Iserbyt klaar voor eerste cross: “Hopelijk vlug weer met publiek”

Iserbyt rijdt zaterdag de seizoensopener in Lokeren. (foto Belga) © BELGAIMAGE
Tom Vandenbussche

Eli Iserbyt (22) reed dinsdag een opgemerkt BK op de weg in Anzegem, waar hij deel uitmaakte van de vroege vlucht. Zaterdag opent hij zijn veldritseizoen met de Rapencross in Lokeren.

“Het was nochtans niet de bedoeling om zo actief mee te koersen, maar ik voelde me goed. Alleen was het belangrijk om er niet over te gaan. (grijnst) Ik ben dus op tijd afgedraaid”, vertelt Iserbyt. Ondanks alle heisa rond corona kende de naar Kuurne uitgeweken Bavikhovenaar een goeie voorbereiding. “Ik ben altijd goed blijven trainen, al moest ik tijdens de eerste wedstrijden wel vaststellen dat het competitieritme volledig weg was. Met de ploeg zijn we daarna intensiever gaan werken. De laatste twee weken vlot het weer zoals het hoort”, benadrukt Iserbyt.

Wel of geen supporters

Ook voor de crossers wordt het een atypisch seizoen. Tot en met de cross in Ruddervoorde, op zaterdag 24 oktober zullen er in België al zeker geen supporters te zien zijn. Iserbyt betreurt dat. “Ik begrijp wel dat men iets moet doen, maar hoop toch dat er vlug verandering in komt. Wij crossen in een weide in de open lucht. Ik zie niet in wat er verkeerd zou kunnen gaan. Ik zie dat er zelfs kermissen mogen plaatsvinden. Waarom dan ook geen volk op de cross?”

Iserbyt schuift de gebruikelijke namen van kanshebbers op een zege in Lokeren naar voren. “Laurens Sweeck, Toon Aerts, Michael Vanthourenhout… Het niveau op training bij ons lag alleszins hoog. Op prestaties in wegwedstrijden pin ik me niet vast, omdat ik er de laatste jaren zelf ook niet in uitblonk. De eerste twee weekends zijn toch sowieso niet zo belangrijk want de eerste klassementscross is pas in Gieten op 11 oktober. Dat was vorig jaar anders, toen we meteen top moesten zijn voor de veldritten in de VS. Het is dus geen ramp als je er niet meteen staat.”

Van Aert en Van der Poel

Iserbyt verwacht dat Wout van Aert en Mathieu van der Poel pas in december weer in het veld te zien zullen zijn. “Wout vertelde me een tijd geleden dat hij meteen na het wegseizoen misschien wel zou willen doordoen in het veld, maar ik denk dat het intussen realistischer is om hen later terug te verwachten. Mij maakt het niet uit. Hun aanwezigheid geeft de cross een ander aspect.”