Hulste Koers blikt terug op topeditie

De namen van de bestuursleden van links naar rechts: Chris Vansteenkiste, Kristof Wallays, Andy Raepsaet, Jannick Dobbels, Luc Schietgat, Krist Vandenbroucke, Peter Deboeuf, Luc Catry, Koen Dutoit, Philipe Deleersnijder, voorzitter Bernard Vandendriessche, Pascal Vandenhende, Pieter Plateau en Carlo Daelman. Ontbreken op de foto: Roeland Vanassche, Luc Labeeuw, José Labeeuw, Ronald Penez en Xavier Callens. (GF)
Redactie KW

Hulste Kermis was afgelopen weekend het strijdtoneel voor maar liefst vijf wielerwedstrijden. De organisatoren blikken tevreden terug en zitten zelfs al met de volgende editie in het achterhoofd.

Het koersweekend werd op vrijdagavond in gang gezet met de dorpelingenkoers, voorbehouden voor (ex-)inwoners van Hulste en de Ereprijs Patrick Claerhout genaamd. Er waren 42 deelnemers, waarvan Tim De Baere, die nog maar een viertal maanden in Hulste woont, de snelste was. “Ze hebben trouwens niet stil gezeten, want ze haalden toch een mooie gemiddelde snelheid van 41 km per uur”, aldus organisator Peter Deboeuf.

Drieluik op zaterdag

“Op zaterdag hadden we een heel mooi drieluik: dames jeugd (nieuwelingen en juniores), heren nieuwelingen en als slotstuk het West-Vlaams kampioenschap voor dames elite. Bij de dames jeugd kregen we 40 rensters aan de start van de GP Ronald Penez, verdeeld over de nieuwelingen en juniores. De dames juniores hebben ons eerlijk gezegd wat ontgoocheld op vlak van ambitie. De nieuwelingen kregen een minuut voorsprong en hebben die kunnen uitbouwen tot meer dan drie minuten, terwijl de juniores toch een stuk sterker zouden moeten zijn. Eerstejaarsnieuwelinge Marith Vanhove wist in de sprint de overwinning naar zich toe te trekken.

“We vinden het als organisator mooi dat Fenna Vanhoutte beloond werd voor haar doorzettingsvermogen”

Ook de wedstrijd van de heren nieuwelingen, de GP Kwaremont, eindigde op een sprint, weliswaar met twee renners. Lars Van Ryckeghem won voor Ramses Debruyne, waarna nog een tweetal en ten slotte het peloton volgde. In deze categorie waren er 61 deelnemers. De meest attractieve wedstrijd zagen we bij de dames elite (71 rensters), die in de GP Agristo streden voor de titel van West-Vlaams kampioene. Vanaf de zevende ronde konden in schuifjes een tiental rensters ontsnappen, die uiteindelijk samen voor de overwinning gesprint hebben. De titel ging naar Fenna Vanhoutte en het was haar van harte gegund. Ze was al even op de sukkel met de gezondheid, als organisator vinden we het mooi dat ze dan beloond werd voor haar doorzettingsvermogen.”

“Bij de elite zonder contract en beloften op dinsdag hadden we, zoals gewoonlijk, een kleine 40 renners aan de start, 37 stuks om precies te zijn. We zitten nu eenmaal in een week waarin er veel wedstrijden zijn, dus we mogen niet klagen. Laatstejaarsbelofte Steven Moons wist deze GP Construktglas op zijn naam te schrijven. De plaatselijke renner Ricky Rosseel eindigde als vijfde en maakte deel uit van de kopgroep.”

“In vergelijking met de vorige jaren hadden we onze omloop iets aangepast, vooral opdat de koers niet iedere keer op een massasprint zou eindigen. Nu namen we de Wantestraat, een mooi stuk vals plat richting Hoog-Wallegem, het hoogste punt van Hulste. Ik denk wel dat we mogen zeggen dat we iedere keer een mooie koers gezien hebben en dat is tenslotte waarvoor we het doen.”

“We mogen fier zijn dat we door hun steun voor het tweede jaar op rij dubbel prijzengeld hebben kunnen voorzien voor de dames elite”

Het spreekt voor zich dat voor dit hele gebeuren heel wat geld in het laatje moet komen via sponsoring. “We mogen wel fier zijn dat we door hun steun voor het tweede jaar op rij dubbel prijzengeld hebben kunnen voorzien voor de dames elite (1.000 euro in plaats van het officiële barema van 500 euro, red.). Voor de andere categorieën waren er ook heel wat premies te verdienen.”

PK op vrijdag in 2019?

Volgend jaar komt er een kleine wijziging in het programma doordat de UCI-kalender een week opschuift. “Onze wedstrijd voor dames elite zou dan samenvallen met een andere koers voor deze categorie, terwijl er maar één per dag mag zijn. Daarom verhuizen we hun wedstrijd – hopelijk wordt dat opnieuw het PK, maar dat wordt pas in november beslist – naar de vrijdagavond. De parochianenkoers komt dan op zaterdag te staan.” (RRK)