Iserbyt mag Europese trui showen in Jaarmarktcross

© belga
Redactie KW

Met de derde manche in de Superprestige, de Jaarmarktcross in Niel, gaat het veldritseizoen gewoon verder na het EK in Rosmalen. De wedstrijd steekt dit jaar in een nieuw jasje en het parcours keert terug naar de roots. Eli Iserbyt mag er voor het eerst zijn Europese trui showen, Ceylin del Carmen Alvarado daarentegen zal gewoon starten in haar regenboogtrui die hoger staat in de ranking dan die van Europees kampioene.

De Jaarmarktcross in Niel gaat over een nieuw parcours. “De start en aankomst ligt in de Antwerpsestraat en daarmee keert de cross terug naar haar roots”, vertelt Erwin Vervecken van Golazo in een persbericht. “Want hier lag de aankomst in de beginjaren van de wedstrijd.”

De passage door de grote weide aan de Rupel is er niet meer bij. Het nieuwe parcours situeert zich aan de Nielse Kleiputten. “Een lager gelegen gebied, waar het door de regen van de laatste weken heel drassig is”, licht Vervecken toe. “Daar wordt het ploeteren en lopen. Dit is waar Niel vroeger voor bekend was en hoe ik de cross herinner uit mijn tijd als actief renner.”

De Jaarmarktcross 2020 is niet alleen ploeteren door klei en modder. Een groot deel van de wedstrijd wordt afgewerkt op de weg en ook op het gazon rond de visvijver kan snelheid gemaakt worden. “De combinatie van de snelle passages en de loopstroken maakt van Niel een onvoorspelbare strijd. Valt het hier even stil, dan kan het zomaar een tactische cross worden”, voorspelt Vervecken. “En dan is er uiteraard nog de traditionele zandbak op de terreinen van Coeck en een pittig klimmetje richting de finish. Kortom: het belooft een cross te worden met veel afwisseling.”

Voor Eli Iserbyt wordt de Jaarmarktcross in Niel de eerste afspraak als Europees kampioen. De vorige manche in Ruddervoorde kwam op zijn naam, de openingswedstrijd in Gieten werd gewonnen door Toon Aerts. Beiden toppen de ranking met 29 punten, Laurens Sweeck en Lars van der Haar tellen elk 24 punten. De Superprestige telt acht wedstrijden.

Bij de vrouwen is het uitkijken naar Ceylin del Carmen Alvarado. Na de Nederlandse titel en de wereldtitel veroverde ze zaterdag in Rosmalen ook de Europese trui. In Niel kan ze voor een drie op drie zorgen na zeges in Gieten en Ruddervoorde.

Er zijn geen jeugdwedstrijden en de cross wordt afgewerkt zonder publiek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier