Henri Vandenabeele uit Dentergem tweede in eindstand Baby Giro

Henri Vandenabeele. © foto Wouter Meeus
Stijn Moerman

De 20-jarige Henri Vandenabeele uit Dentergem heeft beslag gelegd op de tweede plaats in de eindstand van de Ronde van Italië U23. De tweedejaarsbelofte van Lotto Soudal U23 kon in de slotrit als enige de oppermachtige Tom Pidcock volgen.

Henri Vandenabeele mag tevreden terugblikken op zijn deelname aan de Baby Giro, die plaatsvond van 29 augustus tot en met 5 september. De Dentergemnaar mikte bij de start op een toptienplaats in de eindstand, maar deed het uiteindelijk met een tweede plaats veel beter dan verwacht.

De tweedejaarsbelofte was attent van bij de start en opende ijzersterk. In de openingsrit met start en aankomst in Urbino legde hij in de sprint met een elitegroepje beslag op de tweede plaats. In de daaropvolgende dagen was hij telkens bij de pinken wanneer een beslissende ontsnapping ontstond en tussen de sprinteretappes door finishte hij nog een keer vijfde en zevende.

Zware slotetappes

In de voorlaatste rit – met aankomst op de Montespluga – zat hij in het eerste achtervolgende groepje dat sprintte voor de derde plek en finishte als zesde. In de slotrit – met beklimming van de Mortirolo – kon hij als enige eindwinnaar Tom Pidcock, die drie etappes won, volgen. In de sprint met twee moest hij nipt het onderspit delven.

Door deze sterke prestatie in de slotrit schoof de talentvolle Dentergemnaar nog op naar de tweede plaats in de eindstand van deze Baby Giro, op 2’25” van de Britse winnaar. (SM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.