Henri Vandenabeele: “Met Remco Evenepoel wordt een topkerel wereldkampioen”

Henri Vandenabeele. © BELGA
Ann Braeckman
Ann Braeckman Sportjournaliste

Henri Vandenabeele kwam al vroeg ten val op het WK en kon niet echt een rol van betekenis spelen in de triomftocht van Remco Evenepoel. Hij reed de koers wel nog uit en eindigde als 56ste. “Het is jammer dat ik genekt word door pech, maar onze missie is geslaagd: Remco is wereldkampioen.”

“Bij de eerste grote valpartij lag ik mee tegen de grond”, deed hij zijn verhaal na afloop. “Het gebeurde op ruim 100 km van het eind en ik liep geen averij op, maar het was wel vervelend. Gelukkig kon ik snel terugkeren in het peloton.”

Aftellen was het daarna naar de Gnadenwald, waar Evenepoel zijn slag wou slaan, maar pech stak ook hier de kop op, want nog enkele kilometers voor de voet van die steile klim gebeurde een massale valpartij waar ook Remco in betrokken was en lange tijd aan de kant stond.

“Het doel was om Remco goed af te zetten aan de klim, maar door die valpartij zat hij op achterstand en kon ik weinig voor hem betekenen. Bovendien was mijn wiel blijkbaar ook aangetikt en zat er een ‘slag’ in waardoor ik sowieso niet veel had kunnen doen. Ik moest zelf even aan de kant om te wisselen van materiaal en toen was mijn koers voorbij. Het is jammer dat ik Remco niet veel kon helpen, maar gelukkig is het allemaal goed gekomen voor hem. Hij kwam me al snel voorbij op die klim en wordt wereldkampioen. Dat was de opdracht, missie geslaagd.”

Beste juniorenploeg

Evenepoel wereldkampioen dus en ook de Belgische junioren mochten op het podium in Innsbruck. De ploeg won immers de Nations Cup en kroonde zich dus, over het hele jaar, tot beste juniorenploeg.

“Het was wel plezant om op dat podium te staan”, eindigde Vandenabeele. “Dat toont onze regelmaat. Mijn eigen prestatie op dit WK maakt uiteindelijk niet veel uit. Ik had goede benen, maar heb ze helaas niet kunnen tonen. Dat hoort ook bij een WK, pech, maar ik ben zeker niet ontgoocheld. Remco wordt wereldkampioen en ik ben heel blij voor hem. Hij is een topkerel en was na afloop zeer dankbaar, ook al heb ik niets voor hem kunnen doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier