Hoe ziet het West-Vlaamse profpeloton er in 2020 uit?

Jens Keukeleire reed een meer dan degelijk voorjaar, maar moet vertrekken bij Lotto-Soudal. Wat wordt zijn nieuwe bestemming? © belga
Tom Vandenbussche

Vierenveertig! Dat is het aantal profs dat onze provincie dit jaar telt: 39 wegrenners en vijf crossers. Verre van onaardig, want nog niet zolang geleden moesten we het met veel minder stellen. Blijft dat in de nabije toekomst zo? Het is in een onzekere sector als de wielersport een onmogelijke vraag. Een (voorlopig) overzicht.

1. Piet Allegaert

24 jaar. Roeselare. Prof sinds 2017. Derde seizoen bij Sport Vlaanderen-Baloise. Bezig aan een matige campagne. Werd wel derde in de proloog van de Ronde van Luxemburg. Heeft nog geen contract voor 2020.


Piet Allegaert: “Ik weet nog niet wat 2020 brengt. Laat ons hopen dat het goed komt.”


Hans De Clercq (ploegleider Sport Vlaanderen-Baloise):”Piet mag blijven. Dat zal geen probleem zijn, hoewel hij geen goed jaar achter de rug heeft. Ditmaal kende hij ook geen tegenslagen, zoals bij zijn enkelbreuk (in december 2017, red.). Vooral in het voorjaar hadden we meer van hem verwacht. Er was die goeie proloog in Luxemburg, maar voor de rest was het flauw.”


2. Dieter Bouvry

27 jaar. Meulebeke. Prof sinds 2015. Tweede seizoen bij Cibel, dat stopt als hoofdsponsor. Bezig aan een slechte campagne. Heeft nog geen contract voor 2020.


Dieter Bouvry: “Ik stop na afloop van dit seizoen. Daarna wachten nieuwe uitdagingen.”


3. Nicolas Cleppe

23 jaar. Ingelmunster. Veldrijder. Prof sinds juni 2017. Derde seizoen bij Telenet-Fidea Lions. Bezig aan goede wegcampagne. Won onlangs de Ronde van Luik. Heeft nog contract tot eind 2020.

Veldrijder Nicolas Cleppe won onlangs de Ronde van Luik en liet zich opmerken in de Ronde van Wallonië.
Veldrijder Nicolas Cleppe won onlangs de Ronde van Luik en liet zich opmerken in de Ronde van Wallonië. “Ik zou me ooit graag meer op de weg toeleggen.”© Getty Images


Nicolas Cleppe: “Ik ga proberen om een goeie winter te rijden, weer een stap vooruit te zetten en regelmatig in de top tien te eindigen. Maar door mijn goede prestaties op de weg krijg ik goesting om van meer te proeven. Voorlopig zit ik daarvoor in de verkeerde ploeg. Maar wie weet wat de toekomst brengt. Ik ben nog jong.”


4. Jens Debusschere

29 jaar. Waregem. Prof sinds 2011. Eerste seizoen bij Katusha-Alpecin, dat mogelijks ophoudt te bestaan. Heeft nog contract tot eind 2020.

Jens Debusschere heeft bij Katusha-Alpecin nog een contract tot eind 2020, maar wat als zijn ploeg er na afloop van dit seizoen mee stopt?
Jens Debusschere heeft bij Katusha-Alpecin nog een contract tot eind 2020, maar wat als zijn ploeg er na afloop van dit seizoen mee stopt?© Getty Images


Jens Debusschere: “Ik weet in de verste verte nog niet waar ik zal belanden. Ik heb nog een contract, dus zal dat langs beide kanten gerespecteerd moeten worden. Volgens de laatste info die ik heb, klopt het gerucht over een samensmelting met Arkea niet. Maar wat het dan wel zal worden, daar heb ik ook het raden naar.”


Dirk Demol (ploegleider Katusha): “Jens heeft nog een contract, net als ik. We hopen zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen.”


5. Benjamin Declercq

25 jaar. Izegem. Prof sinds 2017. Derde seizoen bij Sport Vlaanderen-Baloise. Bezig aan degelijke campagne. Werd tweede in GP Cerami. Heeft nog geen contract voor 2020.

