Van Avermaet (BMC) haalde het vorig jaar voor de vijfde opeenvolgende keer, en de zesde maal in totaal. Gouden Greg liet zich de afgelopen maanden onder meer opmerken in de Ronde van Frankrijk, waar hij acht dagen in het geel reed. Ook eindigde hij als derde in de E3 Harelbeke en als vierde in Parijs-Roubaix.

Maar zijn concurrenten zijn niet min. Tiesj Benoot (Lotto Soudal) schreef de Strade Bianche op zijn naam en werd vierde in Tirreno-Adriatico. Zijn teammaat Thomas De Gendt ging dan weer met bergtrui in de Vuelta aan de haal, en won ritten in Ronde van Catalonië en Ronde van Romandië. Yves Lampaert (Quick-Step Floors) kroonde zich tot Belgisch kampioen op de weg en was de winnaar van Dwars door Vlaanderen. Tim Wellens (Lotto Soudal) tot slot zette de Brabantse Pijl, een rit in de Giro, de Ronde van Wallonië, de Ruta del Sol, en een etappe in Ronde van Andalusië op zijn naam. Victor Campenaerts (Lotto Soudal) kreeg oorspronkelijk geen nominatie, maar werd nadien toegevoegd. Hij pakte de Europese titel tijdrijden en was op het WK in dezelfde discipline goed voor brons.

Daarnaast staat ook de titel van Flandrienne van het jaar op het spel. Sanne Cant was hier in 2017 aan het feest. De Brit Chris Froome is de titelverdediger bij de Internationale Flandrien. De prijs van Flandrien van het Veld draait allicht op een tweestrijd uit tussen Mathieu van der Poel, vorig jaar de beste, en Wout van Aert. De Flandrien-kilometervreter beloont de beste helper en tot slot zijn er ook nog trofeeën voor de categorieën nieuwelingen, junioren en beloften.