Gianni Vermeersch is klaar voor nog meer

Gianni Vermeersch. (foto Belga) © belga
Tom Vandenbussche

Gianni Vermeersch (27) werd bekend als crosser, maar ontpopt zich al een tijd tot een uitstekende wegrenner. Afgelopen weekend won hij de Antwerp Port Epic over 29 km kasseien en 36 km onverharde wegen.

“Dat Gianni talent heeft voor de weg, zeggen we al langer”, benadrukt Kristof De Kegel, zijn trainer bij Alpecin-Fenix. “Ik heb dat persoonlijk al kunnen vaststellen toen hij enkele jaren geleden tijdens de zomermaanden telkens stagiair was bij Veranda’s Willems. Gianni is heel efficiënt op de weg. Als wij, de ploegleiding, zeggen dat hij op een bepaald punt ergens moet zitten, zit hij daar ook. Als crosser heeft hij daar een voordeel, denk ik.”

Vermeersch toont opvallend veel gelijkenissen met zijn vader Stefaan, die indertijd een uitstekende eliterenner zonder contract was. De Kegel knikt. “Gianni is altijd een sympathieke kerel en een heel plezante gast om in de ploeg te hebben, maar in koers is het een heel vervelend kereltje om tegen je te hebben. Dat zeggen de coureurs zelf ook. Zijn vader was ook zo.”

In oktober zal Vermeersch bij Alpecin-Fenix een belangrijke rol in de klassiekers spelen, in dienst van kopman Mathieu Van der Poel. “Absoluut”, knikt De Kegel. “Gianni is vooral heel goed in het positioneren. Hij heeft niet de motor om de eerste 150 km op op van het peloton te rijden, maar hij kan zelfstandig overleven en daardoor in de finale nog zijn ding doen. Dat hebben we vorig jaar in Gent-Wevelgem al kunnen zien.

Progressiemarge

We zouden ons kunnen afvragen waar de limieten van Vermeersch liggen. Sinds begin augustus werd hij ook al derde in Dwars door het Hageland, zesde in de Druivenkoers en eindigde hij de in lastige Settimana Coppi e Bartali drie keer in de top tien. “Dat is iets wat wij ons soms ook afvragen”, merkt De Kegel op. “Wellicht hebben we het laatste van hem nog niet gezien. Er moet nog wat bijkomen…”