“Het is hier altijd wat thuiskomen”

Wouter Vander Stricht

Zijn eerste profcross die hij ooit won, was de Kasteelcross in Zonnebeke en twee jaar later pakte Paul Herygers de wereldtitel in Koksijde na een van de meeste beklijvende WK’s ooit. “Dankzij Michel Wuyts is er daar ook een duin naar mij genoemd. En ik kom er nog graag terug. Ook in Zonnebeke en eigenlijk overal in West-Vlaanderen. Het is hier altijd wat thuiskomen voor mij.”

Herinneringen aan de West-Vlaamse cyclocrossen heeft Herygers te over. “Veldegem, Langemark, Otegem… Overal heb ik meegestreden. En ik herinner me van bij de jeugd ook nog Maldegem (net over de grens met Oost-Vlaanderen, red.) waar ik een millimeterspurt won van Paul De Brauwer. Die laatste betwist dat overigens nog altijd. (lacht) Het komt dus nog ter sprake als we elkaar ergens tegen het lijf lopen.”

In Koksijde pakte hij in 1994 de wereldtitel. Herygers verzorgde altijd al graag het showgedeelte en het schouderklopje dat bij Richard Groenendaal niet in de juiste aarde (of in dit geval zand) viel, staat nog altijd op het netvlies van menig sportliefhebber gebrand. “Het was een spannend WK, maar door de fameuze beelden die men blijft oprakelen, zal het nog lang in het geheugen blijven. Het is ondertussen wel al 24 jaar geleden.”

Van Aert tegen allen

Van het BK van komende zondag in Koksijde verwacht ook huidig tv-commentator Paul Herygers een strijd van Wout van Aert tegen de rest. “Misschien dat Laurens Sweeck het hem nog moeilijk kan maken. De West-Vlamingen? Michael Vanthourenhout heeft het in zich. Hij moet gewoon zonder druk rijden en kan dan wel het podium halen. Eli Iserbyt? Ja, die moet ook bij de profs rijden. Hij is piepjong en heeft tijd zat. Ik werd pas prof op mijn 29ste. Eli moet zich nu vooral nog niet proberen op te branden. Zijn carrière zal nog lang duren”, is Herygers overtuigd.

“Ik had er Klaas Lodewyck graag bij gehad in de familie, maar ‘t liep anders”

Straks verblijft Herygers tijdens het BK-weekend in een vakantiehuisje in Koksijde. Ook in Bredene – de plaatselijke cross is er naar hem vernoemd – komt hij graag terug. “En ik ben ook ereburger van Koksijde.”

Recordhouder

In Zonnebeke, waar hij ook jaarlijks parcourskeurder van dienst is, is hij kind aan huis. “Op donderdag 11 januari ben ik er samen met Renaat Schotte uitgenodigd voor een sportavond en naar verluidt komen er 400 mensen op af. In de Kasteelcross, dit jaar op zaterdag 20 januari, ben ik overigens nog altijd recordhouder met vijf overwinningen.”

Privé kwam Herygers vroeger ook wel eens in Edewalle (Handzame), waar zijn dochter Femke een tijdlang samenwoonde met ex-profrenner Klaas Lodewyck. “Een toffe gast. Het is niet blijven duren met Femke, maar daar had ik niets in te piepen. Ik had hem er graag bij gehad in de familie, maar het is dus anders gelopen. Het gaat nu ook goed met Femke. Ze is erg zelfstandig, ik moet me weinig zorgen maken. Ze heeft ook een nieuwe vriend. En aan Klaas heb ik beloofd dat hij altijd wel eens in ons huisje in Lille mag komen verblijven. De sleutels liggen klaar!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.