https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Jasper Philipsen wint Koolskamp Koers, de koning van de kermiskoersen

Jasper Philipsen wint voor Dylan Groenewegen en Martin Laas. © VDB / Bart Vandenbroucke VDB
Redactie KW

Koolskamp is en blijft het bedevaartsoord van de Vlaamse kermiskoersen. Wie hier komt ademt de koerslucht in, vermengd met de geur van braadworsten en droogvis.

“Aan vaders hand mocht ik hier al naar de koers komen toen de echte Flandriens bijna exclusief streden voor de leeuwentrui. Ik kom hier al zeventig jaar. Waar is de tijd dat er meer volk van mijn fabriek rondliep dan bij Jonckheere”, mijmert een bezoeker die vanuit Roeselare jaarlijks naar Koolskamp fietst. “Koolskamp is anders geworden en toch is er maar één Koolskamp.”

Op de koppen lopen en drummen voor een plaatsje in één van de twintig herbergen langs de omloop is verleden tijd. Nog maar twee herbergen in het dorpscentrum overleefden. Enkele gelegenheidscafés zetten hun terrasje uit en profiteerden mee van het mooie koersweer dat meer mensen naar buiten en naar de koers lokte. Sport, vertier, amusement zijn de ingrediënten van deze koers, één van de oudste in Vlaanderen. En aan de Uil kwam er ook een vleugje folklore aan te pas. Daar defileerden heel wat mannen met hun ‘klakke’ op de stand van pettenfabriek City Sport.

En de koers ? Even na één werd die op gang gevlagd door de nieuwe koersdirecteur Koen Duyck nadat iedereen een ingetogen moment hield voor zijn overleden voorganger Patrick Provoost. Een vroege vlucht met zeven en een peloton dat alles onder controle hield. Een groepspurt die gewonnen werd door Jasper Philipsen voor Dylan Groenewegen en de Est Martin Laas.

Philipsen kreeg bovenop de leeuwentrui een kunstwerk van Marc Vanhecke en een Foxrider van het bedrijf Metafox. Een fietsje dat hij kent, want hij verdiende er al een door winst in de Bink Bank Tour van vorig jaar. Emiel Vermeulen, altijd goed in Koolskamp, moest aan de kant blijven wegens gedwongen rust, op doktersadvies. (JM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.