Heel wat West-Vlaamse medaillekansen op het BK op de piste in Gent

Shari Bossuyt was de voorbije jaren telkens goed voor een resem medailles. Kan de Bellegemse dat komende week ook in haar eerste BK bij de dames elite? © BELGA
Tom Vandenbussche

Vanaf zaterdag vinden in het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx in Gent, ook wel gekend als de Blaarmeersen, de Belgische kampioenschappen op de piste plaats. Ook dit jaar mag onze provincie op een resem medailles rekenen. Provinciaal pistecoach Pieter Develtere geeft zijn verwachtingen mee.

Zelf zal Pieter Develtere, een 25-jarige elite zonder contract uit Gits, ook van de partij zijn. “Dit weekend rijd ik de derny en scratch, een week later volgt nog de puntenkoers en het omnium. Ik ben beter dan een jaar geleden, maar zal het waarschijnlijk moeten opnemen tegen de renners die wereldbekermanches rijden. (glimlacht) Dat zal een ander verhaal worden.”

Marith zoals Shari

“Bij de dames nieuwelingen zal Marith Vanhove in principe doen wat Shari Bossuyt jarenlang bij de dames jeugd heeft gedaan: medailles pakken. Aaike Cools wordt haar grootste concurrente. Zij is ook snel, maar Marith is in het algemeen gewoon sterker. Zeker in de langere onderdelen, zoals de puntenkoers, zal er normaal weinig tegen haar te beginnen vallen. In een nummer als de scratch, waarin één sprint beslissend is, kan er wel van alles fout lopen. En zeker omdat de nieuwelingen en juniores samen rijden. Dan kunnen er wel eens rare dingen gebeuren, op tactisch vlak vooral.”

“Bij de juniores is Jade Lenaers een kandidate op eremetaal. Ze is lang op de weg blijven koersen en was daardoor enkele weken geleden nog niet in allerbeste doen. Nu zal ze al een stuk beter zijn.”

“Shari Bossuyt maakt dan weer haar debuut bij de dames elite. Als eerstejaars mogen we niet verwachten dat ze Lotte Kopecky of Jolien D’hoore kan kloppen, als die twee tenminste aan de start zullen verschijnen. Maar voor het podium zal ze zeker meestrijden. Ook Saartje Vandenbroucke en Jesse Vandenbulcke nemen deel. Er wordt geen BK sprint of keirin georganiseerd, waardoor we het dit jaar zonder Nicky Degrendele moeten doen.”

Bij de nieuwelingen zal Marith Vanhove in principe doen wat Shari Bossuyt jarenlang gedaan heeft: medailles pakken

“Bij de jongens nieuwelingen valt Wannes Dewulf op”, vervolgt Develtere. “Hij won al een meeting en werd ondanks een valpartij tweede op het zilver. Zonder die val had er zelfs meer ingezeten. Hij is sterk en vooral snel aan de meet. Wannes kan in een nummer als de scratch op anderhalve ronde van het einde de leiding nemen en die niet meer afstaan. Ook Jakov Beirlaen was vorig weekend goed op dreef, nadat hij eerder deze winter al de nodige pech heeft gekend.”

“Bij de juniores zal Calvin Verbeeck de ploegkoers met Siebe Deweirdt betwisten, dus maakt hij daarin al een grote kans op een medaille. Ook in de scratch en het omnium zal Calvin niet weggereden worden. Diel Vergote, die in de Topsportschool zit, was heel goed op dreef tijdens de meetings in november. Met hem wil ik een beetje afwachten, zeker voor de langere onderdelen. Maar in de scratch kan hij dicht eindigen.”

“Ook eerstejaars Ayton Soenens, vorig jaar als nieuweling goed voor zilver in de puntenkoers en brons in de scratch, neemt deel en rijdt de ploegkoers met Jari Meersman. Broer Leyton maakt zijn opwachting bij de nieuwelingen.”

Geen Jonas Rickaert

“Bij de eliterenners ontbreekt Jonas Rickaert, de omniumkampioen van een jaar geleden”, weet Develtere. “Hij is met zijn ploeg op stage in Spanje. Stijn Steels zou wel starten in de puntenkoers en het omnium. Jochen Deweer rijdt dit weekend dan weer de derny en de scratch. Ten slotte wordt het ook uitkijken naar de prestaties van eerstejaars Thibo Destatsbader en Dominik Litvinov in de sprintnummers.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.