Jelle Wallays klaar voor EK en Vuelta

Jelle Wallays. (Foto Belga) © BELGA
Stijn Moerman

De ontgoocheling na zijn niet-selectie voor de Tour de France was groot, maar Jelle Wallays verlegde zijn focus op andere doelen en boekte ondertussen in Westrozebeke zijn tweede zege van het seizoen. Nu stoomt de Roeselarenaar met roots in Staden zich klaar voor het EK in Glasgow en de Ronde van Spanje.

De voorbije dagen was de 29-jarige Jelle Wallays actief in de Tour de Wallonie, waar hij in dienst reed van de ploeg en een grote bijdrage leverde in de etappe- en eindzege van Tim Wellens en de ritwinst van Jens Debusschere. “Ik voel me een beetje moe, maar de conditie is zeker in orde”, zegt Jelle net na de laatste etappe. “We mogen met Lotto-Soudal tevreden terugblikken op deze Tour de Wallonie met twee ritzeges en de eindwinst. Zelf voelde ik me ook iedere dag beter en beter worden. Nu komt het erop aan om de komende dagen goed te recupereren. Conditioneel zit het alvast snor.”

“Ik kom terug van de hoogtestage in Livigno en ik win een koers. Dat was twee seizoenen terug ook al het geval. Blijkbaar verteer ik het goed”

Dat bewees de Stadenaar ook al vorige week maandag door de profkoers in Westrozebeke op zijn palmares te schrijven. Zijn tweede zege van het seizoen, nadat hij ook al de zesde rit van de Vuelta a San Juan won. “Ik kom terug van de hoogtestage in Livigno en ik win een koers. Dat was twee seizoenen terug ook al het geval. Blijkbaar verteer ik het goed.”

Ritten aangestipt

Nu ligt de focus van de naar Roeselare uitgeweken Stadenaar op het EK in Glasgow en de Ronde van Spanje. Zijn (onbegrijpelijke) niet-selectie voor de Tour de France heeft hij een plaats kunnen geven. “Uiteraard was ik heel ontgoocheld, maar ik heb me snel nieuwe doelen gesteld. Het is alvast plezant dat ik geselecteerd ben voor het EK. Die selectie heb ik waarschijnlijk afgedwongen in de Ronde van België, waar ik kilometers op kop gesleurd heb voor onze kopmannen en ook in de Ardennenrit in de top 20 eindigde. Dat zal ook mijn rol in Glasgow zijn, in functie van Greg Van Avermaet en Jasper Stuyven.”

Jelle Wallays in actie tijdens de Tour de Wallonie. (Foto Belga)
Jelle Wallays in actie tijdens de Tour de Wallonie. (Foto Belga)© BELGA

“Daarna staat de Ronde van Spanje op het programma. Ik heb tijdens de stage in Livigno enkele ritten in de tweede week aangestipt waarin er iets mogelijk moet zijn voor mij. Ik ben er alvast op gebrand om mij te tonen. Ik voel dat ik in vergelijking met vorig seizoen een stap vooruit gezet heb. Hopelijk kan ik dat dit seizoen nog een paar keer tonen”, besluit Jelle, die ook uitkijkt naar de vernieuwde Parijs-Tours. Die wedstrijd won hij zowel bij de beloften (2010) als bij de profs (2014) eens. “Het nieuwe parcours over onverharde wegen moet me wel liggen.”

(SM)