun aanval.

Daarna was het de beurt aan Louis Vervaeke, die op de Côte de Lustin zijn kans waagde. Hij kreeg Turgis met zich mee, maar ook zijn poging raakte niet ver. Niet veel later versnelde Jan Bakelants en spatte wat nog restte van het peloton uiteen.

“Zege opgedragen aan Kris Boeckmans”

Finaal kregen we op 13 km van het eind een groep van negen voorop: Jens Debusschere, Jelle Vanendert, Gaëtan Bille, Jan Bakelants, Thibaut Pinot, Arthur Vichot, Bonnamour, Christophe Laporte en Rudy Molard. Op 1 km van de finish waagde Debusschere zijn kans en bleef hij voorop, goed voor zijn eerste zege op de Citadel van Namen. “Ik klim steeds beter”, merkte de renner van Lotto-Soudal op. “Mijn conditie blijft goed na de Tour. In de Ronde van Groot-Brittannië liep het wat minder, maar hier ging het weer goed. Ik ben zeer trots op deze zege, vooral omdat het een solo-zege is, mijn eerste sinds ik bij de profs rijd. Bij de jeugd lukte me dat maar twee keer, alleen aankomen voelt echt wel goed. In de laatste 100 meter dacht ik aan Kris Boeckmans en daarom maakte ik dat B-gebaar aan de finish. Ik draag deze zege op aan hem,” aldus de Dadizelenaar, die de komende weken nog aan het werk te zien is in Koolskamp, Lichtervelde, de Franco-Belge (tour de l’Eurometropole), Parijs-Tours en Putte-Kapellen.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten