“Het kost ons weinig moeite om Viggo met beide voetjes op de grond te houden”

Viggo Van Neste won dit jaar al 18 wedstrijden op de weg, waaronder het BK op de weg en tijdrijden. (Foto DC) © Davy Coghe
Redactie KW

De mindere student Viggo Van Neste, regerend Belgisch kampioen bij de 13-jarige aspiranten in zowel tijd- als wegrit, is er tijdens de laatste dagen van de zomervakantie in geslaagd om een precieuze stek af te dwingen aan het KTA richting sportwetenschappen. “Viggo is er zich van bewust dat dit de meest duurzame overwinning is die hij in 2018 behaald heeft”, glundert papa Francis.

Viggo Van Neste heeft vorige zondag in Gistel zijn 18de zege van het seizoen op de weg behaald, niet volgens het beproefde recept van een walk over, zoals begin juli in Rekkem waar hij alle andere deelnemers dubbelde. Wel met een krachtige spurt na een onderhouden koers die hij vooral met Axel Vandamme en Dimi Van Pamel op smaak bracht én hield. Het uurgemiddelde loog er niet om: 36,68 kilometer per uur.

“Ik wil de kwakkel uit de wereld helpen dat Viggo veel te veel zou trainen. Hij doet dat intensief, maar gericht!”

Het was, een week na Beernem, zijn tweede zege in de kakelverse nationale driekleur die hij op 19 augustus in Quaregnon veroverde, nadat hij er ‘s ochtends ook al de titel en de trui in het tijdrijden had veroverd. Dat laatste was voor Viggo het hoogste doel, omdat het werk tegen de klokvan iedereen een gelijke inspanning vergt. Als hij op dat nummer had gefaald, zou dat geschaad hebben aan zijn geloofwaardigheid als hardrijder. Niet dus, want over de licht glooiende 3,9 kilometer deed hij, aan een uurgemiddelde van … 41,89 kilometer, bijna vier seconden minder dan Sente Sentjens en elf minder dan Jaro Dresselaers, uittredend kampioen Corentin Delhaye en Milan Van den Haute.

© Foto Coghe

“Dat was voor Viggo inderdaad de belangrijkste overwinning”, herhaalt zijn vader Francis, die op de juiste manier met zijn getalenteerde zoon omspringt en zich, net zoals bij Remco Evenepoel, geen hoogdravendheid in de mond laat leggen. Toeters en bellen zijn nog lang niet besteed aan de amper 13-jarige Oostkampenaar. “En dat willen we nog een tijdje zo houden.”

Doorgroei telt

“Het zal allemaal momentopnamen waarvan Viggo niet enkel mag maar ook moet genieten, maar die op korte termijn veel aan waarde verliezen”, evalueert papa Francis. “Viggo is momenteel ontegensprekelijk ‘s lands beste 13-jarige, maar hoe dat over vijf en over tien jaar uitdraait, is koffiedik kijken. Misschien koerst hij dan al niet meer, maar wij denken van wel. Wij zullen er dan ook alles aan doen zodat dit in optimale omstandigheden gebeurt, met aandacht voor zijn doorgroei naar hogere categorieën.”

Kort en gericht

“Bij deze wil ik ook de kwakkel uit de wereld helpen dat Viggo zich aan training te buiten zou gaan”, benadrukt Francis. “Niets is minder waar. Hij traint wel gericht, dat zeker! Normaal heeft hij op maandag hersteltraining, maar omdat hij van Gistel met de fiets naar Oostkamp terugreed, laste hij die af. Op woensdag traint hij hooguit een uur. Intensief maar gericht. Een belangrijke troef zijn ook zijn stabiliteitsoefeningen die hij uit het BMX’en, zijn basis als piepjonge coureur, meenam en dierbaar benut. Op woensdag is er zijn duurtraining, schematisch opgesteld door Hakim Verbeure. Het gebeurt allemaal functioneel, vandaar dat ruim twee uurtjes per week volstaan er er van belasting geen sprake kan zijn.”

“Een belangrijke troef zijn ook zijn stabiliteitsoefeningen die hij uit het BMX’en, zijn basis als piepjonge coureur, meenam en dierbaar benut”

“Een nog steviger basis vormen zijn winterse passages aan de Blaarmeersen, waar hij samenwerkt met Marc De Fauw, de beste begeleider die men zich kan indenken. Elke aspirant die Marc onder hoede heeft, komt uitstekend uit de verf op de weg.”

Zijn concurrenten

Viggo Van Neste verdedigt momenteel de lichtblauwe kleuren van het Shifting Gears van Hakim Verbeure. Dat zal in 2019, als 14-jarige aspirant, niet anders zijn. In 2020 volgt het eerste scharniermoment met de overstap naar de nieuwelingen. “Viggo zou dan graag met zijn beste kameraden, de Limburger Sente Sentjens en de Antwerpenaar Liam Van Bylen, optrekken om samen en met gelijke kansen te ontwikkelen tot de betere 15- en 16-jarigen. Dan krijgen ze voor het eerst te maken met een hogere leeftijdsgroep.”

Hakim Verbeure: “Viggo heeft perfecte omkadering”

Hakim Verbeure leerde Viggo leerde kennen via het BMX’en, omdat de zoon van zijn zus dat ook beoefende “Trainer is een groot woord, hoor”, relativeert de ambitieuze zaakvoerder van Shifting Gears in Zuienkerke. “Ik geef hem inderdaad wat tips and tricks mee om gericht te trainen, maar meer is het niet. Het is vooral belangrijk dat Viggo op zijn gevoel afgaat en doet waarbij hij zich goed voelt. Ook zijn vader Francis laat hem zoveel mogelijk betijen en op de eigen intuïtie afgaan. Zo hoort dat bij een 13-jarige. Het mag vooral geen sleur worden zoals bij veel andere supertalenten gebeurde. Het bleken steekvlammetjes die snel uitdoofden. Ik denk niet dat dit Viggo zal overkomen. In dat kader is het goed dat hij opteerde voor de richting sportwetenschappen aan het KTA in Brugge. Dat zal zijn geest openstellen voor andere uitdagingen. Het is ontzettend belangrijk dat hij niet constant met koers bezig is. Dat moet pas over tien jaar, als hij dan tenminste nog koerst. Maar ik vermoed van wel. Er wordt bijzonder behoedzaam met hem omgesprongen en dat verdient hij ook.” (BCA)