Gianni Vermeersch staat voor drukke weken

Gianni Vermeersch begon uitstekend aan het seizoen, maar zakte in november wat weg. "Ik heb te veel hooi op mijn vork genomen." (foto Belga) © belga
Redactie KW

Met de veldrit van Koksijde is de Wereldbeker al aan zijn vijfde manche toe. Vanuit West-Vlaamse zijde is het vooral uitkijken naar Eli Iserbyt die er zijn leidersplaats moet verdedigen, maar ook Gianni Vermeersch hoopt er goed voor de dag te komen. De Klerkenaar staat momenteel zesde in de tussenstand en hoopt daar nog een tijdje te blijven staan.

Na een knappe wegcampagne begon Gianni Vermeersch ook uitstekend aan het crossseizoen. Zijn Amerikaanse trip werd een serieuze meevaller met een vierde plaats in de Wereldbekermanches van Iowa en Waterloo. Tussendoor was hij ook nog eens de beste in de Jingle Cross. Een geslaagde start die hij gewoon doortrok op Europees grondgebied, met twee keer top tien in de Superprestige en een zege in Ardooie erbovenop. “Het ging inderdaad heel vlotjes, maar achteraf gezien heb ik daar misschien wat te veel hooi op mijn vork genomen”, beseft Vermeersch. “Van de weg vrijwel meteen naar het veld, de reis naar Amerika, daags na Boom de verre verplaatsing naar Bern. Op den duur kruipt dat in de kleren en daar heb ik een terugslag van ondervonden. In Bern was ik echt slecht en in Gavere moest ik zelfs opgeven.”

Belangrijke afspraak

Ondertussen gaat het wel opnieuw de goede kant op met de Klerkenaar. Net op tijd, want er breekt een drukke periode aan voor de 27-jarige veldrijder. “100 procent tevreden met het voorbije weekend ben ik niet, maar het gevoel was opnieuw beter en dat is het belangrijkste. Deze week heb ik het rustig aan gedaan zodat ik fris aan de komende crossen kan beginnen.”

Het ging inderdaad heel vlotjes, maar achteraf gezien heb ik toen misschien wat te veel hooi op mijn vork genomen

Morgen gaat Vermeersch van start in Wachtebeke, maar vooral Koksijde op zondag wordt voor hem belangrijk. In de Wereldbeker heeft hij namelijk een zesde plaats in het klassement te verdedigen en dat op een parcours dat toch niet helemaal zijn ding is. “Nochtans ga ik er graag trainen en bij de beloften werd ik er eens derde, maar bij de profs is het er nog niet helemaal uitgekomen. Het is niet dat ik het niet kan, maar Koksijde is fysiek gewoon een zwaar parcours. Bovendien is ook de start heel belangrijk. Eens je door de eerste zandpassage bent, komt alles op een lint te zitten en is het lastig om snel op te schuiven. Het is moeilijk om er vooraf een plaats op te kleven, maar de conditie is in orde en na een rustweekje moet ik klaar zijn om er terug tegen te kunnen.”

Drukke weken op komst

En dat zal nodig zijn, want vanaf nu moeten de crossers elk weekend aan de bak. “Elke wedstrijd die er nog aan komt, is belangrijk, maar vooral in de kerstperiode en op de kampioenschappen wil ik top zijn. Het BK in Antwerpen zou wel eens een verrassende cross kunnen worden. Eli Iserbyt was tot dusver de beste Belg, maar de laatste veldritten was het bij hem een beetje minder. En ook de andere favorieten kenden al ups en downs. Nu ja, er kan nog van alles gebeuren in tussentijd, maar ik hoop wel om tegen de feestdagen mijn beste vorm te pakken te hebben. Dan komen de mooiste veldritten eraan en het zijn die wedstrijden die de mensen het langst bijblijven”, besluit de renner van Creafin-Fristrads Cyclocrossteam.

Stefaan Vermeersch: “Hij crosst gewoon te graag”

Gianni Vermeersch maakte het afgelopen voorjaar ook een sterke indruk op de weg. In klassiekers als Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race was hij één van de laatste renners om kopman Mathieu van der Poel bij te staan. Sommigen opperden al dat 27-jarige Klerkenaar beter op de weg zou focussen, maar vader Stefaan (destijds zelf een veelwinnaar bij de elite zonder contract) ziet dat nog niet zo snel gebeuren. “Ik denk dat iedereen wel heeft gezien dat Gianni het talent heeft”, knikt Stefaan. “Maar als veldrijder verschijn je toch met een heel andere instelling aan de start van een wegkoers. Niets moet, alles mag. Is het goed, dan is dat super. En is het slecht, dan is dat ook geen ramp. Terwijl je als wegrenner eigenlijk elke koers moet presteren. Dan moet je van januari tot oktober top zijn. Nu kan hij pieken naar bepaalde periodes en dat is ideaal. Bovendien crost hij gewoon veel te graag. Stoppen zal hij dus niet gauw doen.”