Ieperse droomt van carrière in marge van de wielersport

Door haar studie industrieel ingenieur moest Isabel Vandewalle (22) het wielrennen de voorbije jaren op een lager pitje zetten. De Ieperse is intussen echter bijna afgestudeerd en droomt stiekem om later in de wielersport actief te blijven als sport engineer.

Isabel Vandewalle, hier aan de start in Oostduinkerke. (foto Gino Coghe) © Foto Coghe

Isabel Vandewalle zit momenteel in haar laatste jaar industrieel ingenieur elektromechanica aan de universiteit van Gent. De combinatie met haar studie speelde de eliterenster de voorbije jaren parten. Daardoor moest ze maar al te vaak het wielrennen op een lager pitje zetten. Ook nu door haar thesis. “Ik ben bezig met de laatste loodjes. Toch heb ik al beslist om hem uit te stellen tot in de herexamens.” Voor haar thesis vertoefde Isabel vaak in Bike Valley in Beringen. Haar onderwerp gaat namelijk over de optimalisatie van de windtunnel. “Mijn interesse in de marginal gains is echt groot geworden. Stiekem droom ik van een job als sport engineer. De plaatsjes zijn heel beperkt, maar je moet dromen in het leven.”

Criterium Boezinge

Dit weekend rijdt Isabel nog een laatste wedstrijd. Hierna start ze met de voorbereiding op haar examens. Na afloop van het academiejaar wil Isabel snel opnieuw beginnen te koersen. Toch wordt het afwachten hoe ze zichzelf voelt. “Ik heb weinig wedstrijdritme in de benen. Ik ga moeten luisteren naar mijn lichaam en aanvoelen wat ik aankan.” De Ieperse is erop gebrand om deze zomer nog een aantal wedstrijden te betwisten. “Ik kijk er echt naar uit. De zomermaanden zijn heel belangrijk voor me.” Op 29 juli rijdt Isabel alvast zeker het criterium in Boezinge. “Koersen in eigen streek is altijd heel fijn. Vorig jaar nam wereldkampioene Chantal Blaak deel. Samen kunnen rijden met zo’n topper is altijd fijn en motiveert me enorm.”

Misschien moet ik later door mijn job wel ophouden met competitie, maar stoppen met fietsen doe ik nooit

Isabel heeft dus bijna haar diploma in handen. Hierna start voor haar de zoektocht naar een job. “Eén voordeel is dat er in onze branche veel werkgelegenheid is. Ik ga zelf nog eens goed moeten kijken welke opties er zijn.” Graag zou ze indien mogelijk haar job blijven combineren met haar hobby als wielrenster. Isabel fietst al sinds haar achtste, maar de passie is nog altijd even groot. “Als ik een maand geen wedstrijden kan rijden, verlang ik al opnieuw naar die adrenaline. Misschien moet ik later door mijn job wel ophouden met competitie, maar stoppen met fietsen doe ik nooit.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.