Guido Reybrouck: de Ellende van een WielerLegende

Redactie KW

“Eigenlijk zou er van mijn leven een film gemaakt moeten worden”, liet Guido Reybrouck zich in september 2016 ontvallen toen we hem in het zonnetje mochten zetten ter gelegenheid van zijn zware voetafdruk op de geschiedenis van Parijs-Tours, die hij driemaal won.

“Die film zou niet uitsluitend tot meerdere eer en glorie van mezelf, maar bovenal als een handvest dienen voor mensen die het niet meer zien zitten om zich door te zetten. Met een ijzeren wil kan men bergen verzetten, ik deed het letterlijk en figuurlijk.”

De Ellende van een WielerLegende is een aanrader voor al wie van het leven in het algemeen en de koers meer in het bijzonder houdt

De film is er nog niet en zal er allicht ook nooit komen, tenzij de gewezen basketvedette Werner Rotsaert er alsnog zijn schouders onder zet. Om een draaiboek hoeft hij zich alvast geen zorgen meer te maken. Het wordt als gesneden koek aangeleverd door het copieuze boek De Ellende van een WielerLegende, dat het Destelbergense ereprovincieraadslid en ereschepen Georges Heerman over Guido Reybrouck samenstelde en schreef.

Het streelde mijn ijdelheid niet dat hij en niet ondergetekende het levensverhaal van Guido mocht optekenen en verwerken. Ik was vooral gezond jaloers dat hij, om dat doel te dienen, meerdere (na)zomerse namiddagen mocht slijten in het exquise landhuis en belendend terras van Christiane en Guido aan de Legeweg in Moerkerke, omzoomd door een natuur die de Ardèche naar de kroon steekt en waar Guido Reybrouck zich als een Tijl Uilenspieghel met zijn gade ophoudt.

Breder en dieper

De eerlijkheid gebiedt mij evenwel te zeggen dat het boek van mijn hand niet even goed zou geweest zijn als van die van Georges, omdat ik de focus al te zeer op ‘de koers’ zou hebben gelegd. Georges Heerman deed dat dus niet. Hij groef breder en dieper. Guido Reybrouck is véél meer dan een grote coureur. Meer nog dan bij vorige gelegenheden bleek dat sterven maar niet doodgaan de rode draad is door het rijkgevulde leven van Guido Reybrouck, die op Kerstmis 77 jaar werd.

Overigens is Georges Heerman ook de geestelijke vader van Zorske, een pittig biertje van de niet heel bekende maar wel sterke Gentse brouwerij Huyghe, dat eind augustus 2012 werd gebrouwen bij Georges’ politieke afscheid. Heerman is à la Reybrouck een duizendpoot: (ex-)politicus, dichter, schilder, filmregisseur, schrijver…

Perfecte moderator

Christiane en Guido waren niet onverdeeld gelukkig aan het begin van de voorstelling, omdat de twee voornaamste coryfeeën te elfder ure hadden afgezegd: burgemeester Joachim Coens was op buitenlandse handelsmissie en wielertycoon Eddy Merckx invité in Paris-Nice. Al snel bleek dat de afwezigen ook ditmaal ongelijk hadden op een originele locatie: het roze en het groene dek van The Pride of Bruges, vanaf 2003 het prachtige verbindingsschip tussen Zeebrugge en Hull. Een hoogstandje van Gilbert Snauwaert, ceo van het Algemeen Expeditiebedrijf Zeebrugge (AEZ).

Gilbert bracht in augustus 2018 een postume hulde aan zijn Dudzeelse dorpsgenoot Georges Van den Berghe, 50 jaar nadat die in de Tour elf dagen drager was van de gele trui. Bij dat opzet kreeg hij veel medewerking van Guido Reybrouck, aan wie Gilbert beloofde dat hij de volgende eyecatcher zou zijn. Guido wilde dat zijn huldeboek op een … boot zou worden voorgesteld. Gilbert voelde zich aangesproken en nam P&O Ferries, zijn voornaamste commerciële partner, onder de arm bij monde van Peter Stolk, de Nederlandse opvolger van Erna Vienne.

De fraaie middag werd perfect aaneengepraat door Johny Vansevenant, de Weststraatjournalist van het VRT Nieuws, maar ook de auteur van het schitterende boek De Mannen achter Merckx. Johny keek op geen inspanning en liet opeenvolgend opdraven en de verbale revue passeren: Jan Janssen (de wereldkampioen van 1964 en winnaar van de Tour in 1968), Martin Van den Bossche (rechterhand van Eddy Merckx en zelf derde in en winnaar van de bergprijs in de Giro van 1970 en vierde in de aansluitende Tour), Willy Planckaert (groene trui in de Tour van 1966), Yvo Molenaers (modelhelper van Benoni Beheyt en Guido Reybrouck), Jo de Roo (winnaar van Paris-Tours en de Ronde van Lombardije in 1962 en 1963, tussendoor van Bordeaux-Paris, Ronde van Vlaanderen 1965…), Willy Vekemans (winnaar van de Omloop Het Volk 1967 en Gent-Wevelgem 1969), Jef De Schoenmaecker (modelhelper van Eddy Merckx en zelf ritwinnaar in de Tour van 1980) en last but not least Wilfried Reybrouck ((jongere broer van Guido en one-hit-wonder van de Giro van 1974).

Stevig applaus was nooit uit de lucht. Een piëteitsvoller moment brak aan toen Christian en Guido samen met Georges een cheque van 1.000 euro overhandigden aan Annemie Van Avermaet, de Brugse regiocoördinator bij Stichting tegen Kanker.

‘De Ellende van een WielerLegende’is een aanrader voor al wie van het leven in het algemeen en de koers meer in het bijzonder houdt. Wie het begint te lezen, leest het in één ruk uit, zo innemend is het. Het boek is aan 30 euro te koop in de Standaard Boekhandel, bij Guido Reybrouck (0471 73 47 57) of bij Gilbert Snauwaert (0476 58 11 28).

Wie was Guido Reybrouck?

één van de grootste coureurs van zijn generatie met tientallen zeges: Kampioenschap van Zürich 1964, Paris-Tours 1964-1966-1968, 13 dagzeges in de grote rondes (4x Vuelta, 3x Giro, 6x Tour), Kuurne-Brussel-Kuurne 1965, BK op de weg 1966 (Waregem), drie ritzeges in Paris-Nice, Amstel Gold Race 1969, ritzege in Tirreno-Adriateco en Ronde van Catalonië, de Tour de la Nouvelle France (Canada) 1972 en 1973.

een flamboyante duizendpoot: levensgenieter, gezondheidsfreak (propagandist van propolis), wijnliefhebber én -kenner, jager…