Jelle Wallays naar eerste Tour? “Vanendert, Marczynski en ik strijden voor twee plaatsen”

Jelle Wallays (links) met kopman André Greipel. Neemt Lotto-Soudal hem mee naar de Tour om hun Duitse sprinter bij te staan of valt de keuze op klimmers als Jelle Vanendert en Tomasz Marczynski? (Foto Belga) © BELGA
Tom Vandenbussche

Jelle Wallays (29) was vorige week een opgemerkte naam tijdens de Baloise Belgium Tour. De Roeselarenaar van Lotto-Soudal had een heel groot aandeel in de ritzeges van André Greipel (2) en Jelle Vanendert en hielp ook Jens Keukeleire mee aan eindwinst. Wallays lijkt klaar voor zijn Tourdebuut, maar is nog lang niet zeker van zijn plaats. “Ik heb mezelf alleszins niets te verwijten”, benadrukt Wally.

Jelle Wallays liet zich tijdens de Ronde van België niet onbetuigd. Op dag één hield hij in zijn eentje zes vroege vluchters in het vizier. 24 uur later deed hij hetzelfde, maar ditmaal met vijf ontsnapte renners. Twee keer rondde André Greipel het af in een massasprint. Op dag vier was Wallays in de Ardennenrit mee in de kopgroep van 21 renners en zorgde hij voor de eerste grote schifting, zodat Jelle Vanendert naar ritwinst kon snellen en Jens Keukeleire een optie op eindwinst nam. En op dag vijf ten slotte was het opnieuw werken geblazen voor Greipel, die het ditmaal niet afmaakte. De eindzege van Keukeleire en de tweede plek van Vanendert maakten echter alles goed.

“Ik zou enorm graag naar de Tour gaan. Het zou een beloning voor mijn voorjaar zijn, maar het is de ploeg die nu een keuze moet maken”

Wallays keek dan ook tevreden terug op zijn eigen vijfdaagse. “Ik werkte een prima hoogtestage in Andorra af en heb in de Ronde van België kunnen bewijzen dat ik in vorm ben. Wat de Tour betreft: ik zou enorm graag meegaan. Voor mij zou het een beloning voor mijn voorjaar zijn. Het is nu de ploeg die een keuze moet maken. Dat elk team maar met acht renners mag starten, maakt het er niet makkelijker op. Iedereen wil de Tour rijden, hé.”

Al zes zekerheden

Een korte optelsom leert ons dat bij Lotto-Soudal al zes renners zeker lijken van een Tourticket: André Greipel, zijn trouwe gezant Marcel Sieberg, Jasper De Buyst, Tiesj Benoot, Jens Keukeleire en Thomas De Gendt. “Dus blijven er nog twee plaatsen over”, beseft ook Wallays. “Afhankelijk van welk type renner de ploeg wil meenemen, wordt dat kiezen tussen Jelle Vanendert, Thomas Marczynski en mezelf. Ik kan alleen zeggen dat ik mezelf niets te verwijten heb en al mijn opdrachten vervuld heb.”

Jelle Wallays naar eerste Tour?
© BELGA

“Vanaf zondag rijd ik de Dauphiné. Ik denk dat de ploeg wil weten hoe ik bergop rijd”

Voor het eerst in zijn carrière trok Wallays dus op hoogtestage naar Andorra. Samen met ploegmaat Jens Keukeleire verbleef hij op zes kilometer van de top van de Port d’Envalira, op 2.000 meter hoogte. “In november en december was ik al eens met Jens op stage getrokken en ook toen ben ik er telkens goed uitgekomen. Ik moet zeggen: ik heb ervan genoten, ook al viel het weer enorm tegen. Volgens wat we van de plaatselijke bevolking hoorden, was het al van in de jaren 60 geleden dat ze zoiets meegemaakt hadden. Maar ondanks de metershoge sneeuwmuren ben ik ervan geschrokken hoe perfect de wegen er toch bij lagen. We hebben veel hoogtemeters verzameld en konden alles afwerken zoals gepland.”

Elfstedenronde en BK in Binche

Wallays reed dinsdag nog de kermiskoers in Gullegem en is vanaf zondag te bewonderen in de Dauphiné Libéré, waar het peloton dit jaar een nog lastiger parcours dan anders, met maar liefst vier aankomst bergop, voor de wielen geschoven krijgt. “Ik denk dat de ploeg wil weten hoe ik bergop rijd”, geeft Wallays aan. “De Ardennenrit in de Ronde van België was een eerste test en die is uitstekend meegevallen. En nu zal Tiesj Benoot in de Dauphiné misschien voor een klassement willen gaan. Ik kijk ernaar uit.”

“Het belooft een heel pittig BK te worden. Het parcours nodigt sowieso uit tot koersen en dat ligt me”

“Daarna volgen nog de Elfstedenronde en het Belgisch kampioenschap op de weg in Binche, twee wedstrijden die me zouden moeten liggen en waarop ik mijn zinnen heb gezet. Als belofte (in 2009, red.) werd ik al eens vierde op een BK in datzelfde Binche. Het belooft daar een heel pittig parcours te worden. Het nodigt sowieso uit tot koersen en dat ligt me.”

Intussen bij Wanty-Groupe Gobert: “Volledige Tourselectie pas na BK”

Van West-Vlaamse zijde zijn enkel Jens Keukeleire, Serge Pauwels, SepVanmarcke en Julien Vermote zeker van deelname aan de komende Tour. Voor zeven anderen – onder wie dus ook Jelle Wallays – blijft het nagelbijtend afwachten. Voor Nikolas Maes lijkt bij Lotto-Soudal dan weer geen plaats te zijn. Bij Wanty-Groupe Gobert maakt Hilaire Van der Schueren na de Dauphiné zijn selectie bekend. “Of toch al zes man. Pas na de nationale kampioenschappen zullen de laatste twee plaatsen toegewezen worden. Drie West-Vlamingen maken nog altijd kans. Timothy Dupont is momenteel op hoogtestage in Livigno en zal nog de Elfstedenronde, Halle-Ingooigem en het BK op de weg rijden. GuillaumeVan Keirsbulck is momenteel aan de slag in de Ronde van Luxemburg. En wat PieterVanspeybrouck(die bij een val in de Arctic Race of Norway in mei zijn linkersleutelbeen brak, red.) betreft, kan ik geen uitsluitsel geven. Pas over een week of twee zullen we weten of Pieter nog voor een Tourselectie in aanmerking komt.”

Jelle Wallays naar eerste Tour?
© BELGA

Bij Quick.Step Floors hopen Tim Declercq en Yves Lampaert op hun eerste Tour, terwijl BertVanLerberghe bij Cofidis mogelijks zijn debuut in een grote ronde zal maken. “Na de Dauphiné zal de ploegleiding zeven namen bekendmaken”, aldus Van Lerberghe vanuit Luxemburg. “Na de kampioenschappen zal het resterende plaatsje opgevuld worden.”