Hoe West-Vlaams kleurt de Tour?

Is dit een beeld dat we in september opnieuw te zien zullen krijgen: een zwoegende Yves Lampaert op kop van het peloton, in dienst van geletruidrager Julian Alaphilippe? (foto Belga) © belga
Redactie KW

Twee zomers geleden verschenen er acht West-Vlamingen aan de start van de Tour. Straf, want alleen in 1974, toen dertien provinciegenoten de vijfde Tourzege van Eddy Merckx vanop de eerste rij meemaakten, waren we nog talrijker aanwezig op Franse wegen. Een evenaring, laat staan een verbetering, zal er dit jaar niet inzitten. Als de 176 deelnemers zich op zaterdag 29 augustus in de straten van Nice op gang trekken, zal daar misschien zelfs geen enkele West-Vlaming bij zijn. Een overzicht.

Arkéa-Samsic

Achttien West-Vlaamse profs maken momenteel deel uit van een van de 22 teams die dit jaar aan de Tour mogen deelnemen. Daarbij ook het Arkéa-Samsic van Nairo Quintana. De ploeg wordt volledig rond de Colombiaanse klimmer gebouwd en dus is er geen plaats voor Benjamin Declercq en Christophe Noppe. “Na twee stages met de ploeg in juli hervat ik in La Route d’Occitanie. Daarna volgen Tour du Limousin en Druivenkoers”, aldus Declercq, die terugkomt na een lange revalidatie. “De ploeg stuurt dit jaar geen sprinters naar de Tour, dus was dit sowieso geen optie”, vertelt Noppe, die opent in de Ronde van Burgos. “Daarna rijd ik Getxo en de Tour de Wallonie. Ik rijd ook alle eendagskoersen waar de ploeg aan deelneemt.”

B&B Hotels-Vital Concept

Jens Debusschere behoort tot een voorselectie van tien renners, waaruit nog twee namen geschrapt moeten worden. Kopman van dienst wordt sprinter Bryan Coquard. De kans is dus reëel dat Debusschere straks aan zijn derde Tour begint. Vorige week verkende hij met zijn ploegmaats alvast enkele overgangsritten.

CCC Team

Bij het noodlijdende Poolse WorldTour-team maakt Serge Pauwels deel uit van de voorselectie. Pauwels, op stage in La Bresse in de Vogezen, is echter nog niet zeker van zijn zevende deelname. Guillaume Van Keirsbulck rijdt dit jaar sowieso geen Tour. “Maar ik betwist wel alle klassiekers. Na een hoogtestage in Livigno rijd ik La Route d’Occitanie, Milaan-Sanremo, Tour de Wallonie, Bretagne Classic, Tour du Poitou-Charentes en Ronde van Slovakije.”

Cofidis

Het kersverse Franse WorldTour-team telt twee West-Vlaamse nieuwkomers: Piet Allegaert en Julien Vermote. Die laatste kan straks aan zijn vijfde Tour beginnen. “Dat is toch de bedoeling, maar ik heb nog geen zekerheid. De selectie voor de Tour is altijd een moeilijk geval. In oktober rijd ik sowieso de klassiekers. Ik ben blij dat die na de Tour vallen, want dan ben ik altijd goed op dreef”, aldus Vermote, die in juli op hoogtestage naar Livigno trekt en in augustus La Route d’Occitanie, Milaan-Sanremo en Dauphiné betwist. Allegaert, die in de Ronde van Polen herbegint, rijdt dit jaar geen grote ronde. “Oorspronkelijk was dat wel de bedoeling, maar in de nieuwe kalender vallen de Giro en Vuelta samen met de klassiekers. De ploeg wil dat ik die rijd en dat wilde ik zelf ook het liefst.”

Deceuninck-Quick.Step

Van de vijf West-Vlamingen bij de troepen van Patrick Lefevere komen alleen Yves Lampaert en Tim Declercq in aanmerking voor een Tourselectie. “Vorig jaar was het nipt en had ik mijn deelname te danken aan die tijdritzege in de Ronde van Zwitserland. Nu ziet het er goed uit. Het parcours oogt zwaar, maar er zijn ook ritten bij waarin ik kan overleven. Ik zal in de sprinttrein van Bennett terechtkomen en mijn deel van het werk voor Alaphilippe moeten doen”, aldus Lampaert, die hervat in de Ronde van Burgos en ook Milaan-Sanremo en Dauphiné of Tour de Wallonie betwist. Sinds vorig weekend vertoeft Lampaert, samen met ploegmaats Steels en Van Lerberghe, op trainingsstage in de Ardèche, waar ze bij Yves’ nonkel in Domaine de Cassagnole verblijven.

