Jelle Wallays: “Ik ben volledig gekraakt en heb zelfs gehuild”

© belga
Tom Vandenbussche

Het zit Jelle Wallays dit jaar op sportief vlak niet mee. Eerst was er de coronacrisis en nu er weer gekoerst wordt, komt hij amper aan de bak. Lotto-Soudal moet besparen en liet hem, net zoals negen andere ploegmaats, via een ontslagbrief, weten dat hij andere oorden moet opzoeken. Ook in koers loopt het intussen volledig fout.

“Het is een opeenstapeling van dingen tussen de ploeg en ik die fout lopen. Tijdens de BinckBank Tour moest ik via het online platform van de ploeg vernemen dat ik niet meer tot de selectie voor Gent-Wevelgem behoor, terwijl men mij had beloofd dat ik er wel mocht starten. Ook voor Schoten en Brugge-De Panne moet ik me geen illusies meer maken. Ik sta alleen nog op de longlist voor de Ronde en Roubaix, maar ik zal op mijn opgave van vorige week afgerekend worden en door corona staat er een vraagteken achter Roubaix. Het zou dus kunnen dat ik mijn laatste koers van 2020 heb gereden.”

Wallays moest in de slotrit van de BinckBank Tour met rugpijn opgeven. Twee dagen eerder trok hij in de rit in Aalter nog ten aanval. “Ik liet er mijn beste waarde van de voorbije vier jaar over dertig minuten optekenen, maar werd door pech, een slepend wiel, teruggeslagen. Ook in de tijdrit sloeg tegenslag me terug. Ik wilde me in en rond Geraardsbergen dan ook bewijzen, maar halverwege kon ik niet meer verder van de pijn in mijn rug. Ik ben volledig gekraakt en heb zelfs gehuild.”

De reden is niet ver te zoeken: rugpijn. Wallays heeft er al twee maanden last van. “Maar alleen tijdens de koers. Als ik train voel ik niets en na de koers gaat de pijn meteen weg. Door de stress en onzekerheid, daar ben ik van overtuigd. In juli zag het er allemaal goed uit, maar toen kwam die opdoffer met Cofidis (Wallays stond dicht bij een overstap naar de Franse ploeg, tot manager Cédric Vasseur besliste om alleen klimmers in functie van klassementsrenner Guillaume Martin aan te werven, red.). Sindsdien is het enorm stil. Mijn manager Jef Van den Bosch blijft speciaal drie dagen langer in de Giro om met alle teams te kunnen praten. Met CCC en NTT vallen twee teams waarschijnlijk weg. Het zijn moeilijke tijden. Maar voor mij is het nu vooral belangrijk dat ik rust vind. Voor mezelf. Dan komt het wel goed mij en zal je nog van mij horen. Misschien dit seizoen niet meer, maar toch zeker in 2021.”