Jelle Wallays versus Harm Vanhoucke, groter kan een tegenstelling niet zijn

© AFP
Tom Vandenbussche

We hadden medelijden met hem. Neen, dat had hij niet verdiend. We kennen Jelle Wallays goed genoeg om te weten wat hij ervoor doet, ervoor laat en ervoor teruggeeft. De opgave in de BinckBank Tour was de druppel. De stress had hem helemaal verlamd. Net ervoor had Jelle vernomen dat hij uit de selectie voor Gent-Wevelgem was gehaald, nog geen week nadat hij via een brief zijn ontslag had moeten vernemen. Negen ploegmaats zitten in hetzelfde schuitje. Corona heeft er bij Lotto-Soudal serieus op ingehakt.

De manier waarop kon anders. Vijf jaar reed Jelle Wallays voor de ploeg. Vier keer bereidde hij zich voor op de Tour. Vier keer werd hij als eerste reserve thuisgelaten. Hij deed waarvoor hij in huis gehaald was: het middenveld voor het voorjaar versterken, alleen ontbrak een kopman die het afmaakte. Zelf won Jelle vier wedstrijden, waaronder een rit in de Vuelta en zijn tweede Parijs-Tours. Doe het hem maar eens na.

De manier waarop kon anders. Vijf jaar reed Jelle Wallays voor de ploeg. Vier keer bereidde hij zich voor op de Tour. Vier keer werd hij als eerste reserve thuisgelaten

De realiteit is echter wat ze is: we zijn 9 oktober en Wallays heeft nog geen contract voor 2021. Hij is niet de enige. Van de 44 profs in onze provincie zijn er nog 16 zonder ploeg: Nicolas Cleppe, Kevin Deltombe, Maxime De Poorter, Tom Devriendt, Mathias De Witte, Thomas Joseph, Nikolas Maes, Gianni Marchand, Serge Pauwels, Emiel Planckaert, Guillaume Van Keirsbulck, Sep Vanmarcke, Dieter Vanthourenhout, Emiel Vermeulen, Julien Vermote en Jelle Wallays. Het wordt voor heel wat renners bang afwachten.

Jelle Wallays versus Harm Vanhoucke, groter kan een tegenstelling niet zijn
© BELGA

De tegenstelling met Harm Vanhoucke kan niet groter zijn. Derde op de Etna bij zijn debuut in de Giro. We konden maandag een vreugdekreetje niet onderdrukken. Harm is helemaal terug van weggeweest, nadat hij in 2018 in een diep dal was beland. De twee jaar ervoor lachte de toekomst hem nog toe. Winst in de Ronde van Lombardije voor beloften. Bergop de evenknie van Egan Bernal. West-Vlaanderen had weer een klimmer.

Dat Harm weer de renner is die hij kon worden, is de verdienste van het performance team van Lotto-Soudal

Maar Harm ging over zijn toeren. Hij trainde te hard. Te veel. En hij begon zichzelf uit te hongeren om toch maar dat tikkeltje sneller bergop te kunnen rijden. Wielrennen anno 2020 is simpel: hoe minder je weegt, hoe sneller je bergop rijdt. Althans, dat zegt de theorie. De praktijk geeft aan dat het vooral balanceren op een dunne koord is. Ook Harm stond op die koord en viel er in 2018 af. Het is de verdienste van het performance team van Lotto-Soudal dat het in de renner is blijven geloven en Harm alle tijd heeft gekregen om weer de renner te worden die hij kan zijn.

Reageren? tom.vandenbussche@kw.be