De stad diende in oktober samen met Lendelede zijn kandidatuur in bij de Belgische Wielerbond voor de organisatie van het BK nieuwelingen in 2019, het BK tijdrijden in 2021 en het BK wielrennen in 2023. Die kandidatuur is intussen goedgekeurd, waardoor het drieluik in handen komt van Izegem en Lendelede.

Burgemeester Bert Maertens (N-VA) is opgetogen. "Dit is topnieuws. We zijn erg tevreden dat onze kandidatuur door de Belgische Wielerbond is aanvaard en daar moeten we onze schepenen Frank Duhamel en Marc Vanlerberghe voor bedanken. Zij gaven de aanzet. We maken er in 2023 een fenomenaal weekend van."

Voor Ingelmunster blijft de deur nog steeds op een kier staan. "Half januari knopen we de gesprekken aan met Izegem", zegt burgemeester Kurt Windels (De Brug). "Indien de organisatie op maat is van onze gemeente en die ook voor alle partijen een duidelijke meerwaarde biedt, is een samenwerking mogelijk. Nu kan er ook eindelijk concreet gepraat worden. De aanvraag is goedgekeurd en er kan vertrokken worden vanuit een duidelijk project. We zien wel wat de toekomst ons op dat vlak brengt."

Izegem haalt BK wielrennen 2023 binnen

Izegem en Lendelede halen hun slag thuis om een drieluik aan Belgische kampioenschappen wielrennen naar onze streek te halen. De Koninklijke Belgische Wielerbond liet op dinsdag 17 december weten ze aan hen toe te wijzen. Ingelmunster beslist pas begin volgend jaar of het mee in de organisatie stapt. Is dat het geval, dan krijgen zij het BK Tijdrijden

Izegem en Lendelede dienden in oktober hun kandidatuur officieel in. "Hiervoor dienen we een parcours te doorlopen van drie wedstrijden in vijf jaar, te beginnen met het BK tijdrijden voor nieuwelingen dat doorgaat in juli 2019 in Lendelede", vertelt de Izegemse sportschepen Marc Vanlerberghe. " Daar hopen ze natuurlijk dat hun Belgisch kampioen Alec Segaert zijn titel als tweedejaarsnieuweling kan verlengen. In 2021 brengen we het Belgisch kampioenschap tijdrijden voor dames en heren profs naar onze regio. Hier kan streekgenoot Yves Lampaert uit Ingelmunster misschien zijn beste benen gebruiken, maar vergeten we ook niet de uit Izegemse Ann-Sophie Duyck die al vijf keer op rij deze titel in de wacht sleepte. Het zou mooi zijn mocht ze daar in deze streek nog een verlengstuk aan kunnen breien. In 2023 is het dan tijd voor het BK wielrennen voor dames en heren elite om in Izegem voor de nationale driekleur te strijden. Misschien kan stadsgenoot Tim Declercq zich dan voor eigen publiek op het podium fietsen."

Het BK Tijdrijden is door de Wielerbond voorlopig toegewezen aan Izegem, maar daar hopen ze dat Ingelmunster alsnog aan boord van het project stapt. ""We zitten begin januari samen met Izegem om te bekijken wat de mogelijkheden zijn", reageert de Ingelmunsterse burgemeester Kurt Windels. "Als de organisatie op maat van onze gemeente is en die voor alle partijen een duidelijke meerwaarde biedt, is een samenwerking voor ons werkbaar. Nu de aanvraag is goedgekeurd, kan er vertrokken worden van een duidelijk project."

(vadu/foto grf)