Benjamin Declercq (links) werd enkele weken geleden tweede in de GP Cerami. Zet hij straks, na drie jaar bij Sport Vlaanderen-Baloise, een stap hogerop?
Benjamin Declercq (links) werd enkele weken geleden tweede in de GP Cerami. Zet hij straks, na drie jaar bij Sport Vlaanderen-Baloise, een stap hogerop?© BELGA


Hans De Clercq: “Goed tot heel goed. Als hij gezond blijft en een goeie winter maakt, kan hij volgend jaar onze man worden en daarna een stap hogerop zetten.”


Benjamin Declercq: “Mijn manager is volop bezig met een ploeg voor volgend jaar, maar of er al concrete pistes zijn, weet ik niet. Door ziekte en pech haalde ik nog niet de verhoopte resultaten, maar men zegt dat ik de ploegen, mits enkele uitschieters, zou moeten kunnen overtuigen.”


6. Tim Declercq

30 jaar. Houthulst. Prof sinds 2012. Derde seizoen bij Deceuninck-Quick.Step. Reed een prima voorjaar in dienst van de ploeg. Heeft nog een contract tot eind 2021.


7. Kevin Deltombe

25 jaar. Sint-Andries-Brugge. Prof sinds 2017. Derde seizoen bij Sport Vlaanderen-Baloise. Bezig aan degelijke campagne, ondanks maandenlang blessureleed na een val in de Ronde van Murcia in februari. Heeft nog geen contract voor 2020.


Kevin Deltombe: “Ik ben nog altijd aan het revalideren en focus me momenteel enkel daarop.”


Hans De Clercq: “Hij kende veel tegenslag. Eerst die sleutelbeenbreuk in februari, daarna die nieuwe operatie waarbij een stukje uit de heup moest worden gehaald. Zijn seizoen zit erop. Maar de koersen die hij reed, waren goed. Kevin heeft weer een stapje gezet. Als hij volgend jaar nog wat sterker wordt, kan hij een transfer naar een groter team maken.”


8. Floris De Tier

27 jaar. Aarsele. Prof sinds 2015. Derde seizoen bij Team Jumbo-Visma. Bezig aan moeilijke campagne. Sukkelde met gezondheid en werd door zijn ploegamper opgesteld. Heeft nog geen contract voor 2020.


Floris De Tier: “Ik ben met verschillende pistes bezig, maar maakte nog geen keuze. Ik hoop ook eerst nog te kunnen laten zien wat ik kan. Dat helpt altijd.”


9. Stijn Devolder

39 jaar. Deerlijk. Profs sinds 2002. Eerste seizoen bij Corendon-Circus. Bezig aan kleurloze campagne, maar zijn knechtenwerk voor Mathieu van der Poel wordt binnen zijn ploeg enorm geapprecieerd. Heeft nog geen contract voor 2020 en het is onduidelijk of Devolder kan blijven.

Stijn Devolder, hier aan de zijde van zijn kopman Mathieu van der Poel, is aan zijn 18de seizoen als prof bezig. Volgt er nog een 19de?
Stijn Devolder, hier aan de zijde van zijn kopman Mathieu van der Poel, is aan zijn 18de seizoen als prof bezig. Volgt er nog een 19de?© BELGA


10. Tom Devriendt

27 jaar. Otegem. Prof sinds 2015. Vijfde seizoen bij Wanty-Groupe Gobert. Bezig aan matige campagne. Won wel een rit in de Ronde van Oostenrijk. Heeft nog een contract tot eind 2020.


11. Mathias De Witte

26 jaar. Sijsele/Maldegem. Prof sinds 2017. Tweede seizoen bij Roompot-Charles, dat met Roompot zijn hoofdsponsor verliest en een onzekere toekomst heeft. Bezig aan degelijke campagne. Kwam zwaar ten val in Adriatica Ionica Race en wacht een lange revalidatie. Heeft nog geen contract voor 2020. Het overlijden van trainingsgezel Bjorg Lambrecht is hard aangekomen.

Mathias De Witte reed een degelijk seizoen, maar kwam zwaar ten val in een Italiaanse rittenkoers en wacht een maandenlange revalidatie.
Mathias De Witte reed een degelijk seizoen, maar kwam zwaar ten val in een Italiaanse rittenkoers en wacht een maandenlange revalidatie.© Getty Images


Mathias De Witte: “Mijn manager is ermee bezig, maar ik heb momenteel geen zin om over koers te praten, als ik al volgend jaar nog renner zou zijn. Mijn revalidatie is nu belangrijker, in de hoop dat alles weer in orde komt. De koers is nu even bijzaak.”


