Guillaume Van Keirsbulck kleurt de vierde rit in de Tour, Arnaud Démare wint

© BELGA
Redactie KW

De Fransman Arnaud Démare (FDJ) heeft dinsdag de vierde etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. Na 207,5 km tussen het Luxemburgse Mondorf-les-Bains en het Franse Vittel toonde hij zich de beste in een sprint. de Franse kampioen haalde het voor wereldkampioen Peter Sagan, die uit de Tour gezet werd, en de Noor Alexander Kristoff.

De vierde etappe van de Ronde van Frankrijk, tussen het Luxemburgse Mondorf-les-Bains en het Franse Vittel, was 207 kilometer lang. En al in de eerste kilometer trok Guillaume Van Keirsbulck ten aanval. Niemand die interesse had om mee te schuiven met de West-Vlaming van Wanty-Groupe Gobert. Die zette dan maar op zijn eentje een onmogelijk avontuur verder. Van Keirsbulck bouwde een maximumvoorsprong van meer dan dertien minuten uit, kon als eerste voorbij komen aan de tussenspurt en een helling van vierde categorie, werd beloond met de Prijs van de Strijdlust, maar tegen het peloton was het oneerlijk strijden. Na 190 kilometer in de aanval werd de koploper terug ingelopen door de grote groep, waarin Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) en Julien Vermote (Quick-Step) opnieuw uitblonken met veel kopwerk in dienst van hun leiders.

Valpartij

Na een lange en weinig inspirerende aanloop kreeg de etappe wel een bijzonder hectisch slot. Anderhalve kilometer voor de aankomst was er een massale valpartij waarbij geletruidrager Geraint Thomas het belangrijkste slachtoffer was. Omdat het incident in de laatste drie kilometer gebeurde en de Brit van Sky zijn weg na zijn valpartij kon verderzetten, blijft hij aan de leiding van het algemene klassement. Het selecte groepje topspurters dat niet werd opgehouden door de valpartij, werd door Jurgen Roelandts (Lotto-Soudal) naar de spurt geleid. Zijn kopman André Greipel kon zich niet mengen voor de ritzege, want daarvoor was Frans kampioen Arnaud Démare (FDJ) een maat te sterk. Goed voor de eerste Franse spurtzege sinds Jimmy Casper in 2006 en bovendien levert het Démare de groene trui op als leider in het puntenklassement.

Sagan bestraft

De Slovaakse wereldkampioen Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) kwam als tweede over de streep, Alexander Kristoff (Katusha) als derde en Greipel als vierde. Roelandts was nog zevende, Tiesj Benoot tiende. De spurt werd opgeschrikt door een zware valpartij van Mark Cavendish (Dimension Data), die in de laatste hectometers in de nadars sloeg na een omstreden contact met Sagan, die achteraf door de wedstrijdjury uit de Tour gezet werd. Cavendish kwam wel nog over de streep, maar moest na afloop naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Zijn rechterschouder is erg gehavend.

