Hoge Blekker wordt cruciaal op BK voor juniores in Koksijde

Jan Deramoudt. © foto MVQ
Redactie KW

Door het afhaken van Middelkerke stond het Belgisch kampioenschap voor juniores dit jaar even op de helling, maar die andere wielergemeente Koksijde heeft de fakkel met veel plezier overgenomen. Bij de organisatie hoefden ze alleszins niet lang na te denken.

Eigenlijk hadden wij dit weekend de Keizer der Juniores, maar dat werd door de maatregelen eerder al afgelast”, legt organisator Jan Deramoudt uit. “We hebben het jeugdwielrennen altijd hoog in het vaandel gedragen, dus was dit een logische keuze voor ons. Gemeente Koksijde is een grote organisatie ook gewoon.”

De nog steeds heersende coronaregels zullen voor de fans wel merkbaar zijn, net als op het BK tijdrijden een maand eerder. De start, de aankomst en de Hoge Blekker zullen voor het publiek niet toegankelijk zijn. Langs het parcours zullen mondmaskers ook opnieuw verplicht zijn. “We vragen aan de mensen ook om afstand te houden. Het parcours is groot genoeg voor iedereen. We doen voort op het elan van het BK tijdrijden, het is geen optie om er nu losser mee om te gaan. Toen is alles vlot verlopen.”

Technisch parcours

Niet alleen de dames en heren juniores, maar ook de dames nieuwelingen zullen zondag strijden om de Belgische driekleur. Ze krijgen een rondje van 11,1 kilometer voor de wielen, waarbij de zone van de Hoge Blekker beslissend kan worden. “Het is ook een technisch parcours, denk maar aan de korte bochten in de afdaling van de Hoge Blekker. Daar moet je maken dat je mee bent”, aldus Deramoudt.

Het parcours is identiek aan dat van de slotdag van de Keizer der Juniores. “Daar is al gebleken dat het parcours zeker selectief genoeg en BK-waardig is. Je zal sowieso goede papieren moeten hebben om hier in Koksijde te kunnen winnen.”

“Voor ons is het BK geslaagd als iedereen in veilige omstandigheden weer naar huis kan vertrekken. Dan bedoel ik het covidverhaal, maar ook dat alle renners heelhuids uit de wedstrijd komen. Daarnaast hopen we natuurlijk dat de wielerliefhebber zondag zijn hart nog eens kan ophalen“, besluit Jan Deramoudt. (AC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.