12. Stan Dewulf

21 jaar. Stavele. Prof sinds 2019. Eerste seizoen bij Lotto-Soudal. Bezig aan prima profdebuut. Liet zich al in positieve zin opmerken. Heeft nog een contract tot eind 2020.


13. Timothy Dupont

31 jaar. Gistel. Prof sinds 2014. Tweede seizoen bij Wanty-Groupe Gobert. Bezig aan onregelmatige campagne door spierproblemen, maar sinds eind juni in prima doen met BK-zilver in Gent en ritwinst in de Ronde van Wallonië. Heeft nog een contract tot eind 2020.


14. Eli Iserbyt

21 jaar. Kuurne. Veldrijder. Prof sinds juni 2016. Vierde seizoen bij Marlux-Bingoal. Heeft nog een contract tot eind 2021.


15. Jens Keukeleire

30 jaar. Brugge. Prof sinds 2010. Tweede seizoen bij Lotto-Soudal. Bezig aan degelijke campagne, met een heel regelmatig voorjaar. Heeft nog geen contract voor 2020.


Jens Keukeleire: “Het staat vast dat ik moet vertrekken bij Lotto, dus ben ik momenteel op zoek naar een nieuwe ploeg. Ik had gehoopt dat een terugkeer naar Mitchelton rond ging zijn, maar dat is helaas nog niet het geval.”


Patrick Lefevere: “Op korte termijn kan ik daarop niet antwoorden. Op dit moment is dit een ver-van-mijn-bedshow, want ik heb al behoorlijk wat renners voor volgend jaar onder contract.”


16. Yves Lampaert

28 jaar. Hulste. Prof sinds 2013. Vijfde seizoen bij Deceuninck-Quick.Step. Bezig aan prima campagne. Heeft nog een contract tot eind 2020.


17. Eliot Lietaer

28 jaar. Zwevegem. Prof sinds 2012. Tweede seizoen bij Wallonie-Bruxelles. Bezig aan degelijke campagne, met ereplaatsen in Bessèges, Oman en Oostenrijk. Was wel ook weer buiten strijd door knieproblemen. Heeft nog geen contract voor 2020.

Eliot Lietaer begon dit seizoen uitstekend in de Ronde van Oman, maar heeft nog geen zekerheid over zijn toekomst. (foto's Belga/Getty Images)
Eliot Lietaer begon dit seizoen uitstekend in de Ronde van Oman, maar heeft nog geen zekerheid over zijn toekomst. (foto’s Belga/Getty Images)© BELGA


Eliot Lietaer: “Ik ben einde contract en heb nog geen zicht op mijn toekomst. Bij Wallonie-Bruxelles is er windstilte. Als Christophe (Brandt, teammanager, red.) nu niet communiceert over een nieuwe sponsor, ziet het er niet goed uit. Los daarvan zou ik graag van ploeg veranderen, want een goed uitgebouwd programma blijft voor mij een droom. Een ploeg als Wanty zou voor mij een ideale stap hogerop zijn.”


Hilaire Van der Schueren: “Ik ken Lietaer. Het is een heel goeie coureur, maar we hebben voor 2020 al heel veel coureurs. “Er zijn veel renners die nog een contract hebben en degenen die dat niet hebben, doen het dit jaar niet slecht.

“Pas als dat allemaal afgerond is, kunnen we kijken hoeveel plaatsen er nog overblijven. Als we volgend jaar veel in de WorldTour zullen rijden, moeten we nog versterking zoeken. We zouden dan met de Tour en Vuelta ook twee grote ronden willen rijden.”


18. Arjen Livyns

24 jaar. Kerkhove. Prof sinds 1 maart 2018. Tweede seizoen bij Roompot-Charles. Bezig aan degelijke campagne als knecht. Heeft nog geen contract voor 2020.


Arjen Livyns: “Onze hoofdsponsor, Roompot, stopt ermee en dus moet er een nieuwe geldschieter gevonden worden, anders wordt het moeilijk om als procontinentale ploeg door te gaan. Wij, de renners, zijn vrij om andere oorden op te zoeken, al hopen we dat het met de huidige ploeg goed komt. Ik had al contact met andere teams, maar niets concreet. Ik hoop dit seizoen nog goed te presteren en tonen dat ik het waard ben om prof te zijn. Ik heb er nu twee jaar van mogen proeven en het smaakt naar meer.”


