Harm Vanhoucke schittert op de Etna: derde na Caicedo en Visconti

© belga
Redactie KW

De Ecuadoraan Jonathan Caicedo (EF Pro Cycling) heeft maandag de derde etappe in de 103e Ronde van Italië op zijn naam geschreven. Aalbekenaar Harm Vanhoucke werd knap derde. De Portugees Joao Almeida (Deceuninck-Quick-Step) neemt de roze leiderstrui over van de Italiaan Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), zaterdag winnaar van de openingstijdrit.

Het peloton, nog met 173 na het uitvallen van ploegmaten Miguel Angel Lopez en Aleksandr Vlasov, kreeg in de derde rit al meteen een lastige finish voorgeschoteld. De aankomst op de Etna, 18,8 km aan 6,6%, beloofde na de openingstijdrit een nieuwe clash tussen de tenoren om het klassement. Opschudding was er ook al in de geneutraliseerde zone toen zes renners ten val kwamen. Onder hen bevond zich ook topfavoriet Geraint Thomas, die met schaafwonden zijn tocht kon voortzetten.

De officiële start liet daardoor wat langer op zich wachten, maar zodra die werd gegeven, muisden zes renners er vanonder. Victor Campenaerts (NTT Pro Cycling), Giovanni Visconti (Vini Zabù-KTM), Lawson Craddock (EF), Francesco Romano (Bardiani CSF), Josip Rumac (Androni Giocattoli-Sidermec) en Matthew Holmes (Lotto Soudal) bundelden de krachten en kregen meteen een mooie bonus. Wat later zouden ook nog Mikkel Bjerg (UAE Team Emirates) en Jonathan Caicedo (EF Pro Cycling) de aansluiting maken.

Geraint Thomas moet lossen

Het peloton liet begaan en al gauw zou hun bonus oplopen tot vier minuten. In het peloton was het Mitchelton-Scott, voor Simon Yates, dat het commando nam, al zou de maximale voorsprong wel nog tot 5:15 oplopen. De vluchters werkten goed samen, het peloton gaf hen nooit echt veel bonus, de etappe kabbelde voort en het was wachten op spektakel op de Etna. Althans zo leek het, want op 28 km van het eind moest Geraint Thomas plots lossen uit het peloton toen het tempo de hoogte inging. Een verrassing van formaat, want zijn team had onderweg nog gecommuniceerd dat hun kopman enkel wat schaafwonden had overgehouden aan zijn tuimelperte. Blijkbaar ondervond de Welshman toch meer last dan gedacht. Thomas geraakte niet meer vooruit, roze trui Ganna wachtte hem op en hij zou finaal op ruim 12 minuten finishen van de dagwinnaar. Thomas zal de Giro van 2020 dus niet winnen.

Ook Yates in de problemen

Enkele kilometers verderop explodeerde ook Simon Yates op de flanken van de Etna. Hij peddelde meer achteruit dan vooruit, goed voor een tweede verrassing van formaat in nog altijd maar de derde etappe van deze Giro. In het peloton met favorieten roken de anderen hun kans nu zowel Yates als Thomas overboord waren. Wilco Kelderman versnelde als eerste van de toppers. Hij had het vizier gericht op Jonathan Castroviejo en onze landgenoot Harm Vanhoucke, die eerder al waren ontsnapt en op zoek gingen naar de laatste vroege vluchter: Jonathan Caicedo.

Nibali zag het gevaar en ging op de trappers staan. Kelderman bijbenen lukte niet, wel vormde zich een select groepje met de Italiaan, Rafal Majka, Jakob Fuglsang, Steven Kruijswijk en Domenico Pozzovivo. Het viel niet meer stil, maar de winnaar zat vooraan met Caceido die niet verzwakte en soleerde naar de zege, 21 tellen voor zijn vroegere metgezel Giovanni Visconti. Harm Vanhoucke eindigde als derde op een halve minuut, Kelderman finishte als vierde op 39 tellen. De groep favorieten eindigde op 51 seconden, Kruijswijk moest in het slot nog zeven tellen prijsgeven op Nibali en co.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier