Na 184,3 kilometer met start in Sint-Niklaas was de 24-jarige Nederlander in een traditionele sprintersetappe in Knokke-Heist de laatste overblijver van een vroege vlucht.

Tegen alle verwachtingen in bleef van Schip het peloton voor om vervolgens solo te finishen, met een voorsprong van nog enkele seconden op het peloton. Daarin won Tim Merlier de sprint om de tweede plaats van de Nederlander Fabio Jakobsen van Deceuninck-Quick.Step. Van Schip is ook de eerste leider.

Jan-Willem van Schip: "Geloofde er de hele dag in"

© BELGA

"Tot vandaag verliep het seizoen niet zo goed en daar wou ik zo snel mogelijk verandering in brengen", verklaarde de 24-jarige baanwielrenner, wereldkampioen in de puntenkoers. "Daarom zette ik me bij de start in het spoor van de wagen van de koersdirecteur. Toen die met zijn vlaggetje ging zwaaien, versnelde ik meteen. Eerst waren we weg met drie, wat verderop zaten we met vijf in de aanval en het draaide meteen heel lekker."

In de checkpointsprints moest Van Schip Sprengers laten voorgaan. "Nochtans had ik daar mijn zinnen op gezet, maar ik bakte er dus weinig van. Dus zette ik in de Gouden Kilometer maar alles op alles. En de laatste vijf kilometer ben ik dan maar alleen doorgegaan."

"Ik hoorde vanuit de volgwagen steeds maar 'erin geloven, erin geloven'. Wel ik geloofde er al de hele dag in, maar was pas echt zeker toen ik in het laatste rechte stuk zat en het peloton me niet meer te pakken zou krijgen."

Wat deze ronde nog brengt, zien we wel weer. Eerst afwachten hoe ik deze etappe verteer. Misschien moet ik me terug gaan focussen op die checkpointtrui. Eerst en vooral wil ik hier van genieten."

© BELGA

Donderdag wordt de tweede etappe gereden in deze Ronde van België, een rit over 180,8 kilometer met start in Knokke-Heist en aankomst in Zottegem.

(BELGA)