19. Alexander Maes

26 jaar. Zwevegem. Prof sinds 2018. Tweede seizoen bij Cibel. Bezig aan zwakke campagne. Heeft nog geen contract voor 2020.


20. Nikolas Maes

33 jaar. Otegem/Lochristi. Prof sinds 2007. Derde seizoen bij Lotto-Soudal. Bezig aan kleurloze campagne als knecht. Heeft nog een contract tot eind 2020.


21. Gianni Marchand

29 jaar. Aartrijke. Prof sinds 2017. Tweede seizoen bij Cibel, dat stopt als hoofdsponsor. Bezig aan een alweer degelijke campagne, waarin hij zich voortdurend in beeld rijdt. Heeft nog geen contract voor 2020.


Gianni Marchand: “Ik heb nog geen nieuws voor 2020. Hoe het verder gaat met Cibel of een opvolger, daar hebben we binnen de ploeg nog geen duidelijkheid over. Ik contacteerde intussen wel een manager in de hoop toch iets te kunnen forceren. Alleen is het waarschijnlijk een onmogelijke opgave. Ik kon dit seizoen niet het mooiste programma afwerken, maar ik heb toch enkele mooie resultaten behaald en reed ook weer heel vaak in de aanval. Met dat principe blijf ik proberen.”


Hilaire Van der Schueren: “Wat ik over Lietaer vertelde, geldt ook voor Marchand. Ik vind het een prima coureur, maar laat ons eerst even alles met onze huidige renners afhandelen.”


22. Xandro Meurisse

27 jaar. Zwevegem. Prof sinds 2015. Derde seizoen bij Wanty-Groupe Gobert. Bezig aan onregelmatige campagne, met een tegenvallend voorjaar en een uitstekende Tour. Heeft nog een contract tot eind 2020, maar staat in belangstelling van meerdere WorldTour-ploegen.

DD
DD© BELGA


Hilaire Van der Schueren: “Hij heeft nog een contract voor volgend jaar. Als een coureur met ons onderhandelt, is dat in principe voor twee jaar en dan is het de bedoeling dat ze dat contract uitdoen. Waarom stellen jullie mij dezelfde vraag niet over Tom Devriendt of Pieter Vanspeybrouck? Trouwens, we staan nu eerste in de Europe Tour en dus is de kans groot dat we volgend jaar alle WorldTour-koersen zullen kunnen rijden. Dat is ideaal voor Xandro.”


Patrick Lefevere: “Meurisse bij mij in 2021? Ik heb geen glazen bol. Eenprobleem moet je pas aanpakken als het zich aandient, zei wijlen Jean-Luc Dehaene altijd. Dat doe ik ook. Eerst trappen en dan klappen. Kijk maar naar Enric Mas in mijn ploeg. Vorig jaar werd hij tweede in de Vuelta, maar nu zakte hij er volledig door in de Tour.”


23. Kenny Molly

22 jaar. Wulvergem/Ploegsteert. Prof sinds 2019. Eerste seizoen bij Wallonie-Bruxelles. Bezig aan degelijke campagne, waarin hij zich geregeld toont. Heeft nog een contract voor 2020, maar afwachten of zijn ploeg volgend jaar nog zal bestaan.


24. Christophe Noppe

24 jaar. Sint-Eloois-Winkel. Prof sinds 2017. Derde seizoen bij Sport Vlaanderen-Baloise. Bezig aan wisselvallige campagne. Behaalde via zijn sprint wel al een reeks ereplaatsen. Heeft nog geen contract voor 2020.


Hans De Clercq: “Normaal gezien kan Christophe blijven, maar voor een sprinter was het te weinig. Als we met de ploeg 100 procent in zijn dienst rijden, zoals in de Ronde van Turkije, behaalde hij enkele ereplaatsen. Maar we zouden hem in het voorjaar vaker moeten zien, ook al kende hij wat tegenslag met die gebroken pink in de Ronde van Valencia.”


25. Serge Pauwels

35 jaar. De Haan. Prof sinds 2006. Eerste seizoen bij CCC Team. Bezig aan een matige campagne. Heeft nog een contract tot eind 2020.


26. Baptiste Planckaert

30 jaar. Spiere-Helkijn. Prof sinds 2010. Eerste seizoen bij Wallonie-Bruxelles. Bezig aan uitstekende campagne, met winst in Rund um Köln en een pak podiumplaatsen. Heeft nog contract tot eind 2020.


