Grace Verbeke uit Gistel blijft gebeten om te winnen

Grace Verbeke leeft zich uit in de beachraces. © foto Coghe
Redactie KW

Vorig weekend behaalde de 35-jarige Grace Verbeke een derde plaats in de Nederlandse beachrace van Egmond-Pier-Egmond. De voormalige winnares van de Ronde van Vlaanderen moest noodgedwongen afscheid nemen van de wielersport, maar is nu quasi onklopbaar in de Belgische beachraces.

Zondag vond in Nederland de 22ste beachrace Egmond-Pier-Egmond plaats. Bij de mannen won de Nederlander Sebastian Langeveld, ploegmaat van Sep Vanmarcke en Jens Keukeleire bij EF Education First. Bij de dames kwam Tessa Neefjes als eerste over de meet. Grace Verbeke van Laeremans Ednine Cyclingteam reed lang aan de leiding, maar moest zich finaal tevredenstellen met de derde plaats. “De dames moesten apart starten. In het begin reden we tegen de wind in en zat de wedstrijd op slot. Net voor het keerpunt werden we ingehaald door de mannen en was het kwestie van goed te positioneren. Hierna stond de wind in de rug en gaf ik vol door. Ik kon een kloofje slaan en leek op weg naar de winst. Op vijf kilometer van de meet stond ik echter te voet na een valpartij voor me. Twee dames konden zo terugkeren. Het beste was er toen al wat vanaf en ik kon hun aanvallen niet meer beantwoorden.”

Ook vorig jaar strandde Verbeke op de derde plaats. Toen was ze ook de sterkste, maar zat ze in de tang van drie ploegmaats. “Ik vind het nog altijd frustrerend om te verliezen. Deze race is voorlopig een zwart beest, maar ik kom hier nog terug om te winnen.”

Gebroken pinken

Grace Verbeke werkt nu als leerkracht in het Atlas Atheneum Gistel, maar haar leven zag er vroeger volledig anders uit. Ze was professioneel wielrenster en won in 2010 de Ronde van Vlaanderen. Na lang blessureleed moest ze noodgedwongen afscheid nemen van de sport. “Ik verschiet ervan dat mensen mij nog herkennen. Ik had graag nog enkele jaren langer gefietst, maar mijn gezondheid liet het niet toe. Na mijn carrière heb ik een gezin gesticht. Nu rijd ik enkel nog beachraces om mij uit te leven. Ik ben nog altijd gebeten om te winnen. De aard van het beestje zeker?”

Grace haar mooiste overwinning dit seizoen was de moeder der strandraces in De Panne. “De week ervoor brak ik mijn beide pinken en moest ik geopereerd worden. Ik twijfelde of ik kon starten, maar ik won zelfs. Ik moest de pijn verbijten, maar de overwinning deed deugd.” Dit weekend start ze in de beachrace van Middelkerke. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier