GP Monseré krijgt complete make-over

De Grote Prijs Jean-Pierre Monseré ondergaat volgend seizoen een ware metamorfose. De wedstrijd zal verreden worden op zondag 10 maart in plaats van in de zomer en zal rechtstreeks te zien zijn op VTM en Eurosport. Ook het parcours werd onder handen genomen, met start in Aalter en aankomst in centrum Roeselare.

In 2016 won Lars Boom de Grote Prijs Monseré in Roeselare voor Stijn Steels en Timothy Dupont. (Foto GC) © Foto Coghe

Geen Ieper meer dus als startplaats voor de Grote Prijs Jean-Pierre Monseré. “Omwille van de goede samenwerking van de voorbije jaren hebben we eerst met Ieper rond de tafel gezeten”, steekt voorzitter Rino Vandromme van het organiserende vzw De Mandelzonen van wal. “Ze namen echter een afwachtende houding aan en stelden de beslissing altijd maar uit. Alle begrip, want ze hebben daar al Gent-Wevelgem en The Great War Remembrance Race en Ieper heeft ook op andere vlakken een drukke agenda. Ondertussen had ik al eens met Aalter gesproken en daar waren ze meteen heel enthousiast. Erné De Blaere, de burgemeester van Knesselare, heeft immers nog met Jean-Pierre Monseré gekoerst. De voorbije jaren waren ze ook al een paar keer gastheer geweest voor de BinckBank Tour (de vroegere Eneco Tour, red.) en ze wilden maar al te graag de startplaats zijn. Daardoor hebben we uiteindelijk beslist om de handen in elkaar te slaan.”

“Het wordt iets heel anders dan een wedstrijd door het Heuvelland, maar heel uitdagend”

Daardoor krijgt de wedstrijd ook een heel ander parcours dan de voorbije jaren. “Via Aalter en de deelgemeenten rijden de renners richting Deinze en Kruishoutem. Van daaruit trekken we richting de kasseistroken rond Wannegem-Lede en Nokere. Daarna gaat het via Zulte, Oeselgem en Wakken naar de Poelberg in Tielt om via Pittem en Ardooie in Roeselare te komen. Een onderneming van zo’n 100 km, waarna nog vijf plaatselijke ronden van 19 km volgen. Daarin trekken we richting Hooglede en Gits, waar de kasseitjes van de Gitsberg voor scherprechter kunnen spelen. Zoals op het BK in 2011. Iets heel anders dan een wedstrijd door het Heuvelland, maar heel uitdagend.”

Meer uitstraling

De aankomst ligt vanaf dit jaar opnieuw in de Sint-Amandsstraat ter hoogte van het De Coninckplein. “Beveren is de voorbije jaren een heel mooie locatie geweest, maar het centrum van Roeselare heeft nog net iets meer uitstraling. Het was zeker geen verplichting van de stad, maar een keuze van onze organisatie. De bussen zullen verzamelen op het Polenplein en de wedstrijd zal iedere ronde passeren aan het wielermuseum Koers, wat mooie reclame is. Bovendien kunnen we op die locatie een mooi vipdorp bouwen.”

“Beveren is de voorbije jaren een heel mooie locatie geweest, maar het centrum van Roeselare heeft nog net iets meer uitstraling”

Met de nieuwe datum heeft de GP Jean-Pierre Monseré een veel betere plaats op de wielerkalender ingenomen, waardoor het een mooi deelnemersveld aan de start zal krijgen. “Toen Dwars door Vlaanderen besloot om te stoppen, hebben we niet lang getwijfeld. Onze vorige datum in juli was niet ideaal. In die periode werd het BK verreden, stond de Tour de France op de kalender of moesten de renners op hoogtestage. Daardoor was het ieder jaar zoeken naar deelnemers. Heel frustrerend. Nu vallen we in het tweede weekend van het wielerjaar, waardoor iedereen aan de start wil verschijnen. We zullen dus een heel mooi deelnemersveld kunnen aanbieden.”

De wedstrijd maakt dit jaar ook deel uit van het vroegere Napoleon Games Cycling Cup, waardoor het live op VTM en Eurosport wordt uitgezonden. (SM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.