Jasper De Plus naar EK tijdrijden als vervanger van Remco Evenepoel

Jasper De Plus mag zowel de individuele tijdrit als de mixed relay betwisten op het Europees kampioenschap in Plouay. © belga
Redactie KW

Na de dramatische val van Remco Evenepoel in de Ronde van Lombardije werd Jasper De Plus (23) aangeduid als zijn vervanger op het EK tijdrijden in Plouay. De neoprof van Circus-Wanty-Gobert kan tegen de klok al mooie adelbrieven voorleggen, maar deze selectie komt toch uit de lucht vallen. “Zeker en vast, ik ben redelijk hard verschoten toen bondscoach Rik Verbrugghe me opbelde.”

Het EK wielrennen stond gepland in de Italiaanse regio Trentino, maar ook hier heeft corona alles omgegooid. De kampioenschappen verhuisden naar het Bretoense Plouay én vinden enkele dagen voor de uitgestelde Tour de France plaats. Het was in die omstandigheden geen sinecure om een selectie samen te stellen. “Maar ik heb niet getwijfeld toen het mij gevraagd werd”, reageert een verraste Jasper De Plus. “Het is een mooie kans om ervaring op te doen. Ook voor de ploeg was het geen probleem, want ik moest sowieso al de mixed relay doen.”

Lastig Parcours

In 2019 veroverde de naar Knokke uitgeweken Ninovieter al zilver op het Belgisch kampioenschap bij de beloften. Daar voegde hij in het najaar nog een zege in de prestigieuze Chrono des Nations aan toe. De Plus focuste zich als belofte dus al vaak op het tijdrijden. “Ik wil op het EK dan ook zoveel mogelijk proberen te leren van een grote specialist als Victor Campenaerts. Het is mijn eerste ervaring op een groot kampioenschap, dus is het moeilijk om over ambities te spreken. Het parcours heb ik nog niet goed kunnen bekijken, omdat ik nu meer gefocust was op het BK in Koksijde. Maar in die streek zal het wel geen gemakkelijk parcours zijn, veronderstel ik”, aldus Jasper De Plus.

In zijn eerste jaar bij de profs stond de jongere broer van Jumbo-Vismaklimmer Laurens De Plus in februari onder andere aan de start van de Ster van Bessèges. “Daar was een korte tijdrit met een aankomst bergop, maar dat viel tegen. Het is toch wel wat zoeken en aanpassen dit seizoen. De profs rijden toch ietsje rapper. Ik moet vooral de ploeg bijstaan, maar krijg ook altijd een vrije rol om mee te springen.”

“Tijdens de lockdown had ik iets te veel getraind, maar het gevoel is nu in elk geval goed”

Tijdens de lockdown bleef de renner van Circus-Wanty-Gobert vrij stevig doortrainen. “Misschien was dat een beetje te veel in het begin. Ik dacht dat het niet zo lang ging duren en dat we in mei weer zouden kunnen koersen. Anders had ik wel wat meer rust ingebouwd.”

Door de afgelasting van de Heistse Pijl koerste de Knokkenaar sinds de herstart enkel in Italië, met de Gran Trittico Lombardo, Milaan-Turijn en de Ronde van Lombardije. “Ik heb zaterdag geprobeerd om in de vroege vlucht te zitten, daar heb ik toch veel energie bij verspeeld. Daarna was het gewoon belangrijk om mijn kilometers te maken. Ik wil er dit najaar toch nog zoveel mogelijk uithalen, zodat het niet helemaal een verloren jaar is. De conditie en het gevoel zijn in ieder geval goed.

Trainen in Nederland

Voor sommige lezers is het misschien verrassend dat Jasper De Plus opduikt in De Krant van West-Vlaanderen. “Ik blijf inderdaad toch een Ninovieter, maar woon in Knokke. Ik wilde wat meer de rust opzoeken en mijn ouders hadden al een huis in Knokke. Dat lag dus een beetje voor de hand. Ik wissel trouwens wel nog vaak af.” Over zijn nieuwe trainingsomgeving klaagt de tijdrijder alleszins niet. “Qua trainingen voor het tijdrijden is het zeker beter. Ik zit dicht bij de Nederlandse grens, waar de fietspaden toch beter zijn. Ik probeer toch één keer per week daar te gaan trainen op de tijdritfiets. Voor geaccidenteerdere parcours keer ik wel nog regelmatig terug naar de Vlaamse Ardennen.” (AC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.