Jean-Pierre Turpyn voorspelt sterk BK van Jens Debusschere

Jens Debusschere, hier bij de Girostart in Israël met persverantwoordelijke (en eveneens Waregemnaar) Arne Houtekier, krijgt op het BK op de weg in Binche een parcours op zijn maat voorgeschoteld. (Foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Jean-Pierre Turpyn gelooft in de kansen van zijn vroegere poulain Jens Debusschere in Halle-Ingooigem en het Belgisch kampioenschap in Binche. “Als hij een periode aanstipt, is hij gevaarlijk”, aldus Jean-Pierre.

“Jens kan het traject in Binche aan. Hij leeft in elk geval heel gefocust naar de nationale titelstrijd toe. En reken maar dat hij zich of in de Elfstedenronde in Brugge van zondag of in Halle-Ingooigem van dinsdag nog eens serieus zal testen. Vorige week was hij wat ziek, maar intussen is hij volledig hersteld. Hij is klaar voor de strijd”, benadrukt Turpyn.

“Ooit moet Jens in staat zijn om een monument te winnen. Hij is zeker nog niet opgebrand”

Over zijn Ronde van Italië was Jens Debusschere niet helemaal tevreden, zo blijkt. “Hij heeft redelijk veel problemen gehad, onder meer met zijn zitvlak. Hij kon niet comfortabel op zijn fiets zitten. Het was afzien, waardoor het ook niet lukte om topuitslagen te boeken in het sprintwerk. Maar hij zal wel weer sterker geworden zijn door zijn labeur op Italiaanse wegen. Hij bleef aanklampen en knokken. Hij wilde per se uitrijden. Dat had hij ook nodig om klaar te zijn voor deze belangrijke periode.”

Op bezoek in de Giro

Jean-Pierre Turpyn reisde af naar Italië om de 28-jarige Debusschere aan het werk te zien. “Jens is een dankbare kerel”, zegt de Anzegemse ex-renner en ex-ploegleider. “Ik ken hem al sinds zijn 14de. Onze band is sterk. Hij is nooit vergeten wat zijn jeugdploeg voor hem heeft betekend. Nog altijd horen we elkaar twee tot drie keer per week. Ik sta soms in voor zijn brommertraining. Nu hij in de buurt (in Waregem, red.) woont, is dat een kleine moeite voor mij. Voor zijn afreis naar Rund um Köln van afgelopen weekend deed ik nog een brommersessie met hem. Jens weet goed waarmee hij bezig is. Ik verwacht de komende dagen mooie prestaties van hem.”

Beste jaren komen nog

“Ik ben ervan overtuigd dat zijn beste jaren nog moeten komen”, aldus Jean-Pierre Turpyn. “Op zijn 30ste, 31ste, 32ste zal hij op zijn sterkst zijn. Hij is zeker nog niet opgebrand. Op trainingsvlak kan er misschien nog ietsje bij. Ooit moet hij in staat zijn om een monument te winnen. Mits een goede dag kan hij Parijs-Roubaix naar zijn hand zetten. Ook Gent-Wevelgem kan hij op zijn naam schrijven. Dat zijn de twee topkoersen die het best bij zijn mogelijkheden aansluiten. En vergeet ook niet dat hij de komende jaren nog enkele mooie kansen krijgt om de driekleur te veroveren. Zowel in Ingooigem als in Waregem zal hij zeker zijn kans wagen.”

“Jens kan het traject in Binche aan. Hij leeft in elk geval heel gefocust naar de nationale titelstrijd toe”

Jean-Pierre Turpyn. (Foto a-RN)
Jean-Pierre Turpyn. (Foto a-RN)© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Jens Debusschere kroonde zich in 2014 in Wielsbeke tot nationaal kampioen bij de profs. In 2007 veroverde hij in Zemst de driekleur bij de juniores door de spurt te winnen voor Jarl Salomein. Toen kwam Jens uit voor Balen BC, het team dat geleid werd door Jean-Pierre Turpyn. (MVH)