Hendrik Devos (Sint-Baafs-Vijve) was de meesterknecht van ‘Criq’ in het rondewerk

Redactie KW

Hendrik Devos was in de jaren tachtig bij Splendor en Hitachi een zevental seizoenen meesterknecht van de betreurde Claude Criquielion in het rondewerk.

“Toen ik hoorde van zijn herseninfarct, vreesde ik al het ergste, want een aantal maanden geleden stierf ook mijn moeder daaraan. Zij leefde nog 18 dagen”, aldus Hendrik Devos, die na zijn wielercarrière een slagerij opende in Sint-Baafs-Vijve.

Dankbare kopman

“Claude had bij veel mensen het imago van een norse coureur, maar dat was hij niet. Ik vond hem niet super veeleisend voor zijn knechten, wel dankbaar voor alles wat je deed. Ik herinner me dat ik zijn kamergenoot was in de Ronde van Italië van 1989. Daar hadden we het over veel andere zaken dan de koers. Over onze kinderen bijvoorbeeld, want zijn oudste zoon Mathieu scheelt maar acht dagen met mijn dochter Stefanie. Meestal lag ik met Rudy Dhaenens op de kamer. Het is zo onwezenlijk dat ze ons inmiddels alle twee zijn ontvallen.”

Hendrik Devos (Sint-Baafs-Vijve) was de meesterknecht van 'Criq' in het rondewerk

GF

Met genoegen denkt Hendrik Devos terug aan de zeges van ‘Criq’ in de Midi Libre en de Ronde van Romandië in 1986. “Rondes die we echt wonnen als team, maar waarin we natuurlijk het geluk hadden over een kopman te beschikken die het kon afmaken. Als tegenprestatie mochten we van ‘Claudy’ al eens onze eigen kans gaan, zelfs in de grote rondes. We beschikten over een schitterende vriendengroep waar naast Criquielion en Rudy Dhaenens ook Dirk De Wolf, Jean-Philippe Vandenbrande en Jean-Marie Wampers deel van uitmaakten.”

Overstap naar Lotto

“Toen Claude in 1990 overstapte naar Lotto, had hij me er graag bij gehad. Dat werd geweigerd, iets wat altijd op zijn maag heeft gelegen. Maar ik maakte er geen probleem van, omdat mijn carrière bijna ten einde was. Enkele jaren later was Claude een opgemerkte gast bij de opening van mijn slagerij. Daarna liep ik hem nog eens tegen het lijf in de Ronde van Vlaanderen. De begroeting was hartelijk, zoals altijd.”

(TVW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.