Tim Declercq wordt in juli voor de eerste keer papa. Ook hij staat op de longlist voor de Tour. “Na een hoogtestage in juli rijd ik de Heistse Pijl en probeer ik in de Dauphiné mijn Tourselectie af te dwingen.” Nieuwkomers Stijn Steels en Bert Van Lerberghe gingen in 2020 normaal hun eerste grote ronde betwisten, maar dat plan belandt nu voor een jaar in de koelkast. Beiden zitten in het klassieke programma van de ploeg. “Ik rijd de Heistse Pijl, Dwars door het Hageland, Tour de Wallonie, Poitou-Charentes, Hamburg en Ronde van Slovakije”, aldus Steels. Ook Van Lerberghe hervat in Heist-op-den-Berg. “Daarna volgen de Tour de l’Ain, Poitou-Charentes, Hamburg en BinckBank Tour. Normaal ging ik de Vuelta rijden met sprinter José Alvaro Hodeg, maar nu de eerste dagen op Nederlandse bodem wegvallen, zijn er bijna geen sprintetappes meer.”

Voor Mauri Vansevenant, die pas in juli prof wordt, is er uiteraard nog geen grote ronde voorzien. “Alles op zijn tijd. Na de hoogtestage met de ploeg op de Passo San Pellegrino rijd ik de Tour de l’Ain en Dauphiné Libéré. Koersen bij de beloften doe ik niet meer, of het zou het WK in Martigny moeten zijn”, aldus Vansevenant, die maandag zijn eindwerk over waterzuivering ging verdedigen. “Maar mijn uitslag weet ik pas op 6 juli.”

EF Pro Cycling

Eén uitgemaakte zaak: opnieuw geen Tour voor Sep Vanmarcke, deze week op stage in de Vogezen met ploegmaat Sebastian Langeveld. “Ik heb nog geen programma gekregen, maar sowieso werk ik toe naar de klassiekers.” Jens Keukeleire moet afwachten. “Ik heb slechts één zekerheid: de klassiekers in oktober. Ervoor zijn er twee opties: ofwel rijd ik de Ronde van Polen en BinckBank, ofwel doe ik Dauphiné en Tour. Normaal ging ik de Tour dit jaar niet rijden. Ik wilde graag de Vuelta nog eens doen, ook omdat het EK in Trento, dat net erna moest plaatsvinden, iets voor mij leek te zijn. Maar nu ziet de kalender er weer helemaal anders uit. Ik weet niet wanneer de ploeg definitief zal beslissen”, aldus Keukeleire, momenteel op stage in Luxemburg met Stan Dewulf, Nikolas Maes en Jelle Wallays. “In de tweede helft van juli trekken Jelle en ik ook nog op hoogtestage naar Livigno.”

Lotto-Soudal

Geen West-Vlamingen in de Tourploeg van Lotto-Soudal. Ook Jelle Wallays niet. Hij viel de voorbije drie jaar telkens als laatste afvaller uit de boot. “Dit jaar geen grote ronde voor mij. Ik hervat in de Heistse Pijl en rijd daarna de Tour de l’Ain en Dauphiné. Na die laatste koers blijf ik nog een weekje op hoogtestage in Avoriaz, op 1.800 meter hoogte.” Voor Nikolas Maes blijft de Vuelta van 2015 zijn laatste grote ronde.

Dat is niet het geval voor Stan Dewulf en Harm Vanhoucke. Die laatste was er vorig jaar ook al bij op Spaanse bodem, al was hij oorspronkelijk voorzien voor de Ronde van Italië in mei. “Maar de planning is veranderd waardoor ik nu toch deelneem aan de Vuelta. In juli trek ik met mijn vriendin op stage naar Valloire, aan de voet van de Col du Galibier. Daarna herbegin ik in de Tour de l’Ain. Ik rijd ook de Dauphiné, Bretagne Classic, Poitou-Charentes, de Canadese koersen en de Waalse klassiekers.” Voor Dewulf, die volgens een dagkrant al een contract voor twee jaar bij AG2R tekende, wordt het zijn eerste grote ronde. “De ploeg wil dat ik de Vuelta rijd. Goed voor mijn ontwikkeling, is hun visie. Daardoor zal ik geen klassiekers kunnen rijden. Ik ben wat ontgoocheld, want ik rijd die graag en wilde pas in 2021 mijn eerste grote ronde rijden. Maar de Vuelta is zeker een mooi alternatief”, aldus Dewulf, die in juli een individuele hoogtestage in Livigno voorziet en daarna de Heistse Pijl en Dauphiné rijdt.

Intussen bij Sport Vlaanderen-Baloise

Voor de Belgische procontinentale teams was het lang afwachten of ze vanaf augustus nog wel een volwaardig programma gingen kunnen afwerken. “En daar zijn we goed in geslaagd”, merkt ploegleider Hans De Clercq op. “Drie rittenkoersen in augustus, twee en misschien zelfs drie in september… Alleen wachten we nog het antwoord van de Settimana Coppi e Bartali af. In juli trekken we ook drie keer op stage. Naar Kortrijk, Maastricht en Oudenaarde, telkens voor drie dagen. Intussen zijn we de resultaten van de inspanningstests aan het afwachten, maar de renners hebben zich goed verzorgd.” Het wordt onder meer uitkijken naar Edward Planckaert. De Clercq knikt. “Hij en Amaury Capiot staken er voor de coronacrisis bovenuit bij ons.”