Gianni Vermeersch uit Klerken staat aan de vooravond van eerste grote ronde

Gianni Vermeersch.© BELGA
Gianni Vermeersch.© BELGA
Redactie KW

Na een bijzonder knap voorjaar mag Gianni Vermeersch ook in de Giro zijn goede benen proberen te tonen. Al wordt dat toch nog iets anders. De 28-jarige Klerkenaar van Alpecin-Fenix verschijnt morgen aan de start van zijn eerste grote ronde, dus ook voor hem wordt het afwachten wat dat zal geven.

Gianni Vermeersch de revelatie van het voorjaar noemen, is misschien niet helemaal gepast. We wisten namelijk al langer dat de vinnige West-Vlaming heel wat in zijn mars had. Toch wist hij ons zowat elke koers aangenaam te verrassen en ook zelf had hij niet meteen verwacht zo goed te zijn.

“Goh, toch niet om in de drie grootste koersen – E3, Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen – telkens top tien te rijden”, knikt Vermeersch. “Je hoopt daar ergens wel op, maar mocht het in één van die koersen gelukt zijn, dan had ik al van een geslaagd voorjaar gesproken. En eigenlijk kon ik in elke wedstrijd wel mijn ding doen. In de UAE Tour stond ik er meteen, zonder val was ik in de Strade waarschijnlijk nog dichter geëindigd dan de 14de plaats en in de Tirreno heb ik mijn werk kunnen doen. Ook in Milaan-San Remo was ik niet slecht. Enig minpuntje was dat Paris-Roubaix werd uitgesteld. Dat was ook een koers waar ik naar uitkeek, maar ik ga proberen om er in het najaar gewoon weer bij te zijn.”

Debuut

Eerst drie weken koersen in de Giro. Vermeersch reed nooit eerder een grote ronde, dus het was toch met een ietwat bang hartje dat hij dinsdag naar Italië vertrokken is.

“Ik kijk wel uit naar de start morgen. Het wordt een hele nieuwe ervaring, dus ik weet niet echt wat ik ervan mag verwachten. Mijn langste rittenkoers tot nu toe was de Tirreno-Adriatico. Dat was zeven dagen, nu is het drie keer zo lang. Normaal ben ik wel iemand die goed recupereert in een meerdaagse en dit voorjaar ben ik goed uit de Tirreno gekomen. Dat zijn wel zaken die vertrouwen geven, maar sowieso blijft het afwachten. Het wordt ook mijn eerste kennismaking in koers met het echte hooggebergte en als je kijkt naar het deelnemersveld, dan denk ik niet dat je me daar vooraan zal zien. ( lacht ) Het zal vooral overleven worden in die etappes.”

Wat niet wil zeggen dat de 28-jarige Klerkenaar zonder ambities zal rondrijden. Er zijn wel enkele overgangsritten waarin hij hoopt te scoren. “Er zijn een aantal aankomsten meer op maat van de punchers, ik denk dat die me wel moeten liggen. Of als de betere sprinters gelost worden en ik kan er blijven aanhangen, dan komen er misschien ook kansen. En er is de 11de rit over grindwegen, dat is ééntje die al met stip staat aangeduid. In de vlakke ritten zal ik vooral moeten werken voor Tim Merlier. Ik denk dat we een goede ploeg hebben om hem in stelling te brengen voor een massasprint. En hopelijk kunnen we dan een rit winnen. Het is ook voor Alpecin-Fenix als ploeg de eerste grote ronde. Als we een rit kunnen winnen, dan zou dat al fantastisch zijn.”

(Beau Vandevyvere)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.