Gianni Meersman wil in 2016 opnieuw weten wat winnen is

© BELGA
Redactie KW

Gianni Meersman (30) uit Ingelmunster start aan zijn vierde seizoen bij Etixx-Quick.Step, maar beleefde vorig jaar een moeilijk seizoen. “Ik wil opnieuw winnen, de renner zijn die ik de voorbije jaren was”, blikt hij vol goesting vooruit.

Gianni Meersman zette 2015 nochtans sterk in, met een zege begin februari in de Cadel Evans Ocean Road Race, een overwinning in de Ronde van de Algarve en winst in de Handzame Classic. Maar daarna sputterde de motor en verzeilde hij in een sukkelstraatje.

“Het is nog altijd niet zo goed duidelijk wat er precies aan de hand was”, vertelt hij daarover. “Gewoon een opeenvolging van pech en ziekte. Ik viel dan ook nog eens in de Ronde van Italië, mijn rugproblemen staken weer de kop op. Dat was vervelend. Intussen ben ik van dat probleem verlost, draag ik mijn mondstuk op training en heb ik geen last meer van mijn rug. Het was geen gemakkelijk seizoen. Als je gewoon bent om regelmatig eens te winnen en plots lukt dat niet meer, is dat frustrerend. Ik wil de bladzijde van vorig jaar omdraaien en terug de renner zijn die ik was.”

“Het is frustrerend als je plotseling niet meer kunt winnen”

Meersman zet daartoe alles op alles. Sinds 1 december huurt hij samen met ploegmaat Guillaume Van Keirsbulck uit De Haan een huisje in Calpe om zich naast de ploegstages ook individueel in Spanje voor te bereiden. “Ik was in december 25 dagen van de 31 in Calpe om te trainen. Hier kan ik bergop trainen. Op die manier wil ik weer top zijn in de wedstrijden die me goed liggen.”

“Ik kan voor de spiegel staan”

Gianni Meersman start het seizoen in de Challenge Mallorca (28/01-31/01), vier eendagswedstrijden op het Spaanse eiland. Daarna volgen de Ronde van Valencia, de Ronde van Oman, de Ronde van Catalonië, de Ronde van het Baskenland, de Brabantse Pijl, de Amstel Gold Race en de Ronde van Romandië. “Mijn ambitie is zoveel mogelijk mee te doen voor de overwinning, en als ik zelf niet kan winnen, een ploegmaat aan de zege te helpen. Ik heb geen probleem om me weg te cijferen voor een kopman. Als ik terug een seizoen kan rijden zoals in 2013, waar ik twee ritten won in de Ronde van Catalonië, twee in de Ronde van het Baskenland en twee keer tweede werd in de Dauphiné, dan zou dat schitterend zijn.”

De Ingelmunsternaar is straks ook einde contract. “Ik voel geen druk“, zegt hij daarover. “Ik bereid me goed voor, ik leef voor mijn sport, ik kan voor de spiegel staan en weet wat ik opoffer voor mijn vak. Ik hoop dat de resultaten nu weer volgen en dan moet ik me geen zorgen maken.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier