In een sprint met twee op de wielerbaan in Roubaix klopte hij de Duitser Nils Politt (Katusha-Alpecin), die zijn ervaring als pistier niet kon omzetten in een zege. Belgisch kampioen Yves Lampaert (Deceuninck - Quick-Step) werd derde op dertien seconden. Sep Vanmarcke (EF Education First) en de Slovaak Peter Sagan maakten de top vijf vol. Op de erelijst van de Helleklassieker volgt Gilbert Sagan op.

Voor de 36-jarige Gilbert was het nog maar de derde deelname aan Parijs-Roubaix en dat leverde meteen een zege op, zijn tweede van het seizoen en ook de eerste Belgische klassieke zege dit voorjaar. De voormalige wereldkampioen wielrennen heeft nu vier van de vijf Monumenten gewonnen, enkel Milaan-Sanremo ontbreekt nog op zijn erelijst. In La Primavera eindigde hij wel al twee keer (2008 en 2011) op de derde plaats. De Ronde van Vlaanderen won hij in 2017, Luik-Bastenaken-Luik in 2011. In de Ronde van Lombardije was hij twee keer (2009 en 2010) de beste en in de Amstel Gold Race mocht hij zelfs vier keer (2010, 2011, 2014 en 2017) zegevieren. In totaal heeft onze landgenoot 75 overwinningen op zijn palmares staan.

Lampaert is tevreden met derde plaats

© (Foto Belga)

Yves Lampaert kleurde zondag mee het podium in Roubaix met een derde plaats. "Winnen was nog mooier geweest", gaf hij toe na afloop, "maar ik ben blij met mijn derde plaats. Ik heb alles gegeven wat ik in me had."

Lampaert zat mee in een vroege aanval met Tim Declercq. "Dat was perfect voor ons", deed de Belgische kampioen zijn verhaal. "Het was aan de anderen om te werken en ik zat in een goede positie. Het was niet dat me dat meer krachten kostte. In de finale zaten we dan met zes, met Phil erbij, en dat was ook ideaal. Het draaide er goed rond, we bouwden onze voorsprong uit."

Gilbert viel een eerste keer aan op 23,2 km, Sagan dichtte het gat. Lampaert zou daarna nog terugkomen. Op Carrefour de l'Arbre nam Lampaert de kop op de stroken en viel Gilbert opnieuw aan. "Ik heb alles gegeven, moest een paar keer terugkomen en was echt wel kapot op het eind. Uiteindelijk word ik derde en daar ben ik zeer tevreden mee. Ik ben zeer blij voor Phil. Hij is een groot kampioen, niet alleen omwille van zijn palmares, maar ook omwille van de manier waarop hij koerst en een teamplayer is. Hij is een groot voorbeeld voor mij en het is geweldig dat hij nu z'n vierde Monument pakt. Nog één en hij heeft ze allemaal. We hebben vandaag nog eens getoond dat we het beste klassieke team zijn ter wereld. Ongelooflijk."

KW volgde een dag lang Forza Lampaert in de hel. Herbeleef de thriller op onze stories op Instagram: @kw.be

Film van Parijs-Roubaix (Fra/WorldTour), van Compiègne naar Roubaix, over 257 kilometer waarvan 54 kilometer kasseien:

Km 0: Michael Van Staeyen opent bij het afvlaggen van de wedstrijd het spervuur aan aanvalspogingen.

Km 13: Dimitri Gruzdev is de eerste die meer dan een halve minuut ruimte krijgt, maar ook zijn aanvalspoging houdt geen stand.

Km 34: Mads Pedersen plaatst een eerste van vier aanvallen.

Km 53: Aanval van Jurgen Roelandts met Mads Würtz Schmidt en Casper Pedersen. Zij rijden zestien kilometer voorop.

Km 73: Philippe Gilbert neutraliseert een tweede poging van Silvan Dillier, de tweede van 2018.

Km 97: Bij het aansnijden van de eerste van 29 kasseistroken rijden drie groepen voor het peloton uit. In de eerste zitten de Belgen Yves Lampaert, Tim Declercq, Edward Theuns, Frederik Frison, Bert Van Lerberghe, Kris Boeckmans, Frederik Backaert en Van Staeyen.

Km 102: Samensmelting van de verschillende kopgroepen, met een voorsprong van 50 seconden. Matteo Trentin is de bekendste naam vooraan, maar valt weg door een lekke band.

