Herstelde Serge Pauwels voelt zich klaar om rol als wegkapitein te vervullen

Na een elleboogbreuk aan het eind van de Tour is Serge Pauwels toch één van de acht renners die zondag de Belgische kleuren verdedigen op het WK in het Oostenrijkse Innsbruck. Hij krijgt de rol als wegkapitein. “Zelf maak ik me niet echt illusies”, zegt hij enkele dagen voor de regenboogstrijd.

Serge Pauwels en co in actie op training. © BELGA

Door die breuk aan de rechterelleboog na een val in de vijftiende Tourrit lag Pauwels anderhalve maand uit competitie, maar toch kreeg hij de voorkeur op Thomas De Gendt. “Wat kan ik daarover zeggen? Ik heb mezelf niet geselecteerd en ik probeer me niet druk te maken over zaken die ik niet in de hand heb. Het enige dat ik in de hand heb, is hier zo goed mogelijk zijn. En dat is gelukt, denk ik. Ik heb heel goed gerevalideerd, beter dan ik zelf had gehoopt. Ik boekte iedere week veel vooruitgang en zat snel weer op de fiets. Na vijf dagen al op de rollen.”

Vrij relaxed

“Het belangrijkste was voor mij dat ik na mijn operatie meteen een doel had, en dat was dit wereldkampioenschap”, legt hij uit. “Dat drijft je dan om daar naartoe te werken. Ik stelde enkele tussendoelen voor mezelf: de Ronde van Slovakije (met de Belgische nationale selectie, red.), die me naar een hoger niveau heeft gebracht. En dan de Memorial Pantani, mijn laatste echte test, en die was geslaagd (dertiende, red.). Dus ik ben vrij relaxed dat ik mijn taak ga kunnen volbrengen.”

Die taak, dat is een rol als wegkapitein. “Er zijn geen oortjes op dit WK. Er kunnen dus geen instructies van Kevin (bondscoach De Weert, red.) naar ons komen, en ook geen vragen van ons naar hem. Het gaat de bedoeling zijn dat we in het peloton snel reageren op veranderende situaties. Het belangrijkste is dat we geen controle verliezen. Dat betekent niet dat we moeten controleren, maar dat we altijd mee zijn met belangrijke ontsnappingen vanaf half koers. En mocht dat mislopen, dan moeten we snel kunnen reageren. En dan denk ik dat ik het verlengstuk kan zijn om die orders te geven.”

Sterk in de breedte

Persoonlijke ambities heeft Pauwels niet. “Ik maak me niet echt illusies. Ik denk ook niet dat ik op dit WK een medaille kan halen zoals een top drie in een bergrit in de Tour. Dit is een andere koers, een klassieke koers. En ik denk dat we betere renners hebben voor dat eendagswerk: Dylan (Teuns, red.), Tiesj (Benoot) en Tim (Wellens) in de eerste plaats. En natuurlijk Greg (Van Avermaet). Ik noem al vier namen, dat betekent dat we in de breedte sterk zijn, en dat gaat onze sterkte ook zijn.”

De kansen voor België op de wereldtitel? “Minder dan tien procent. Zoals ieder land, denk ik. Maar dat was voor Rio en Lugano ook zo. En die vergelijking moeten we een beetje doortrekken.”

Pauwels verwijst daarmee naar de olympische titel van Van Avermaet en de wereldtitel van Johan Museeuw op klimomlopen. “Maar die hoop maakt ons nog geen favoriet. We blijven met de voetjes op de grond en moeten proberen onze beste man zo goed mogelijk naar voor te schuiven, wie dat die dag ook is.”

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.