Baptiste Planckaert: “Ik heb nog een contract, dus als de ploeg verder doet, blijf ik.”


27. Edward Planckaert

24 jaar. Moen. Prof sinds 2017. Derde seizoen bij Sport Vlaanderen-Baloise. Bezig aan matig seizoen. Heeft nog geen contract voor 2020.


Hans De Clercq: “Edward blijft sowieso, maar we hadden meer van hem verwacht. Binnen de ploeg zagen we in hem de renner die na dit seizoen een transfer zou kunnen maken. Niet dus. Door omstandigheden is hij blijven hangen. Laten we het maar gewoon houden op een minder seizoen.”


28. Emiel Planckaert

22 jaar. Zwevegem. Prof sinds 2018. Tweede seizoen bij Sport Vlaanderen-Baloise. Bezig aan moeizame campagne. Werd enkele weken geleden op training door een auto aangereden. Heeft nog geen contract voor 2020.


Hans De Clercq: “Vorig jaar waren er die hartproblemen. Nu was zijn voorjaar zeker niet goed, maar dat nemen we erbij. Daarna vond ik dat hij beter reed, maar enkele door die aanrijding is hij weer uit circulatie. Emiel mag fietsen, maar zijn seizoen zit er waarschijnlijk ook op. Het is bij hem een aaneenschakeling van tegenslagen. Hij staat niet ter discussie.”


29. Jonas Rickaert

25 jaar. Beveren-Roeselare. Profs sinds 2014. Eerste seizoen bij Corendon-Circus. Bezig aan moeilijke campagne, nadat hij door knieproblemen zijn voorjaar de mist zag ingaan en onlangs zwaar ten val kwam in de Tour d’Alsace. Heeft nog een contract tot eind 2020.


30. Stijn Steels

29 jaar. Meulebeke. Tweede seizoen bij Roompot-Charles, dat met Roompot zijn hoofdsponsor verliest en een onzekere toekomst heeft. Bezig aan degelijke campagne, vooral in dienst van de ploeg. Werd onlangs derde in een rit in de Ronde van Wallonië. Tekende een contract voor twee jaar bij Deceuninck-Quick.Step, waar hij de rol van Kasper Asgreen zal overnemen.

DD
DD© BELGA


Patrick Lefevere: “Het is absoluut toeval dat ik met Stijn en Bert (Van Lerberghe, red.) twee West-Vlamingen naar mijn ploeg haal. Stijn komt erbij om dezelfde rol als Tim Declercq te vertolken: in dienst van de ploeg. Ik weet dat hij dit kan, anders had ik hem geen contract gegeven.”


31. Harm Vanhoucke

22 jaar. Aalbeke. Profs sinds 1 juli 2018. Tweede seizoen bij Lotto-Soudal. Bezig aan wisselvallige campagne, waarin hij, na zijn gezondheidsproblemen van 2018, niet zoveel wedstrijden moet rijden. Toonde zich twee keer in de Ronde van Romandië. Heeft nog een contract tot eind 2020.


32. Guillaume Van Keirsbulck

28 jaar. Varsenare. Profs sinds 2011. Eerste seizoen bij CCC Team. Bezig aan kleurloze campagne, waarin hij nooit in beeld kwam. Heeft nog een contract tot eind 2020.


33. Bert Van Lerberghe

26 jaar. Desselgem. Prof sinds 2015. Tweede seizoen bij Cofidis. Bezig aan rampzalige campagne, deels door klierkoorts. Tekende een contract voor twee jaar bij Deceuninck-Quick.Step, waar hij een plaats in de sprinttrein van Fabio Jakobsen, José Alvaro Hodeg en Sam Bennett zal krijgen.

DD
DD© Getty Images


Patrick Lefevere: “Toen ik wist dat Richeze en Sabatini zouden vertrekken, moest ik op zoek naar een andere lead-out. We hopen dat Bert die rol kan vertolken. Ik had het gevoel dat hij bij Cofidis het noorden wat kwijt was, door van alles en nog wat. Hopelijk krijgen we hem nu op het niveau van onze ploeg.”


34. Sep Vanmarcke

31 jaar. Anzegem. Prof sinds 2010. Derde seizoen bij EF Education First. Bezig aan wisselvallige campagne, met ritwinst in de Tour du Haut-Var en een vierde plaats in Paris-Roubaix. Heeft nog een contract tot eind 2020.


