Gianni Marchand rijdt zo goed mogelijk ondanks kleiner buitenlands programma

"Vooral de Ardennenetappe van en naar Wanze spreekt mij aan", laat Gianni Marchand optekenen. (foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Gianni Marchand wordt halfweg het seizoen 29 jaar. Hij bevindt dus in het midden van zijn sterkste jaren en begint aan zijn vierde campagne bij Cibel. Die continuïteit leek in de herfst van 2018 meer dan een beetje in het gedrang door de perikelen met Wout Van Aert, die in onvrede vertrok bij Veranda’s Willems-Crelan en bij zijn zoektocht naar alternatieve sponsors gehoor vond bij Cibel, dat er een ‘oceaan’ van publiciteit aan overhield maar wat in de kering bijna helemaal ten koste ging van het engagement met Gaspard Van Petegem.

Alles kwam tenslotte min of meer goed met een teruggeschroefd budget door te snoeien in het buitenlandse programma. De G. P. La Marseillaise, de Ster van Bessèges en (half maart ook) de Tour de Taiwan werden afgevoerd zodat Gianni en zijn kompanen het in de aanloop naar het eerste weekend van maart moesten stellen met het gemengd clubkampioenschap in Emelgem, de oefenkoers in Bottelare. Ideaal is anders.

Mijn motto? Meer trappen dan klappen

“Ik heb er in beide koersen het beste van gemaakt door zo offensief mogelijk te koersen”, evalueert Gianni. “In Emelgem ging mij dat veel beter af dan in Bottelare, waar het parcours met al te veel brede wegen weinig selectie was. Het is allemaal klein bier met amper 120 km in vergelijking met wat mij in 2018 in Zuid-Frankrijk te beurt viel. Het doet een beetje pijn om vast te stellen wat het daar dit jaar had kunnen zijn voor mij. In de tijdrit van Bessèges werd ik vorig jaar zestiende net voor Jimmy Janssens, die naar Corendon-Circus overstapte en dit jaar in dezelfde tijdrit derde werd met dezelfde wattages maar met een bijgestelde positie op een specifiekere fiets. Het leverde hem de derde eindplaats op. Met Jimmy werd ik op het einde van het seizoen vijfde in de Duo Normand, een koppeltijdrit. Zo jammer dat wij gescheiden zijn maar het is wat het is. We moeten door.

Steenstraat

“Ook in de Tour of Taiwan zal aan mijn neus passeren”, zucht Gianni. “Ook daar deed ik het vorig jaar uitstekend met een tiende eindplaats. Het heeft evenwel geen zin daarover te blijven zeuren. Koersen in eigen land is mij zeker niet te min. Komende zondag zal ik in Staden-Staden, bij hopelijk veel wind maar toch liefst zonder regen die de selectiviteit opdrijven, mijn beste beentje voorzetten. Het wordt vooral uitkijken op de Steenstraat, die tweemaal wordt aangedaan.”

Kasseien schrikken Gianni niet af maar spreken hem evenmin aan: “Ik heb liever een korte, nijdige helling waarna een strakke zijwind komt. Op Staden volgen Le Samyn (van Quaregnon naar Dour op woensdag 5 maart), de G. P. Jean-Pierre Monseré in Roeselare (zondag 10 maart) en de nationale koersen in Wanzele (woensdag 13 maart) en in Kemzeke (zondag 17 maart).”

Tenerife

“Néén, ik ben niet iemand die heel veel competitie nodig heeft om in zijn ritme te komen maar deelnames aan La Marseillaise en Bessèges zouden mijn huidig vormpeil extra opgevijzeld hebben”, weet Gianni. “Ik heb van de nood een deugd gemaakt en voor het eerst in jaren een stage ingelast. Met Lennert Teugels vertrok ik op eigen houtje voor tien dagen naar Tenerife. Net voor mijn afreis was ik ziek. Toch heb ik op het grootste Canarische eiland kunnen trainen zoals ik het voor ogen had en ben er met een zalig gevoel van teruggekeerd. Klagen en zeuren is dus hoegenaamd niet besteed aan Gianni Marchand, het levert toch niets op. ‘Meer trappen dan klappen’, luidt zijn parool.

Ook de Baloise Belgium Tour staat weer op het programma. Vooral de Ardennenetappe van en naar Wanze spreekt mij aan

“In de lengte van het seizoen zie ik het helemaal zitten met enkele mooie koersen in Frankrijk met onder meer de Circuit des Ardennes en in Luxemburg de Flèche du Sud, die ik vorig jaar won, mijn tweede overwinning veertien dagen na Paris – Mantes-en-Yvelinnes. Ook de Baloise Belgium Tour staat weer op het programma”, somt Gianni op. “Vooral de Ardennenetappe van en naar Wanze spreekt mij aan. Ik werd er vorig jaar zevende en in het verlengde daarvan zesde in de eindstand. Dit is een van mijn hoofddoelen, net als scoren in een 1.1, de categorie waarin ik zowel in eigen land als in het buitenland aardig aan zet was.”