Uitslag rit 4

1. Arnaud Démare (Fra/FDJ) in 4u53:54

2. Alexander Kristoff (Nor/KAT) à 0:00

3. André Greipel (All/LTS) 0:00

4. Nacer Bouhanni (Fra/COF) 0:00

5. Adrien Petit (Fra/DEN) 0:00

6. Jurgen Roelandts (Bel/LTS) 0:00

7. Michael Matthews (Aus/SUN) 0:00

8. Manuele Mori (Ita/UAD) 0:00

9. Tiesj Benoot (Bel/LTS) 0:00

10. Zdenek Stybar (Tch/QST) 0:00

12. Pieter Vanspeybrouck (Bel/WGG) 0:00

17. Oliver Naesen (Bel/ALM) 0:00

20. Philippe Gilbert (Bel/QST) 0:00

37. Thomas Degand (Bel/WGG) 0:00

51. Serge Pauwels (Bel/DDD) 0:00

64. Frederik Backaert (Bel/WGG) 0:00

69. Tim Wellens (Bel/LTS) 0:00

74. Jens Keukeleire (Bel/ORS) 0:00

96. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) 0:00

104. Jan Bakelants (Bel/ALM) 0:00

126. Thomas De Gendt (Bel/LTS) 02:11

127. Dimitri Claeys (Bel/COF) 02:11

139. Julien Vermote (Bel/QST) 02:15

183. Guillaume Van Keirsbulck (Bel/WGG) 03:57

Stand na rit 4

1. Geraint Thomas (GBr/SKY) de 637,5 km in 14u54:25

2. Chris Froome (G-B/SKY) op 0:12

3. Michael Matthews (Aus/SUN) 0:12

4. Edvald Boasson Hagen (Nor/DDD) 0:16

5. Pierre Latour (Fra/ALM) 0:25

6. Philippe Gilbert (Bel/QST) 0:30

7. Michal Kwiatkowski (Pol/SKY) 0:32

8. Tim Wellens (Bel/LTS) 0:32

9. Arnaud Démare (Fra/FDJ) 0:33

10. Nikias Arndt (All/SUN) 0:34

14. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) 0:40

44. Tiesj Benoot (Bel/LTS) 01:15

46. Serge Pauwels (Bel/DDD) 01:18

47. Jan Bakelants (Bel/ALM) 01:23

64. Thomas Degand (Bel/WGG) 02:02

76. Pieter Vanspeybrouck (Bel/WGG) 02:32

83. Jurgen Roelandts (Bel/LTS) 02:47

86. Oliver Naesen (Bel/ALM) 02:51

87. Jens Keukeleire (Bel/ORS) 02:51

159. Guillaume Van Keirsbulck (Bel/WGG) 07:38

167. Thomas De Gendt (Bel/LTS) 10:08

175. Frederik Backaert (Bel/WGG) 13:09

178. Dimitri Claeys (Bel/COF) 14:09

179. Julien Vermote (Bel/QST) 14:25

Rit 4 van minuut tot minuut

0 km: 195 renners starten aan de vierde Touretappe. Geraint Thomas (Sky) draagt de gele trui, Marcel Kittel (Quick-Step) de groene, Nathan Brown (Cannondale – Drapac) de bolletjestrui en Pierre Latour (Ag2r) de witte.

1 km: Guillaume Van Keirsbulck (Wanty – Groupe Gobert) is de eerste aanvaller van de dag. Niemand volgt.

10 km: Het peloton reageert niet, Van Keirsbulck heeft al vier minuten voorsprong en is virtueel geletruidrager.

55 km: De voorsprong loopt op tot een maximum van dertien minuten. Het sein voor Thomas De Gendt (Lotto – Soudal) en Julien Vermote (Quick-Step) om naar de leiding te gaan in het peloton en het tempo op te schroeven in dienst van spurters André Greipel en Marcel Kittel.

158 km: Van Keirsbulck komt als eerste voorbij aan de tussenspurt. In het peloton wint Arnaud Démare de sprint voor de tweede plaats voor Sagan, Greipel en groene trui Kittel.

171 km: Van Keirsbulck heeft op de top van de enige officiële klim van de dag, de Col des Trois Fontaines (vierde categorie), nog maar 1:31 voorsprong op het peloton.

191 km: Terwijl Van Keirsbulck wordt ingelopen door het peloton, wordt bekend gemaakt dat hij de Prijs van de Strijdlust krijgt.

205 km: Massale valpartij op anderhalve kilometer voor de finish. Geraint Thomas is één van de slachtoffers, maar omdat de val in de laatste drie kilometer gebeurt, verliest hij zijn gele trui niet.

206 km: Jurgen Roelandts (Lotto – Soudal) trekt de spurt aan. Mark Cavendish (Dimension Data) valt zwaar na een manoeuvre van Peter Sagan (Bora – Hansgrohe).

207 km: Arnaud Démare (FD) wint de rit in de spurt en neemt de groene trui over van Kittel.

Guillaume Van Keirsbulck: “Helemaal alleen was niet ideaal”

Guillaume Van Keirsbulck kreeg dinsdag de Prijs van de Strijdlust na zijn lange vlucht van 190 kilometer in de vierde Touretappe. “Helemaal alleen in een vlucht, dat was niet ideaal”, moest hij na afloop toegeven. “Maar ik heb er wel van genoten.” Het was een pittig dagje. Ik wilde wegspringen met een man of vijf. Toen ik sprong, hoopte ik dat er nog wat mee zouden komen, maar dat gebeurde niet. Ik keek achter mij en ik zei direct tegen Hilaire: ‘shit, ik ben geflikt’ (lacht), maar Hilaire vond dat ik door moest gaan, misschien zou nog iemand achter komen, maar niet dus.”

“Het was redelijk lastig, de hele tijd zij- en meewind en ik heb echt afgezien”, ging hij verder. “Na de laatste klim ben ik echt het volle pond beginnen geven, maar er zat niet veel meer in de tank, helaas. Ik had liever wat gezelschap meegehad. Even dacht ik: misschien misrekenen ze zich en als ik dan nog wat overhoud voor op het eind kan ik het misschien, maar de benen liepen leeg op het eind en ze begonnen ook heel snel te rijden in de achtervolging opeens. Toen ging het snel achteruit.”

“Maar ik heb er wel van genoten. Het was toch eens de moeite met dat vele volk langs het parcours”, zei de renner. “Natuurlijk, het was wel lastig, mijn zitvlak doet zelfs wat pijn en vanavond ga ik goed slapen. Morgen houd ik het bij een dagje in het peloton, al zal het naar La Planches des Belles Filles ook niet gemakkelijk zijn. Het is fijn voor Wanty-Groupe Gobert dat ik de ganse dag in beeld heb gereden, daarvoor kwamen we toch naar hier, om ons te tonen.”