35. Pieter Vanspeybrouck

32 jaar. Meulebeke. Prof sinds 2008. Derde seizoen bij Wanty-Groupe Gobert. Bezig aan moeilijke campagne, met recent wel enkele dichte ereplaatsen in de Ronde van Oostenrijk. Heeft nog een contract tot eind 2020.


36. Dieter Vanthourenhout

34 jaar. Sint-Joris-Beernem. Veldrijder. Prof sinds 2008. Zesde seizoen bij Marlux-Bingoal. Heeft nog een contract tot eind 2020.


37. Michael Vanthourenhout

25 jaar. Wingene/Wetteren. Veldrijder. Prof sinds 2014. Zesde seizoen bij Marlux-Bingoal. Heeft nog een contract tot eind 2023.


38. Gianni Vermeersch

26 jaar. Klerken. Veldrijder. Prof sinds september 2014. Tweede seizoen bij Corendon-Circus. Bezig aan veelbelovende wegcampagne, na een prima veldritwinter. Heeft nog een contract tot eind 2020.


39. Emiel Vermeulen

26 jaar. Koolskamp. Prof sinds 2017. Derde seizoen bij VC Roubaix-Lille-Métropole. Bezig aan matige campagne, al won hij onlangs wel het sprintklassement in de Ronde van Wallonië. Heeft nog geen contract voor 2020.


Emiel Vermeulen: “Ik ontving al positieve berichten uit het kamp van Roubaix, maar ik zou graag eens van ploeg veranderen. Ik denk dat het mijn sportieve carrière een extra versnelling zou kunnen geven.”


40. Julien Vermote

30 jaar. Kortrijk. Prof sinds 2011. Tweede seizoen bij Dimension Data. Bezig aan heel moeilijke campagne, na met ook een gemiste Tourselectie. Heeft nog geen contract voor 2020.

Julien Vermote is bezig aan een horrorseizoen. Na twee seizoenen bij Dimension Data snuift hij straks nieuwe lucht op. Maar naar waar?
Julien Vermote is bezig aan een horrorseizoen. Na twee seizoenen bij Dimension Data snuift hij straks nieuwe lucht op. Maar naar waar?© BELGA


Julien Vermote: “Het is nog niet bepaald waar ik volgend jaar zal rijden. Ik ben nog met verschillende ploegen aan het spreken. Neen, een terugkeer naar Quick.Step wordt het waarschijnlijk niet.”


Patrick Lefevere: “Julien is mij genegen, maar op een bepaald moment dacht hij het beter te weten en intussen is duidelijk geworden dat ik gelijk had. Bovendien is zijn plaats in onze ploeg intussen door iemand anders ingenomen. Onze ploeg is geen duiventil.”


41. Aaron Verwilst

22 jaar. Ruiselede. Prof sinds 2018. Tweede seizoen bij Sport Vlaanderen-Baloise. Bezig aan normale campagne, waarin hij enkele keren in een vroege vlucht zat. Heeft nog geen contract voor 2020.


Hans De Clercq: “Ik zag dit jaar een paar flitsen van Aaron, al moet er nog veel bij. Hij is ook nog jong, maar als je natuurlijk ziet hoe zo’n Evenepoel rijdt, mogen we ons daar niet op blindstaren. Aaron is een gemotiveerde gast die ergens wil komen. Hij staat niet ter discussie.”


42. Zico Waeytens

27 jaar. Ledegem. Prof sinds 2012. Eerste seizoen bij Cofidis. Bezig aan rampzalige campagne, ondanks een veelbelovend begin. Sukkelt met rugproblemen. Heeft nog geen contract voor 2020 en vertrekt in principe sowieso bij zijn Franse ploeg. Geruchten doen al een tijdje de ronde dat hij John Degenkolb, vier jaar geleden zijn kopman bij Giant, naar Lotto-Soudal zou kunnen vergezellen, maar dat werd deze week door de ploeg in kwestie ontkend.

DD
DD© Getty Images


43. Jelle Wallays

30 jaar. Roeselare. Prof sinds 2011. Vierde seizoen bij Lotto-Soudal. Bezig aan moeilijke campagne, na een zware valpartij in San Luis in januari. Rijdt straks de Vuelta. Heeft nog een contract tot eind 2020.


