Gianni Marchand uit Aartrijke kijkt uit naar zijn allereerste seizoen bij Tarteletto-Isorex

Gianni Marchand gaat bij Tarteletto-Isorex net zoals de voorbije jaren bij Cibel verder als voltijdse contractrenner: "Al zijn de bonussen bij mijn nieuwe ploeg veel aantrekkelijker. (foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Nadat hij door Gaspard Van Peteghem lang aan het lijntje werd gehouden en zo enkele deuren naar andere teams in het slot zag springen, is Gianni Marchand begin november alsnog goed terechtgekomen. Bij Tarteletto-Isorex zit de 29-jarige Aartrijkenaar in een 15-koppig geheel met slagkracht dat een interessant programma krijgt geserveerd.

“Néén, van Gaspard Van Peteghem (die in 2020 verder doet met elite zonder contract in Team Anarto, red.) heb ik totaal niets meer gehoord”, zucht Gianni Marchand. “Ik moet hem nochtans nog horen, want er valt nog wat te regelen. Mijn vier jaar bij Cibel zullen dus sowieso geen happy end kennen. Jammer, want ik heb er altijd mijn beste beentje voorgezet.”

Coronavirus

Dat zal de Aartrijkenaar nu niet minder doen voor Tarteletto-Isorex. Hij begint op 1 juni al aan zijn 30ste zomer, maar hij heeft het gevoel dat er op hem nog aardig wat rek zit. “Mijn nieuwe biotoop voelt bijzonder heerlijk aan”, geeft Gianni graag toe. “De stage in het Spaanse Calpe werd een absolute voltreffer. Wij kwamen er onder de indruk van de goede structuur die ons daar te beurt viel. Het gaf ons een boost vanjewelste. Jammer dat wij omwille van het coronavirus aan die flow geen competitief vervolg konden breien in de Tour of Hainan, waar we van 23 februari tot en met 1 maart in heerlijke weersomstandigheden competitieritme hadden kunnen opdoen. Uitstel zou geen afstel zijn, maar het was vooral in deze periode dat we deze rodagekoers nodig hadden. Nu weten we niet waar we al staan en moeten we ons behelpen met intensief bijtrainen tussen de ééndagskoersen door, want onze eerste rittenkoers zal allicht pas voor eind maart zijn.”

Bis in Paris-Mantes?

“Voor mij begint het seizoen op woensdag 3 maart met Le Samyn van Quaregnon naar Dour”, vervolgt Gianni Marchand. “De zondag daarop is er dan de Grote Prijs Jean-Pierre Monseré van Hooglede naar Roeselare en het weekend daarop Paris-Troyes. Daarna wordt het kiezen tussen Nokere Koerse en de Bredene-Koksijde Classic. Toch kijk ik vooral uit naar de zevendaagse Tour de Normandie, die mij tijdens de laatste dagen van maart met meer hoogtemeters beter moet liggen dan de ook voorziene Tour of Thailand, die helemaal vlak zou zijn.”

“Mijn seizoen zal geslaagd zijn als ik mijn regelmaat met één zege op de internationale kalender kan oplijsten”

“Ook de Volta Limburg Classic (de vroegere Hel van het Mergelland op 4 april, red.) ligt mij bijzonder goed en sluit ideaal aan bij de Tour de Normandie. In de nadagen van een rittenkoers ben ik altijd op mijn best. Tegen dan is het april, een maand die vooral in het teken zal staan van interessante Franse wedstrijden als de Tour de Finistère (18 april), de Tro-Bro Léon (19 april) en de week daarop Paris-Mantes-en-Yvelines, waar ik op 29 april 2018 mijn mooiste loopbaanzege behaalde”, aldus Gianni Marchand, die dat jaar ook de eindstand van Franse rittenkoers Flèche du Sud won.

Uitgebalanceerd geheel

“Tegen dan zullen we al veel meer weten waar we staan, maar ik heb er een bijzonder goed oog op. Het is een uitgebalanceerd geheel dat perspectieven biedt. Met Maxime De Poorter uit Zillebeke, Michael Van Staeyen (die zich net als good old Maxime Vantomme uit Wervik als wegkapitein kan manifesteren) en Enzo Wouters beschikken we over potentiële afwerkers. Lennert Teugels verteert met verbazend gemak de hoogtemeters. Thomas Joseph uit Kemmel en Jacob Relaes zijn, zoals mijzelf, allrounders. Stijn De Bock en Julien Van Den Brande zijn momentencoureurs die op hun dagje kunnen uitpakken. Met deze hechte vriendenkliek kunnen we naar menige oorlog om er spraakmakend aanwezig te zijn.”

Een zege zou top zijn

“2020 zal voor mij voluit geslaagd zijn indien ik mijn gebruikelijke regelmaat met één overwinning op de internationale kalender kan oplijsten”, steekt de Aartrijkenaar zijn ambitie voor het komende seizoen niet onder stoelen of banken. “In het huidige profbestek is één keer zegevieren al heel wat, zeker wanneer je niet één van de snelsten bent. Weet je dat er in 2019 over heel de wereld geen 300 coureurs méér dan één overwinning behaalden? Het algemene niveau ligt ontzettend hoog.”

“Uitblinken is essentiëler dan winnen, maar het korte geheugen van de brede wielerliefhebber houdt daar veel te weinig rekening mee. Ook in 2020 ben ik, zoals de voorbije jaren bij Cibel, een voltijdse contractrenner, maar in mijn nieuwe omgeving zijn de bonussen veel aantrekkelijker. Maar los daarvan ben ik sowieso enorm gemotiveerd om er een prachtig seizoen van te maken in de kleuren van het Tarteletto-Isorex van teammanager Peter Bauwens”, besluit Gianni Marchand. (BC)