Km 115: Alexander Kristoff keert terug na een lekke band.

Km 134: Peter Sagan, Tiesj Benoot, Kristoff en Oliver Naesen worden opgehouden door een valpartij.

Km 137: De ruime kopgroep wordt bijgehaald door het peloton. Kristoff rijdt opnieuw lek.

Km 145: Het peloton is in twee grote stukken uiteen geslagen. Onder meer Sagan, Trentin en Naesen zitten in deel 2.

Km 150: Zware val van Iljo Keisse, die tegen een verkeersbord rijdt.

Km 152: Samensmelting van de twee pelotons.

Km 162: Greg Van Avermaet begint als eerste aan het beruchte Bos van Wallers. Wout van Aert rijdt lek en stapt op de fiets van ploegmaat Pascal Eenkhoorn. Stijn Vandenbergh draait op kop het Bos uit.

Km 172: Ook materiaalpech voor Benoot. Van Aert sluit terug aan, kiest weer voor zijn eigen fiets, maar valt en moet opnieuw gaan achtervolgen.

Km 182: Benoot verdwijnt uit de koers door een botsing met de volgwagen van Van Aert.

Km 185: Van Aert keert terug in het eerste peloton.

Km 191: Nils Politt gaat in de tegenaanval op de ontsnapte Wesley Kreder. Gilbert en Rüdiger Selig sluiten aan.

Km 202: Van Aert, Ivan Garcia Cortina, Christophe Laporte, Sagan, Yves Lampaert, Sep Vanmarcke en Marc Sarreau gaan in de tegenaanval. Voorin is Kreder gelost.

Km 212: Na de vijfsterrenstrook van Mons-en-Pévèle rijden Gilbert, Politt, Van Aert, Sagan, Lampaert en Vanmarcke aan de leiding.

Km 215: Tegenoffensieven van Van Avermaet en Naesen leveren weinig op. De voorsprong van de zes gaat richting de minuut.

Km 234: Een versnelling van Gilbert brengt Van Aert, Lampaert en Vanmarcke in de problemen.

Km 239: Lampaert en Vanmarcke sluiten terug aan, Van Aert kraakt.

Km 240: Versnelling van Gilbert op Carrefour de l'Arbre, de laatste kasseistrook met vijf sterren. Lampaert heeft het moeilijk.

Km 243: Op de strook van Gruson rijdt Politt weg. Enkel Gilbert kan de oversteek maken.

Km 251: Vanmarcke heeft technische problemen. Ook Sagan moet afhaken bij Lampaert, die volgt op een halve minuut van het kopduo.

Km 256: Politt draait als eerste de wielerpiste van Roubaix op en controleert de sprint van op de kop.

Km 257: Gilbert is duidelijk de snelste en wint voor Politt. Lampaert wordt solo derde voor Vanmarcke en Sagan. Florian Sénéchal wint de sprint voor plek zes.

(Belga)

In een sprint met twee op de wielerbaan in Roubaix klopte hij de Duitser Nils Politt (Katusha-Alpecin), die zijn ervaring als pistier niet kon omzetten in een zege. Belgisch kampioen Yves Lampaert (Deceuninck - Quick-Step) werd derde op dertien seconden. Sep Vanmarcke (EF Education First) en de Slovaak Peter Sagan maakten de top vijf vol. Op de erelijst van de Helleklassieker volgt Gilbert Sagan op.Voor de 36-jarige Gilbert was het nog maar de derde deelname aan Parijs-Roubaix en dat leverde meteen een zege op, zijn tweede van het seizoen en ook de eerste Belgische klassieke zege dit voorjaar. De voormalige wereldkampioen wielrennen heeft nu vier van de vijf Monumenten gewonnen, enkel Milaan-Sanremo ontbreekt nog op zijn erelijst. In La Primavera eindigde hij wel al twee keer (2008 en 2011) op de derde plaats. De Ronde van Vlaanderen won hij in 2017, Luik-Bastenaken-Luik in 2011. In de Ronde van Lombardije was hij twee keer (2009 en 2010) de beste en in de Amstel Gold Race mocht hij zelfs vier keer (2010, 2011, 2014 en 2017) zegevieren. In totaal heeft onze landgenoot 75 overwinningen op zijn palmares staan.(Belga)