44. Jordi Warlop

23 jaar. Stuivekenskerke. Prof sinds 2018. Tweede seizoen bij Sport Vlaanderen-Baloise. Bezig aan redelijke campagne, waarin hij enkele ereplaatsen behaalde. Heeft nog geen contract voor 2020.


Jordi Warlop: “Ik hoop dat ik mag blijven. Ik was onlangs goed op dreef in Italië en wil nog iets maken van het najaar.”


Hans De Clercq: “Ik heb me dit jaar een paar keer serieus kwaad gemaakt op Jordi. Hij moet van mentaliteit veranderen en voor zijn vak leren leven. Jordi kan het ver brengen en heeft een enorm potentieel, maar hij moet eens beginnen na te denken. Hij koerst niet meer bij de juniores. Eind juli heb ik hem tijdens de Adriatica Ionica Race in Italië eens apart genomen voor een gesprek. Hopelijk maakt hij de klik.”

Waar maakt Mauri Vansevenant (20) zijn profdebuut?

Eindwinst in de Tour du Piémont Pyrénéen na een lange solo over de Soulor en de Aubisque. En eindwinst in de gereputeerde Giro della Valle d’Aosta, net zoals illustere voorgangers als Enrico Zaina, Ivan Gotti, Wladimir Belli, Gilberto Simoni, Yaroslav Popovych, Thibaut Pinot en Fabio Aru. Wat brengt de toekomst van tweedejaarsbelofte Mauri Vansevenant (20) uit Eernegem? Verschillende profploegen hengelen naar zijn diensten.

Mauri Vansevenant werd in juli eindwinnaar van de Giro della Valle d'Aosta met een voorsprong van 4'30
Mauri Vansevenant werd in juli eindwinnaar van de Giro della Valle d’Aosta met een voorsprong van 4’30” op de Brit Adam Hartley en 9’18” op de Nederlander Kevin Inkelaar. (gf)


Hans De Clercq (Sport Vlaanderen-Baloise): “We waren er heel vlug bij om Mauri in 2020 een plaats in onze ploeg te geven, maar toen hij onlangs de Ronde van Aosta won, waren er plots vijf, zes ploegen die al gebeld hadden. Dat is het lot van een ploeg als de onze. Ik besef ook wel dat Mauri niet naar ons zal komen.”


Wim Feys (EFC-L&R-Vulsteke): “Voor mij is het belangrijkste dat een renner van EFC prof kan worden en zich goed voelt in de ploeg waar hij voor kiest. Als Mauri tips vraagt, zal ik hem die geven, maar die maak ik liever niet openbaar. Ik zou het wel niet slecht vinden als hij pas in de zomer van 2020 naar de profs overstapt en tot en met de Ronde van Aosta bij ons blijft, zodat hij zeker zijn hogere studie kan afwerken.”


Luc Meersman (Trek-Segafredo): “Ik ben al met Mauri en zijn pa gaan babbelen, om uit te leggen hoe wij zijn toekomst zien. Michel Pollentier was er ook bij. Er zijn natuurlijk een aantal ploegen die hem willen. Het is dan ook niet min wat hij presteert. Ik weet maar al te goed dat winnen in Aosta niet evident is, want mijn zoon Gianni heeft er als belofte ook nog gereden. Mauri’s vader houdt hem ook rustig. Ideaal.”

“Het is nu al een aantal jaar dat Trek-Segafredo de beloften van EFC ondersteunt met materiaal en op logistiek vlak. Dat is niet altijd even makkelijk, omdat we ook nog met de jeugdploeg van Contador zitten. Maar ze weten hoe wij werken en wat wij kunnen bieden. Afwachten dus. Ik hoop dat Mauri voor ons kiest, maar sowieso respecteren we zijn keuze.”


Patrick Lefevere (Deceuninck-Quick.Step): “Ik heb nog niet met die jongen gesproken. Papa Wim ken ik van tussen pot en pint en Wim Feys heeft mij gezegd dat Mauri nog een jaar belofte zou blijven. Natuurlijk charmeert hij me. Ik volg hem al van toen hij junior was. Ik ken het verhaal van zijn zware valpartij toen. In Aosta had hij natuurlijk wel geluk dat het peloton door een wegvergissing 16 minuten verloor, al doet dat niets af van zijn verdienste. Volgende week rijdt hij de Ronde van de Toekomst. Ik ben heel benieuwd.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.