Groenewegen is tweede dag op rij de snelste, Yves Lampaert beste Belg

Yves Lampaert uit Ingelmunster was de beste Belg met een negende plaats. © BELGA
Redactie KW

Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) heeft zaterdag de achtste etappe in de 105e Tour de France gewonnen. Na 181 kilometer van Dreux naar Amiens was de 25-jarige Nederlander de snelste in een massasprint. Ingelmunsternaar Yves Lampaert was de beste Belg met een negende plaats.

De Duitser André Greipel en de Colombiaan Fernando Gaviria finishten als tweede en derde, maar werden gedeclasseerd. De Slovaak Peter Sagan en de Duitser John Degenkolb namen hun plaats in de rituitslag in. Yves Lampaert was met een negende plaats beste Belg.

Greg Van Avermaet (BMC) behield de gele leiderstrui. De 33-jarige Oost-Vlaming slaagde er aan het bonuspunt in nog een extra bonificatieseconde mee te pikken en begint zondag aan zijn zesde dag in de gele trui. Hij heeft zeven seconden voor op de Welshman Geraint Thomas. De Amerikaan Tejay van Garderen is op negen seconden derde, Philippe Gilbert op zestien seconden vierde. Verliezers van de dag voor het klassement waren de Ier Daniel Martin en de Fransman Julian Alaphilippe. Zij kwamen zeventien kilometer voor de finish ten val en kwamen met 1:16 achterstand over de streep.

Saaie rit

Net als vrijdag viel er onderweg weinig te beleven. Op Quatorze Juillet, de Franse nationale feestdag, was Fabien Grellier de Fransman die zich in de kijker reed met een lange vlucht. Samen met de Nederlander Marco Minnaard fietste hij een groot deel van de dag op kop. Grellier werd ervoor beloond met de Prijs van de Strijdlust.

Sep Vanmarcke werd 142e.
Sep Vanmarcke werd 142e.© BELGA

In de laatste aanloop naar de vooraf aangekondigde massaspurt probeerde Gilbert het peloton op z’n eentje te ontlopen, maar Lotto Soudal en Dimension Data konden de kloof op de Waal weer dichten. De sprint zelf werd ingezet door groene trui Peter Sagan, maar die hield zijn inspanning niet vol en werd overvleugeld door Greipel, Gaviria en Groenewegen. Greipel hield aan de linkerkant de deur dicht voor Gaviria, maar de renner van Quick-Step Floors maakte met een kopstoot de weg weer vrij. Groenewegen had aan de rechterkant van de weg alle ruimte om naar zijn tweede dagsucces op rij te sprinten.

Voor Groenewegen, vrijdag winnaar van de zevende Tourrit, is het de elfde zege van het seizoen. In de Tour de France verzamelde hij al drie etappezeges. Vorig jaar won hij de slotrit op de Champs Elysées.

Guillaume Van Keirsbulck werd 125ste.
Guillaume Van Keirsbulck werd 125ste.© BELGA

Zondag brengt de negende etappe de renners van Arras naar Roubaix. Van de 156,5 kilometer gaan er 21,7 over kasseien, verdeeld over vijftien stroken.

Top tien achtste etappe + West-Vlamingen:

1. Dylan Groenewegen (Ned/TLJ) 181 km in 4u23:36 (gem. 41,20 km/u)

2. Peter Sagan (Slk/BOH)

3. John Degenkolb (Dui/TFS)

4. Alexander Kristoff (Noo/UAD)

5. Arnaud Démare (Fra/GFC)

6. Thomas Boudat (Fra/TDE)

7. Nikias Arndt (Dui/SUN)

8. Mark Cavendish (GBr/DDD)

9. Yves Lampaert (Bel/QST – Ingelmunster)

10. Andrea Pasqualon (Ita/WGG)

12. Timothy Dupont (Gistel)

96. Serge Pauwels (De Haan)

114. Julien Vermote (Kortrijk)

125. Guillaume Van Keirsbulck (Varsenare)

131. Jens Keukeleire (Brugge)

133. Tim Declercq (Izegem)

142. Sep Vanmarcke (Anzegem)

Algemeen klassement top 10 + West-Vlamingen:

1. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) 1411,5 km in 32u43:00 (gem. 43,14 km/u)

2. Geraint Thomas (GBr/SKY) op 0:07

3. Tejay van Garderen (VSt/BMC) 0:09

4. Philippe Gilbert (Bel/QST) 0:16

5. Bob Jungels (Lux/QST) 0:22

6. Rigoberto Uran (Col/EFD) 0:49

7. Alejandro Valverde (Spa/MOV) 0:55

8. Rafal Majka (Pol/BOH) 0:56

9. Jakob Fuglsang (Den/AST) 0:57

10. Richie Porte (Aus/BMC) 0:57

41. Serge Pauwels

61. Jens Keukeleire

95. Sep Vanmarcke

109. Yves Lampaert

126. Julien Vermote

140. Guillaume Van Keirsbulck

147. Timothy Dupont

155. Tim Declercq

(BELGA)