Groenewegen speerpunt in 74ste Omloop van het Houtland

© belga
Bram Vanlerberghe

De 74ste editie van de Omloop van het Houtland brengt opnieuw een mooi deelnemersveld samen. De voorbije vier edities werden gewonnen door een landgenoot. De laatste buitenlander die zegevierde, is de intussen gestopte Duitse spurtbom Marcel Kittel, die twee jaar op rij wist te winnen.

Begin deze week probeerde de organisatie nog om Jasper Stuyven, ontgoocheld na zijn niet-selectie voor het WK, en de Duitser John Degenkolb aan de startlijst toe te voegen. Met onder meer Dylan Groenewegen, Jens Keukeleire, Fabio Felline, Niccolò Bonifazio, Adrien Petit en Timothy Dupont staan al tal van mooie namen aan de start. Of wordt het een opkomend talent? Daarbij kijkt bestuurslid Wouter Donck naar enkele buitenlandse renners. “Attilio Viviani, de jongere broer van Elia, is er ook bij gekomen. Hij won Schaals Sels (voor Dupont, red.). Ook de Italiaan Matteo Moschetti van Trek is een heel goede spurter in wording. Ook de Franse ploegen komen met een pak sprinters afgezakt. Thomas Boudat en Adrien Petit van Total Direct Energie en Lorenzo Manzin (Vital Concept, red.) zijn sprinters die hier niet echt gekend zijn, maar in de Franse 1.1-koersen altijd kans maken op de zege. Kortom: in de breedte is er veel sprintgeweld. Direct Energie, Cofidis, Wanty Groupe Gobert komen met zeer sterke selecties om nog punten weg te kapen om te promoveren naar de WorldTour.”

Buitenlandse winnaar?

Met vier WorldTour-ploegen en een resem (pro)continentale ploegen belooft de Omloop van het Houtland opnieuw een mooie koers te worden. “Dit jaar verwacht ik eerder een buitenlandse winnaar, vanuit Italiaanse, Franse of Nederlandse kant. Ik ben tevreden met de sterke selecties van de WorldTour-ploegen.”

Dylan Groenewegen is alvast hét speerpunt. “Ik heb vernomen dat hij bij ons zijn laatste wedstrijd van het seizoen rijdt. Bij voorgaande winnaars hoorden we achteraf ook dat het in Lichtervelde hun laatste wedstrijd van het seizoen was.” Ook de nationale selectie van Groot-Brittannië informeerde nog om te starten, maar besloot uiteindelijk om de wedstrijd niet in het programma op te nemen, omdat het te dicht bij het WK kwam.

Dames jeugd Lichtervelde

Zaterdag 21 september. Organisatie: Omloop van het Houtland. Start om 15 uur, aankomst om 17.30 uur. Prijsdeling in Café Tonneke. Parcours (85,2 km of 12 ronden): Astridlaan, Beverenstraat, Ridderstraat, Gentweg, Kortrijkstraat, Leysafortstraat, Koolskampstraat, Astridlaan.

Juniores Lichtervelde

Zaterdag21 september. Organisatie: Omloop van het Houtland. Start om 16 uur, aankomst om 18.30 uur. Prijsdeling in Café De Zwarte Leeuw. Parcours (85,2 km of 12 ronden): Astridlaan, Beverenstraat, Ridderstraat, Gentweg, Kortrijkstraat, Leysafortstraat, Koolskampstraat, Astridlaan.

Nieuwelingen Lichtervelde

Zondag22 september. Organisatie: Omloop van het Houtland. Start om 16 uur, aankomst om 18 uur. Prijsdeling in Café de Burgersgilde. Parcours (63,9 km of 9 ronden): Astridlaan, Beverenstraat, Ridderstraat, Gentweg, Kortrijkstraat, Leysafortstraat, Koolskampstraat, Astridlaan.

Profs in Lichtervelde

Omloop van het Houtland. Organisatie: Omloop van het Houtland. Parcours: start om 13 uur in Middelkerke en rit in lijn tot Lichtervelde, gevolgd door acht Plaatselijke ronden: Hoogstraat, Potteriestraat, Zwevezelestraat, Kasteelstraat, Oude Bruggeweg, Grietestraat, Vandewallestraat, Ketelbuiserstraat, Surmonstraat, Statieplein, Statiestraat, Markstraat, Markt. Vermoedelijke aankomst omstreeks 17.15.

Elite zonder contract & beloften Lichtervelde

Criterium Omloop het Houtland. Organisator: Omloop van het Houtland. Start om 13 uur, aankomst om 15 uur. Prijsdeling in Café Burgersgilde. Parcours (70 km of 50 ronden): Markt, Hoogstraat, Potteriestraat, Koolskampstraat, Astridlaan, Statiestraat, Marktstraat, Markt.