Ichtegems wielergala schuift volgend jaar twee weken op

© Foto Coghe
Tom Vandenbussche

De tweede Omloop van de Westhoek voor dames elite moest in maart van dit jaar door een storm in extremis afgelast worden, toch kijken de organisatoren van KVC Ichtegem Sportief hoopvol uit naar de volgende editie. Voornaamste verandering: de wedstrijd zal twee weekends later plaatsvinden, op zondag 22 maart 2020.

Nieuwe datum, betere rensters

De nieuwe datum moet een sterker deelnemersveld naar Ichtegem brengen. “Vroeger organiseerden de Reigervrienden dat weekend hun koers voor beloften en elite zonder contract, maar zij weken dit jaar al uit naar de week ervoor”, vertelt Peter Brackez. “Volgend jaar vallen we vier dagen na Nokere Koerse, vier dagen voor Brugge-De Panne en een week voor Gent-Wevelgem. We vallen nu in een interessante periode. De damesteams krijgen de kans om in tien dagen tijd vier keer te koersen. Dit jaar vond de dag voor onze koers ook de Strade Bianche plaats, wat verre van ideaal was.”

Twee WorldTour-teams zegden al toe: Movistar én CCC-Liv van Marianne Vos

“Van de acht WorldTour-teams zegden er al twee toe: Movistar én het CCC-Liv van Marianne Vos. We brengen graag ook weer een nationale selectie van België aan de start. Jolien D’hoore liet alvast weten dat ze er graag weer bij zou zijn. We verwachten dat 40 à 45 ploegen zich zullen aanmelden. Daarvan mogen er 25 starten.”

Nieuwe koersdirecteur

De voorbije twee jaar was Karen Sanders koersdirecteur, maar zij neemt een sabbatjaar. “Ik volg in Zedelgem de politie-opleiding en zal in de periode van onze koers volop in de examens zitten. Daarom heb ik beslist om er een jaar tussenuit te knijpen.” Peter Brackez neemt over. “In het verleden deden Karen en ik al veel van het voorbereidende werk samen. Dat moet dus lukken.”

Drie vrouwen in het bestuur

Naast Karen Sanders (23) verwelkomt KVC Ichtegem Sportief nog twee andere dames in het bestuur: Sharon Mattheus (24) en Louise Brackez. Eerstgenoemde is familie van webmaster Kris en heeft, als generatiegenote van Lotte Kopecky en Valerie Demey, een verleden als wielrenster. Zij wordt veiligheidscoördinator en contactpersoon voor de deelnemende teams. “Ik studeer farmacie aan de VUB Brussel, loop stage in Ichtegem en wilde absoluut nog iets buiten mijn studie doen.” Louise (21) is de dochter van Peter Brackez, studeert taal- en letterkunde Frans aan de universiteit van Gent en zal de rol van secretaris op zich nemen.

Afwachtingswedstrijd jeugd

Naast de Omloop van de Westhoek, de 1.1-wedstrijd op de internationale UCI-kalender, zal ook de dames jeugd op zondag 22 maart 2020 in Ichtegem aan haar trekken komen. Vanaf 13.15 uur zal namelijk de eerste editie van de Ichtegemse Youngster Ladies Classic plaatsvinden, over negen ronden van 5,5 kilometer of een totaalafstand van 49,5 kilometer.

In alle drie deelgemeenten

In 2020 zal de Omloop van de Westhoek voor de allereerste keer alle drie deelgemeenten van Groot-Ichtegem aandoen: de ploegvoorstelling en de officieuze start in Eernegem, de officiële start in Bekegem en de aankomst in Ichtegem.

Aangepast parcours

Voor de eerste keer sinds lang zullen de rensters in omgekeerde richting naar de finish rijden, richting de kerk. “De politie wil dat het parcours van de afwachtingswedstrijd voor dames jeugd een afkooksel van de elitekoers is”, vertelt Peter Brackez. “We kunnen die meisjes van 15, 16 jaar moeilijk over de zware kasseihelling van de Lookhuisstraat sturen, dus hebben we het parcours hertekend. De Lookhuisstraat zal tijdens de grote lus van 54 kilometer (via de vaart naar Nieuwpoort, Sint-Pieterskapelle, Zevekote en Gistel, red.) wel één keer beklommen worden. Tijdens de zes plaatselijke ronden van goed twaalf kilometer moeten de rensters telkens de Reigerberg en de Catteberg omhoog rijden. Geloof me, het wordt een zware koers. Als er op zondag 22 maart wind staat, zal het peloton vlug in stukken en brokken liggen.”

Kaas- en breughelavond

KVC Ichtegem Sportief organiseert op zaterdag 30 november een kaas- en breughelavond in dorpshuis De Ster, ten voordele van de Omloop van de Westhoek-Memorial Stive Vermaut voor dames elite (op zondag 22 maart 2020) en de Grote Prijs Jules Van Hevel voor beloften en elite zonder contract (op woensdag 7 oktober 2020).

Meer info vind je op www.ichtegem-sportief.be. Kaarten zijn nog altijd te verkrijgen via 0478/776476 (Peter Brackez).